Doba koronová

22. března 2020 v 12:49 | vilemina |  Drobečky a drobnosti
Opět se můžu začít ozývat, i když stále mám sezení omezené. A do toho ještě pandemie...


Asi čtyři týdny jsem potřebovala řešit stravování s co nejmenším podílem práce.
Tzv. líné vaření se však těžko nějak zobecňuje, musíte zapojit všechny svoje možnosti, schopnosti i pomoc okolí. Jíst to stejné tak dvakrát za sebou taky není taková újma, když je to dobré :) Navařila jsem pár omáček do mrazáku a s pomocí muže jsme přidali jen přílohy.



A kupříkladu namočit kuskus jsemzvládla i sama. Taky muž mohl něco nakrájet, já jen dochutila, a už se samo udusilo, ani pomalý hrnec na to není nutný.


Z koupených polotovarů jsem použila noky, jednou kus filé, vyválené listové těsto. Asi dva týdny jsem se spokojila s kupovaným chlebem. Krom toho mi dvakrát týdně chodily vařit kamarádky nebo už přinesly něco hotového, tak jsem opravdu nestrádala.


Potom už jsem mohla vařit více, po jednotlivých krocích s odpočinkem, pekla jsem i koláče, mazance a madlenky pro vnučky.


Jak se objevil virus, doplnili jsme zásoby, abychom byli připraveni na výpadky a nemuseli někde shánět kdoví co. Vzhledem k dalšímu léčení musím být v přísné karanténě.
Muž měl tedenci nakoupit samé ty trvanlivé potraviny a konzervy, co normálně nejíme, já ale dávám přednost tomu, co běžně používám. Už jsem doplnila i žitnou mouku, jinak mám ode všeho. Na balkóně je nyní ideálně pro uskladnění zeleniny a ovoce, tak mám proti jindy navíc brambory, mrkev, cibuli i jablka.
Jinak je spíš čas si vaření jako jednu z mála možných činností užít, tak jsem si vzpomněla na musaku, ale nakonec jsem to zjednodušila na lilek s masovou směsí, dobré to bylo i tak. Už nebyly síly na míchání bešamelu.
Polívek jsem taky pár uvařila.


A pro zábavu jsem si upekla žloutkové řezy. Krém z pudinku jsem totitž už taky nedělala řadu let, ale pod vlivem pekařské soutěže jsem se do něj zas pustila.


Na další moučníčky se chystám, v plánu jsou štafetky i dortík pro vnučku a nějaké vychytávky k natrénování mám taky v zásobě.
Uvidíme, co nám doba ještě přinese.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 22. března 2020 v 14:06 | Reagovat

Žloutkové řezy bych si dal. Zrovna jsem si uvařil kafe. To by k sobě pasovalo.

2 Denisa Š. Denisa Š. | Web | 22. března 2020 v 14:14 | Reagovat

jů tak to já vařím každý den, je fakt že guláš manželovi můžu dát dvakrát, ale ne hned po sobě, možná je to tím, že jsem v domácnosti, ale mě samotné omáčky z mrazáku nechutnají, jednou mi ji dala máma a já ji podezírala, že mě chce otrávit :D
prostě to dostane na prdel mrazem a to není ono, jinak ty řezy, bych si dala, musím se mrknout po receptu

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 22. března 2020 v 18:41 | Reagovat

Doba koronová se brzy přejmenuje na korunovou - protože koruny budou citelně chybět...

4 Fukčarinka Fukčarinka | Web | 22. března 2020 v 20:19 | Reagovat

Vítám tě zpět a přeji brzké uzdravení.
Samé dobroty opět na scéně,také používám mrazák pro uvařená jídla. Jak není jeden zdravotně fit, mrazák se hodí.Pekařská soutěž mě také nadchla.

5 Vilemína Vilemína | 23. března 2020 v 13:40 | Reagovat

Díky všem za reakce. Ten žloutkový krém chce dobrý pudink, vyzkoušený druh, co má chuť. Pak jen polovinu mléka a másla zašlehat osminku.
Z mražených se mi omáčky zdají nejlepší. Vždy nejde vařit denně, musí si to každý přizpůsobit. Běžně nemrazím, jen chladím a vydrží mi to jídlo v lednici cca 5 dnů i více bez újmy při 4 až 8 stupních. Doporučuju si teplotu změřit, možná budete překvapeni.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama