Zase červnové inspirace

1. června 2020 v 11:51 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Hledala jsem si svůj recept na bezový sirup a našla celý článek červnových nápadů. Je to dva roky, a tak poněkud oprašuju a doplňuju. Na bezinky se chystám tento týden.



Chřest mám ráda orestovaný (na obr.s lososem), v risottu, v koláči nebo polívku, vše bylo.


Černý bez mě zlákal k uvaření sirupu a mrkvového mázu. To je taková středověká marmeláda, kterou jsem připravila na budoucí dárky.


Sirup jsem zkusila podle nového receptu a bez kyseliny citrónové. Doporučuji. Svařila jsem nejdřív 1 litr vody a 1 kg cukru a nechala chladnout. Pak jsem zašla do lesa pro 30 květů. Ostříhala jsem co nejvíc stopek, vybrala těch pár broučků a bez omývání namočila do studeného sirupu. Přikrájela jsem 4 citróny a nechala přikryté louhovat. Může se nechat i 2 až 3 dny. Citróny se musí hodně vymačkat. Nálev jsem přes gázu v cedníku přelila do jiné nádoby, ještě trochu přikyselila a naplnila do lahví a větších sklenic s víčkem Twist of. Krom jedné lahve ke spotřebě jsem je zasterilovala tak 20 minut. Už to mám vyzkoušené z čistě citrónového sirupu, chuť se uchová beze změny.
Vloni jsem vyzkoušela i smažené kosmatice - bezové květy v těstíčku, je to jídlo spíš pro zábavu. Třeba děti by to mohlo pobavit.


Masové koule v rajské se dají dělat na mnoho způsobů. Použila jsem vepřové, problém je najít trochu tučnější maso, jinak je to drobivé a nedobré. Třeba holanďani z plece se mi vůbec nepovedly, jak bylo maso libové... tentokrát jsem vybrala to nejobyčejnější mleté a vyšlo to. Do omáčky jsem orestovala i řapík celeru a mrkev, pak sekaná rajčata z plechu a trochu středomořského koření. Lehce jsem promixovala.


Klasikou je i restovaná cuketa s rajčaty k těstovinám, ale byly i plněné masem, pak i žampiony s náplní sýrovou nebo masovou, zapečený pórek s bešamelem, masové nudličky na pórku jako čína, kachna na jablkách, klasické šunkofleky, bramboračka, smetanová žampionová omáčka...to jen kdybyste hledali další tipy.


Ze sladkých jídel nechyběly lívance s jahodami. Nemám totiž ráda tepelně upravené jahody, tedy v koláčích či knedlíkách, na lívancích (kváskových, kefírových) nebo v cheesecaku chutnají nejlépe.


Chleba peču stále, ale málokdy mi trochu nepraskne. Pořád totiž nemám dost trpělivosti nechat ho opravdu dokynout. Jednou mi zas překynul a splaskl, tak to taky nebylo ono...

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Anna Najmanová Anna Najmanová | E-mail | 1. června 2020 v 13:35 | Reagovat

Jste obdivuhodná. Plno dobrých rad pro mladé hospodyňky!A všehochu
´t na jedné stránce. Děkujeme! :-)

2 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 2. června 2020 v 18:11 | Reagovat

Zajímavé recepty

3 Vilemína Vilemína | 2. června 2020 v 18:22 | Reagovat

Díky. Taky jsem napravila množství u bezového sirupu, protože 50 květů bylo moc, ty mi vystačí jistě na 2,5 l vody... Asi jsem to nějak špatně převedla, ale 30 květů na litr vody je obvyklé množství.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama