Napečeno ode všeho

1. prosince 2019 v 11:43 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Píšu zatepla, jak jsem si zapekla:)
To se tak někdy sejde, ani to jeden neplánuje.



Tedy chleba jsem péci musela, to bylo potřeba. Pak jsem na rodinnou sešlost konečně zpracovala kvásek z omlazování na krekry. Jako moučník jsem hlavně holčičkám chtěla upéci obrácený ananasový koláč, abych si ho taky vyzkoušela. A na přání tříbarevnou buchtu, no odmítněte :). K tomu na spotřebu pár kynutých koláčů a taštiček.
Ráno jsem nejdřív zadělala v robotu těsto na chleba, to kyne nejdéle. Musela jsem ho přendat do jiné mísy, což normálně nedělám. Potřebovala jsem totiž ještě uvrtět těsto na koláče, dala jsem do nich i zbytek špaldy. A zase jsem uvolnila mísu od robotu, na řadě bylo těsto na krekry. To jsem dala odležet a ještě dala vykapat sýr z jogurtu a zakysanky. Po pauze a kafi, kdy jsem sepisovala do připravované knížky pasáž o těstě filo, jsem pokračovala.


Těsto na koláče už vykynulo, připravila jsem náplně - tvaroh už jsem neměla, tak jsem svařila svoje natur povidla s cukrem a skořicí, byla hodně kyselá. Do zavařených strouhaných jablek od kamarádky jsem přidala ořechy, koření a rum. Nejvíc mě zaměstnalo hledání nástroje na strouhání citrónové kůry! Ne že bych ho tak málo používala, naopak, bylo zapadlé v umytých příborech a nebylo vidět.
Koláče jsem nějak vykrájela, naplnila, potřela, nechala dokynout a upekla jsem oba plechy najednou. Zapomněla jsem je za světla vyfotit, tak na fotce jsou až po vytažení z mrazáku i s jinovatkou, vidíte dobře :)
Stejně jsem pekla najednou i krekry, které jsem vyválela na pečícím papíře a narádlovala, posypala sezamem. Musí se péci na vyšší teplotu, dalal jsem 220 stupňů, aby nebyly jen jak chleba. Ty krajní se trochu přepekly a ty vnitřní by snesly péct více, ale budiž.

Základ na tříbarevku opět v robotu, pak ručně tvarohová náplň a tyčákem vyšlehat piškotové těsto navrch, navrstvit do formy a dát na hodinu péci. Pak telefonát s kamarádkou a nádobí. Přeložit chleba, ohřát si oběd, vytáhnout tříbarevku, snad se povedla. (Docela jo, krájela se až na oslavě a sklidila pochvalu.) Podle mě mohlo být kakaové těsto více kakaové.


Odpočinout si, rozhodnout se, který recept na ten ananasový koláč použiju, jaké množství a do čeho udělám...a pak už dát péci chleby, udělat si zase místo a otevřít ananas. Další telefonát s další kamarádkou a mohla jsem jít na tu hlavní zábavu.

Ananasový obrácený koláč je téměř vždy zdobený pěkně červenými višněmi v maraschinu. Ananas se dává do karamelové směsi cukru s máslem a zalije se řidším piškotovým těstem. Američané ho pečou na Den Díkuvzdání, na Vánoce i na Velikonoce. Takže se teď hodí.
Měla jsem plechovku s deseti kroužky, recepty počítají s šesti nebo dvanácti. Našla jsem tedy formu na šest kroužků, velkou tak, abych ji mohla překlopit do plastové krabice k transportu, další dva kroužky jsem ještě dala do malých zapékaček, ať máme na neděli, a dva kroužky ananasu uložila, že z nich udělám maso sweet and sour.


Na 8 kroužků ananasu je potřeba těsto z 3 vajec, 1 hrnku cukru (lépe hnědého, ale doporučuji méně), 1 lžíce rumu, 1/2 hrnku šťávy z kompotu, 1 hrnku hladké mouky, 1, 5 lžičky prdopeče, špetky soli. Nejprve jsem důkladně smíchala vše krom mouky s práškem, kterou jsem přidala nakonec, pak už se moc nemíchá.
Na pánvičku jsem dala rozpustit 6 lžic másla a hrnek cukru, lžíci rumu a nechala minutu probublat. Směs jsem prostřela na dno forem, vymazaných máslem, rozložila ananasové plátky, do středu dala aspoň brusinku, když jsem nenašla ani třešně. Nalila jsem těsto a dala péci. Nic složitého to není.
Ale jak poznám, že je koláč dobře upečený a pěkně na dně zkaramelizovaný? V tom mi pomohla malá zapékačka, šla snadno vyklopit a hned jsem viděla, že to chce odspodu trochu víc oroštovat. Koláč jsem pekla tak 3/4 hodiny na 190 stupňů, ale měla jsem ho v keramické formě. Lepší by byla kovová, aby se cukr pořádně rozpustil. Vyklopit šel koláč dobře, snad ho takhle v té obrácené škatuli donesu bez nehody? (To vyšlo, před podáváním jsem ho ještě strčila chvilku pod gril, aby se cukr rozpustil. Ale koláč chutnal, i když byl dost sladký, do těsta by stačilo dát tak půl hrnku cukru.)
Kvečeru jsem ještě posepisovala koncept článku a den byl pryč, ale užila jsem si to.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Anna Najmanová Anna Najmanová | E-mail | 1. prosince 2019 v 13:40 | Reagovat

Dobrý den, opět před Vámi smeknout. To byl přímo maraton. A ještě si uděláte čas na popis. Letos jsem neudělala včas těsto na perníčky, tak po mnoha letecdh prostě nebudou. Koupené Ladovy budou taky chutnat. Rozhodla jsem, že bude více vanilk. rohlíčků a dost. Návštěva bude jen jedna, až 26.12. tak se nebudeme aspoň přejídat sladkým. Všem přeji klidný adventní čas. :-)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. prosince 2019 v 15:21 | Reagovat

Ananasový koláč vede.

3 Vilemína Vilemína | E-mail | 1. prosince 2019 v 19:17 | Reagovat

[1]: Díky. Cukroví taky moc péci nebudu, jen s vnučkama pro zábavu. Ale tradici dodržím, protože původně má být na stole devět druhů jídel, aby byla zajištěna prosperita pro další rok, no a to nebude takový problém.
Spíš je problém najít v dnešním všudypřítomném konzumním blázinci, blikotání a halasném veselí čas na ztišení a soustředění na přípravu svátků...

4 Vilemína Vilemína | E-mail | 1. prosince 2019 v 19:17 | Reagovat

[2]: :)
Pro oko to chce ty červené třešinky...

5 petra petra | 3. prosince 2019 v 7:46 | Reagovat

Též obdiv, kolik se toho dá sfázovat, stihnout a napéct na jeden zátah! Telefonát s kamarádkou si do toho může dovolit zakomponovat vskutku jen profesionálka. :-) Ananasový mls zkusím. Ať se i nadále daří.

6 Vilemína Vilemína | E-mail | 3. prosince 2019 v 21:25 | Reagovat

Ty hovory byly max. půlhodinové :)

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 6. prosince 2019 v 18:40 | Reagovat

Láká mě tříbarevný koláč,v lednici mám dvě těsta na linecké a kokosové, takže tříbarevka přijde na řadu až v roce 2020.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama