Inspirace pro červen

10. června 2018 v 19:15 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Aspoň jeden aktuální příspěvek po delší době přidávám, jak jsem vyšetřila čas a síly.
Vařím i nové pokrmy a kombinace, a to mě samotnou po deseti letech blogu překvapuje. Ovšem starší známá jídla musí být také, čili mám pořád co vařit.




Chřest mám ráda orestovaný, v risottu, v koláči nebo polívku, vše bylo.


Černý bez mě zlákal k uvaření sirupu a mrkvového mázu. To je taková středověká marmeláda, kterou jsem připravila na budoucí dárky.


Sirup jsem zkusila podle nového receptu a bez kyseliny citrónové. Doporučuji. Svařila jsem nejdřív 1 litr vody a 1 kg cukru a nechala chladnout. Pak jsem zašla do lesa pro 50 květů. Ostříhala jsem co nejvíc stopek, vybrala těch pár broučků a bez omývání namočila do studeného sirupu. Přikrájela jsem 6 citrónů a nechala přikryté louhovat. Může se nechat i 2 až 3 dny. Citróny se musí hodně vymačkat. Nálev jsem přes gázu v cedníku přelila do jiné nádoby, ještě trochu přikyselila a naplnila do lahví a větších sklenic s víčkem Twist of. Krom jedné lahve ke spotřebě jsem je zasterilovala tak 20 minut. Už to mám vyzkoušené z čistě citrónového sirupu, chuť se uchová beze změny. Další várku jsme už ale nestihla, a tak jsem zase nevyzkoušela ani kosmatice v těstíčku smažené.

Masové koule v rajské se dají dělat na mnoho způsobů. Použila jsem vepřové, problém je najít trochu tučnější maso, jinak je to drobivé a nedobré. Třeba holanďani z plece se mi vůbec nepovedly, jak bylo maso libové... tentokrát jsem vybrala to nejobyčejnější mleté a vyšlo to. Do omáčky jsem orestovala i řapík celeru a mrkev, pak sekaná rajčata z plechu a trochu středomořského koření. Lehce jsem promixovala.


Klasikou je i restovaná cuketa s rajčaty k těstovinám, ale byly i plněné masem, pak i žampiony s náplní sýrovou nebo masovou, zapečený pórek s bešamelem, masové nudličky na pórku jako čína, kachna na jablkách, klasické šunkofleky, bramboračka, smetanová žampionová omáčka...to jen kdybyste hledali další tipy.


Ze sladkých jídel nechyběly lívance s jahodami. Nemám totiž ráda tepelně upravené jahody, tedy v koláčích či knedlíkách, na lívancích (kváskových, kefírových) nebo v cheesecaku chutnají nejlépe.


Konec května až začátek června byl pro mě v minulých letech ve znamení velkých akcí, ale ty jsem už letos musela vynechat. Ale příležitostí k vaření je pořád dost, taky nechybí pravidelné pečení chleba. Však já zas snad v dohlednu něco sesmolím...

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Petra Petra | 13. června 2018 v 18:46 | Reagovat

Už 10 let blogování, to to letí, paní! Zaslouží si být připomenuto i oceněno, smekám. Čekám vzácné hosty na prázdninový pobyt, určiitě něco z tvých tipů pro ně připravím.

2 Markamusa Markamusa | E-mail | Web | 24. července 2018 v 15:31 | Reagovat

microlevlen generic cialis
<a href="http://cialis-easy.com">buy generic cialis</a>
trusted generic cialis
[URL=http://cialis-easy.com#cialis+tablets+5mg-10mg+or+20+mg ]cialis 30 day sample[/URL]

3 Markamusa Markamusa | E-mail | Web | Sobota v 17:57 | Reagovat

viagra online shop paypal
<a href="http://viagra-nice.com">viagra prices</a>
wirkstoff viagra online
<a href=http://viagra-nice.com#buy+viagra+100+mg>sildenafil 100 mg</a>

4 Markamusa Markamusa | E-mail | Web | Sobota v 22:47 | Reagovat

viagra coupons 2014
<a href="http://viagra-nice.com">viagra substitute</a>
acquisto viagra generico in contrassegno per disabili
<a href=http://viagra-nice.com#viagra+online>generic viagra online</a>

5 Markamusa Markamusa | E-mail | Web | Neděle v 0:22 | Reagovat

thuoc furadantin 100mg viagra
<a href="http://viagra-nice.com">generic viagra available</a>
viagra online pharmacy no pres needed
<a href=http://viagra-nice.com#female+viagra+pills>women viagra</a>

6 Markamusa Markamusa | E-mail | Web | Neděle v 2:57 | Reagovat

alteis duo 20 25mg viagra
<a href="http://viagra-nice.com">buy 50mg viagra</a>
ksr group generic viagra
<a href=http://viagra-nice.com#cheap+sildenafil+online>viagra on line</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama