Jeden recept, ale dvě různá jídla

7. ledna 2020 v 18:42 | vilemina |  Jídla z masa
Svátky, masopust a zimní období vůbec si žádají i pořádné jídlo z masa.



Měla jsem trochu komplikovanější zadání, a to slavnostnější pokrm bez vepřového, tedy nějaké hovězí, neb drůbež byla též shledána jako nezajímavá, tzv."to máme furt". Zvěřinu ani králíky zas ti mí vybíraví strávníci nejedí, no a chystat dvě menu jsem nechtěla.
I zamýšlela jsem se, jak to hovězí udělat měkké a šťavnaté, aby bylo dobré i pro děti, ostatně muž si na "nedopečené" steaky taky nepotrpí. Projížděla jsem recepty na Pinterestu a našla, co mě zaujalo: pečené hovězí hrudí...hm, no, ale nějak jsem si nedovedla vybavit, zda jsem ho někdy taky viděla na krámě! Leč zrovna mi padl do ruky leták jednoho hypáče, a tam ho nabízeli.Tak to bylo znamení...podařilo se mi maso koupit tak, abych ho mohla začít dělat za dva tři dny a nemusela ho mrazit.
Hrudí se dělá déle a pomaleji, peče se na různé způsoby, mě zaujalo použití suché marinády, kdy se maso žádnou tekutinou už nepodlévá! Tak se spíše peče než dusí, a to se ukázalo jako správná volba.


Pečené hrudí se suchou marinádou
Na 5-6 porcí mi stačilo 1 1/4 kg hrudího, ale pekla jsem ještě navíc 3/4 kg loupané plece. Na marinádu jsem smíchala zvlášť v misce lžíci soli, dvě lžíce cukru, po lžičce mletého pepře, nového koření, dobré papriky, kmínu (může být i římský), koriandru, zázvoru a granulovaného česneku. Celý kus masa jsem vším obalila. To se může udělat i den předem a odložit maso v sáčku do ledničky. V pekáči jsem rozpustila asi 4 lžíce sádla a k tomu přihodila jednu velkou cibuli na proužky. Na maso navrch jsem položila dosti plátků slaniny. Zakryla jsem poklicí (nemáte-li pekáč s poklicí, zakryjte dvojitým alobalem) a šoupla do trouby na 165 stupňů a pekla 4 hodiny. Šťáva, kterou maso s cibulí pustilo v kombinaci se sádlem, ho upekla velmi pěkně, výpekem jsem maso přelívala ke konci jen párkrát. Vypadalo už dosti měkce, dalo by se hned podávat - dopékala jsem ještě druhý den necelou hodinku a trochu dokončila šťávu s pomocí hořčice, dobré sójovky a barbecue omáčky, ale jen decentně.
Hrudí bylo opravdu šťavnaté, pochválené, plec o něco sušší, víc se drolila. To koření jsem trefila, nic se netlouklo ani nedominovalo a chuť vyšla taková opravdická masová, nic překombinovaného.
Muž pravil, že to snad bylo nejlepší maso, co jsem kdy vařila - prý aspoň v tomto bytě, což je 15 let. Pravda je, že hovězí zas tak často nedělám. Jako přílohu jsem dávala brambory šťouchané s mrkví a napodruhé rýži se zeleninou.



Pečená krkovice se suchou marinádou
Opět jsem měla kus tak 1 1/4 kg masa, nakořenila jsem ho skoro stejně a pekla opět bez podlévání na 165 stupňů, vepřovému stačily 3 hodiny.


Chuť masa je přece jen jiná, ale v kategorii pečeného vepřového by jistě dobře bodovalo. Slaniny a sádla jsem dala o něco méně, jenže to jsem ani nemusela, maso bylo spíše sušší. Šťavnaté, ale skoro málo tučné. Podávala jsem klasicky s jablkovým zelím a bramborami.



P.S. Kdo se diví, že mám nějak lepší fotky, tak si taky všiml, že jsou z nového tlf, holt to fotí samo...ještě přidám lepší obrázek i k polenům, vyšlo letos konečně více dle mých představ.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 8. ledna 2020 v 12:23 | Reagovat

No vyzkoušíme, už se olizujeme až za uši.

2 petra petra | 10. ledna 2020 v 8:55 | Reagovat

Šťavnatý článek. A jistě dobrota. Těch dochucovadel jsem napočítala patnáct, to už opravdu záleží na každé špetce, aby se to nepopralo, ale snoubilo. Popsáno opět svědomitě step by step, takže už jen dočkat příležitosti hodné následování.

3 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 10. ledna 2020 v 15:21 | Reagovat

Pokud peču maso hovězí, či vepřové zatáhnu nejdříve prudkým opečením ze všech stran a to ať je v kuse, či plátky.
Ty jsi nezatáhla, pak věřím, že maso pustilo šťávu a nebylo třeba krom  přidání omastku mírně podlít vodou. Cibule, omastek a šťáva z masa udělala své, určitě vyzkouším.

4 Vilemína Vilemína | E-mail | 10. ledna 2020 v 16:05 | Reagovat

Je to trochu jiný postup než běžný, proto mě zaujal. A šlo to opravdu dobře.  S kořením taky, sypala jsem od oka, jen aby bylo marinády dost na pořádné obalení :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama