Trochu exotiky

10. ledna 2018 v 13:02 | vilemina |  Jídla z masa
Inspirací pro nové chutě v kuchyni jsou stále častěji exotická jídla ze zemí hodně vzdálených.
Ty jsem sice nikdy nenavštívila, to mě ani neláká, ale autentické restaurace jsou i u nás, tak si jeden může udělat představu, jak má jídlo vypadat a chutnat, pokud ho chce připravit doma.




Receptů je i plný net, na jejich vyluštění není třeba kdovíjakých jazykových znalostí, navíc jsou už i fotky a videa. Jde spíš o rychlovky, a to je mezi mladšími generacemi populární.

Nezdá se mi moc spolehlivé něco vařit jen podle receptu, když nevím, jaký má být výsledek. Když vzpomenu, jak jsem se pokoušela vařit podle čínské kuchařky Počítání nudliček v jarní polévce (najdete v Cukru na nitku, počátek 70. let)! Vše se něčím nahrazovalo a krom vyprávění vyvolených, kteří někdy navštívili známou čínskou restauraci ve Vodičkově ulici, jsme neměli o daném jídle žádnou konkrétní představu!
Pro mě to má ještě háček často v přílišné pálivosti originálu. Příliš ostré pokrmy nepozřu, a nejsem u stolu sama. Ani kvalitní restaurace na tom moc nemění. Domácí příprava s nějakým omezením je tedy řešením, i tak přinese nové kombinace chutí do převládajícího stylu.

Můžete si najít i takové recepty, ke kterým nepotřebujete spousty později nevyužitelných ingrediencí...třeba dárek v podobě řas Nori jsem tak dlouho odkládala, až si na něm pochutnali moli. Občas totiž někoho napadne, že mi nějakou takovou surovinou udělá radost, ale ne vždy to vyjde.

Impulsem pro první exotiku bylo kokosové mléko a bambus, obojí s procházející dobou spotřeby :)...samozřejmě byly úplně v pořádku, zakonzervované, tak jsem obé zkombinovala do kuřecího curry, upraveného podle thajského receptu. Kuřecí maso na nudličky jsem opekla na oleji a cibuli, přidala kousek zázvoru, mírně kari koření (pálivá červená curry pasta v orig.), pepře a soli a orestovala další zeleninu: červenou papriku, mrkev, bambus (stačí prý i cuketa nebo hrášek). Podusila jsem, zalila kokosovým mlékem, dochutila sójovkou a posypala zelenou petrželí. Hodí se rýže, my měli s dlouhými nudlemi, chuť mírně pálivá, lehce exotická, šlo to.
(Moje foto se nedochovalo - tak jedno volně dostupné, přibližně vypadající)

Pak se mi zalíbilo pro svou jednoduchost ve Zdenkově akademii vepřové sweet and sour. Tuhle směs od UB jsme si v devadesátkách rádi kupovali, ale je snadné si ji připravit doma, když tedy jste právě koupili ananas. Stačí tak čtvrtka malého ananasu na 4 porce z 500 g vepřového plecka. Nakrájela jsem na kostky (stačí menší, tak 1,5 cm), naložila do směsi sójovky, vejce a škrobu a nechala stát (i do druhého dne). Pak jsem maso v dostatečném množsví oleje orestovla dohněda a vyndala, oleje většinu slila a na zbylém restovala zeleninu: jednu cibuli, tak dvě mrkve, 1-2 papriky, 2 stroužky česneku. Přidala jsem lžíci cukru, trochu sójovky, octa, 2 lžíce protlaku (můžou být i sekaná rajčata) a ananas. Maso jsem vrátila do zeleniny a už to prakticky bylo, trochu jsem přislazovala a přisolovala, kvůli sójovce až na konec. Pochutnali jsme si, i vnučka ochutnala. Jen příště dám zeleniny ještě více.



Do třetice exotiky se mi dostalo zajímavého pozvání do japonské restaurace. A ne jen tak ledajaké, a hned na degustační menu. Hiro v Dejvicích se prezentuje jako autentická japonská restaurace zaměřená na japonské grilované maso yakiniku.


Vestavěné grily umožní přípravu masa přímo na stole. O autentičnosti restaurace prý svědčí, že ji navštěvují i v Praze žijící Japonci, mezi přítomnými hosty určitě převládali. Krom napařených ručníčků či hůlek jsme byli vybaveni i jednorázovými zástěrkami, gril může prskat. Měli je na sobě všichni.


Smršť chodů začala dýňovou polévkou méně výrazné chuti, ale dobrou. Následovaly rybí předkrmy, rolka lososová a tuňáková. Omáčky k dochucení v několika miskách byly určené ke všem chodům, sezamová, sójová světlá a tmavá, chili. Umně naaranžované plátečky masa, pocházejícího z různých dálav, zahrnovaly i hovězí jazyk nebo kachní prsíčka. Doplňovaly je kousky hub, zeleniny, ale i salát kimchi a miska rýže. Nechali jsme se obsuhovat, dali si vysvětlit, co je co, něco nastudovali v jídelním lístku. Chutnalo to výborně.


Exkluzivní masa většinou v tenkých plátcích byla vždy něčím doplněna a umně naaranžována na naše talířky.
Menu končilo jakubkami s houbami na lasturách. Závěrečný cheesecake jsme doprovodili kávou, jinak jsme popíjeli čaj a trochu rýžového vína.


Dohromady to dělalo pěknou porci. Nejsem expert na japonskou kuchyni, ale na všem jsem si pochutnala, však šlo o výjimečné suroviny. Jen jakubky se mi zdály trochu moc gumové. Krom kimchi a jedné omáčky nic nadmíru pálivé nebylo, to jsem ocenila. Z nabízeného menu bych si dokázala vybrat. Inspirací pro domácí kuchyni by mohl být krom polévky a kimchi třeba grilovaný jazyk. Více pěkných fotek vč. interiéru najdete na webu restaurace, odkaz výše, nehodilo se moc fotit.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Michaela Michaela | E-mail | 10. ledna 2018 v 20:32 | Reagovat

Hodne cestuju, rada varim, mam spoustu kucharek a co z receptu, ktery se mi libi nemam, musim koupit. Koreni bych mohla (a take to obcas delam), rozdavam. Mam koreni rada. Kdyz se podle rc vari, neni treba delat vubec palive. nebo jen malo. Kamaradi take neradi, tak jim to delam bez chili a sobe pridam. asijske kuchyne, arabske, jsou uzasne, pro me. Mexickou moc nemam rada, jen neco malo. Parkrat vyzkousis a mozna tomu i propadnes, aby sis pak s chuti uvarila krupicovou kasi nebo brambory se zelim ci skubanky. Rasu nori nikdy, nejim ryby a ta teda sakra pachne! Kdybys nekdy potrebovala s necim poradit, napis. Ted mam tu kucharku nejbarevnejsi od Kamu, je krasna. Neco znam, jine podle ni se tesim az uvarim. Chce to ty recepty cist a ona uz ti huba poradi :-) Michala

2 Michaela Michaela | E-mail | 10. ledna 2018 v 20:34 | Reagovat

p.s. tobe vadi chili, ja nepreziju pidikousek zeleneho koriandru a to je v tech asijskych jidlech skoro vsude. Tak ho samozrejme nedavam a v rest a na cestach se ptam. Uz mam slovnicek asi deseti jazyku, jak se rekne koriandr! :-)

3 Vilemína Vilemína | 10. ledna 2018 v 21:42 | Reagovat

Tak koriandr mi nevadí, to je fakt. Díky za komenty. Arabskou ráda nemám (znám i autenticky z cest do Turecka a Egypta), hlavne ten římský kmín nemůžu ani cejtit. No a halal nee.
Vařila jsem i novomexickou, syn přivezl kuchařku ze Santa Fé, chutě mi zkorigoval, to bylo dobrý - tam to je hlavně pálivý, jiné chutě moc prý ne a ani ta zelenina že nemá chuť. Placky a fazole ok. Hledam rcp hlavěe na pinterestu, je to snadné.
No a hlavně budu ráda, kdyz se někdo konzervativnější rozhoupe a pusti se do cizokrajných receptů. Vždyť je z čeho vybírat.

4 Vilemína Vilemína | 10. ledna 2018 v 21:43 | Reagovat

[2]: :))
Já vím jen cilantro.

5 Michaela Michaela | E-mail | 10. ledna 2018 v 23:18 | Reagovat

A vidis, rimsky ja miluju. Kazdy holt neco. Zkus se nekdy podivat do te nejbarevnejsi kucharky https://www.google.cz/search?q=nejbarevnejsi+kucharka+kamu&safe=active&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj8keCUts7YAhVoDZoKHcUeDEgQ_AUICigB&biw=1056&bih=524
Ona to ma vychytany a ja to varim a je to skvele. Psala jsem Jeziskovi, byl ne me hodny! V prosinci jsem delala japonsky mejdan, no blbnu si :-) Tak se treba pochlub az neco uvaris! A koukni na muj profil na fb. I kdyz tam toho zas tolik nemam, stridam to.

6 VefFienoMig VefFienoMig | E-mail | Web | 14. února 2018 v 3:07 | Reagovat

where to get viagra in pattaya
<a href=http://hqviagrauro.com/>order viagra cheap</a>
man took too much viagra
<a href="http://hqviagrauro.com/">viagra</a>
why does viagra make you blind

7 Coreysom Coreysom | E-mail | Web | 18. března 2018 v 18:40 | Reagovat

You've made your point extremely nicely.!

8 WilliamRog WilliamRog | E-mail | Web | 6. dubna 2018 v 19:22 | Reagovat

Many thanks! Lots of info!

9 buy ranitidine buy ranitidine | E-mail | Web | 28. dubna 2018 v 12:17 | Reagovat

ranitidine 150 mg

10 Essay Writing Service in Canada Essay Writing Service in Canada | E-mail | Web | 28. dubna 2018 v 21:29 | Reagovat

Essay Writing Service in Canada

11 homepage here homepage here | E-mail | Web | 3. května 2018 v 15:44 | Reagovat

essay

12 resource resource | E-mail | Web | 1. června 2018 v 8:50 | Reagovat

smettere di fumare

13 Carl Victor Carl Victor | Sobota v 8:18 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama