"Takový UHO..." aneb retrosérie

11. listopadu 2019 v 10:17 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Doma není nikdo prorokem, a tak muž se zábleskem nostalgie čas od času vzpomíná na ta obyčejná, převážně nedobrá a samozřejmě i ledabyle a bez zájmu uvařená jídla z jídelny, z dob, kdy se suroviny přece jen dost lišily od těch dnešních. Ne že by byly nutně horší,ale jiné.



UHO je zkratka pro univerzální hnědou omáčku, poněkud pejorativní název pro nejběžnější pokrm, podávaný s kouskem dušeného či tzv. pečeného hovězího a libovolnou přílohou, dochucenou nejspíš nějakým průmyslově vyráběným základem v piksle.
Pokoušela jsem se to napodobit, to ano, ale i to nejprostší přírodní hovězí jen s kouskem cibule a špeku chutnalo prý až moc dobře, luxusně, zkrátka nebylo to ono. Ba i do "bible" Vzrorové receptury pro závodní stravování (Merkur, 1981) jsem nahlížela, suroviny a postup odpovídaly. Takové hnusné a nudné, jak pamatuju, to ale neumím.


Stejně se mi vedlo se sekanou, kde je problém i s tučností masa, prostě to pak chutná jinak. "Ty to máš moc poctivý, opravdu masový, jo to v jídelně..."


Kuře na paprice jsem udělala pouze s mlékem a instantní jíškou, dala už jen cibuli a tu mletou papriku, ale zas jsem neuspěla. "Až moc dobrý."

Vepřové rizoto, nazývané riziko, mělo být dooranžova. Povedlo se mi dosti podobné tomu školnímu, ale byla to fuška: kousek plece na cibuli a sádle,trochu papriky, pak rýže a mražený hrášek s mrkví, ale ne moc, zalít jen vodou a dodusit doměkka. Eidam navrch to jistil. Sama jsem si to ani nedala, ale muž spokojen byl.

Další jídla ze sortimentu jako guláš, segedin, zapečené těstoviny, kapustové karbanátky, koprovka, plněné papriky jsem vařila normálně, tedy dobré. Holt mi to hůř nejde. Když viděl, jak se s tím trápím, zželelo se mu mě a pravil, ať už toho teda nechám. A že má rád i moje jídla, třeba mexický guláš, bramborový salát, chleba. No dobře.


Ta chuť v různých jídelnách většinou školních bývala fakt všude podobná, trochu to tam zavámělo takovou mastnotou s česnekovou pastou a maggi, párou z knedlíků. Kdyby se uvedené normy dodržovaly, mohlo to být o dost lepší. Navíc rutinní vaření bez zájmu moc dobrý výsledek nepřinese. Sama vím, že vařím-li náhodou něco, co nemám ráda, nedopadne to moc dobře. Ale zrovna u těch retro jídel se mi to dostatečně odbýt nepodařilo :)


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Iva Iva | E-mail | 11. listopadu 2019 v 12:09 | Reagovat

V Albertu teď mají hodně retro výrobků označených i nápisem retro. Třeba Gothaje jsem si všimla a na svačinu jsem si koupila váženou vajíčkovou pomazánku. Takže Vaše stýskání, milá paní Jitko, nad kuchařskými pokusy mě nesmírně pobavilo. Taková excelentní kuchařka a chce vařit jinak!
Krásný den - jo - v sobotu jsem neměla v kuchyni svůj den. 2x jsem připálila guláš, celkem ve třech hrních jsem vařila. Na mě nemáte :).

2 Vilemína Vilemína | E-mail | 11. listopadu 2019 v 13:26 | Reagovat

Ani Retro řada v Albertu není to, co bylo...Gothak občas kupujeme davelský (od Dolejších).

Vaření je holt moje, tak jsem chtěla muži udělat radost...no, neumím to:)

Na sporáku (plyn už dávno, dlouho elektrika a poslední 3 roky indukce) celkem nic nepřipálím, ale v troubě, když chci koláček zhora ožehnout pěkně dozlatova, lehko to zapomenu hlídat!

3 yellow yellow | 11. listopadu 2019 v 20:09 | Reagovat

UHO bych si dala. S láskou vzpomínám na školní jídelnu, u nás bývalo UHO jedním z mála jídel, co se tam dalo jíst. Pokud si člověk řekl bez masa. Doma ho nevaříme, tak se mi stýská. Tak snad jednou...

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. listopadu 2019 v 18:22 | Reagovat

Na UHO ujíždí nejmladší vnuk. Svůj pobyt u nás hlásí dopředu a ptá se, zda bude hovězí dušené s omajdou "v dostatečném" množství a k tomu rýže. To "dostatečné množství" nejde jinak než-li na způsob "UHO".

5 Patrícia Patrícia | E-mail | Web | 19. listopadu 2019 v 10:01 | Reagovat

Pekný deň prajem,
mala by som záujem o spoluprácu s Vašim blogom. Mohla by ste sa mi prosím ozvať na mail patricia.mindasova@whitepress.sk aby som Vám mohla poskytnúť bližšie informácie? :) Ďakujem

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama