Letos nově vyzkoušeno

6. prosince 2017 v 12:18 | vilemina |  Dezerty
V pondělí 11. prosince ještě dávám vánoční přednášku s ochutnávkami v MKP na Mariánském (učebna-vedle sálů, 15,30), tak jsem hledala i vhodné recepty na cukroví - letos něco bez másla a vajec? Nu, mám takových pár, nejlépe vyhovují sádláčky, a to skořicové.



Dalším novým druhem (už bez požadavku na omezení surovin momentálně dražších) mohou být citrónové palcové sušenky, zdobené bílou polevou:


Na těsto jsem zpracovala: 200 g másla, 120 g cukru, 1 vejce, 300 g mouky, 3 lžíce citr. šťávy, kůru z 1 citrónu, špetku soli, vanilkové aroma. Kuličky jsem rozplácla prstem a naplnila předem uvařeným lemon curdem (můžete dát i koupený, např. z M&S).

Jednoduchý recept na lemon curd:
šťávu ze 4 citrónů (3/4 hrnku), hrnek cukru, špetku soli a 3 vejce za stálého míchání zahříváme na mírnějším ohni, hodí se hrnec se silnějším dnem. Přidáme 1/2 hrnku (asi 125 g) másla na kousky a kůru ze 2 citrónů, mícháme do zhoustnutí. Po odstavení ještě během deseti minut průběžně občas zamícháme, aby se neudělal škraloup. Uchováme v lednici cca 2-3 týdny.

Naplněné palcové sušenky jsem pekla asi 12 minut. Po vychlazení jsem je ozdobila kytičkami z bílkové polevy (na 1 bílek lžíce citr. šťávy a cca 150-200 g moučkového cukru, dobře vyšlehat). Dělám ji elektricky, sněhovou metlou, což trvá jen chvíli. Polevu jsem plnila do klasické zdobičky, šikovné jsou jednorázové sáčky s úzkou koncovkou, ale zrovna jsem je neměla. Zbylá poleva ve skleničce s víčkem mi vydržela v lednici taky několik týdnů, stačilo ji trochu před použitím promíchat.

V nové kuchyni jsem zprovoznila mikrovlnku, a tak jsem mohla vyzkoušet vtipný recept na pusinky. Tip na využití bílků se vždy hodí. Ovšem pozor: z jednoho bílku je pusinek hromada!


Poměr je totiž 300 g moučkového cukru na 1 bílek, tedy 1 : 10, kdybyste měli bílky uchované už zvlášť a vážili je.
Stačí chvíli hníst a jednolitá hmota, asi jako plastelína, je na světě. Z ní jsem vytvarovala malé kuličky, asi 1,5 cm v průměru. Hodně naskočí.


Na talíř, který se vejde do MW, jsem dala papírový ubrousek a na něj 4 kuličky do rohů. Zkoušela jsem to i bez dalšího talíře, rovnou na skleněný v MW, ale to se nevedlo, pálilo.
Vlnila jsem 1,5 až 2 minuty naplno. Ubrousek jsem tak po dvou várkách měnila. Pusinky jsou celé pevné, ale hodně křehké. Zkoušela jsem i mrňavé, že by šly přidat k cukroví, ale ty se mi moc nevedly.
Jsou samozřejmě hodně sladké, takže co s nimi dál? Samotné jsou velmi trvanlivé a překvapilo mě, že neměly sklon k vlhnutí.


Jako bezé jsem je plnila čokoládovou šlehačkou (ganache). Na tu jsem zahřála kelímek smetany na šlehání, nalila na 100 g čokolády a rozmíchala dohladka. Nemusí mít příliš procent, stačí kolem 40, případně namíchat s mléčnou, aby nebyla hořká moc, to podle chuti. Mně to se samotnou kvalitní hořkou nechtějí strávníci jíst. Vychlazenou ganache jsem vyšlehala a pusinky opatrně naplnila. Vydrží tak 2-3 dny (v lednici).


Na druhý způsob podávání mě inspirovala pavlova. Pusinky jsem ozdobila šlehačkou a kompotovanými brusinkami. I tato kombinace byla vynikající.


Vloni jsem prvně vyzkoušela medovníkové koule.
Zábavné je, že s těstem se není třeba nijak párat. Proti receptu jsem do něj ještě přidávala 2 lžíce rumu, zdálo se mi moc hodně suché.


Letos do krému chci dát svůj solený karamel, Salko mělo trochu takovou pachuť. Receptů je plno, mám osvědčený tento: upražíme na karamel 300 g cukru s pár lžicemi vody, vmícháme opatrně 200 ml šlehačky a 75 g másla, až se vše rozpustí, nakonec lehce posolíme mořskou solí (2 špetky).
Úsporná varianta, kterou jsem nedávno někde četla, je prý podle Mistra Vrabce: perníkové či medovníkové drobečky spojit povidly a rumem, obalit v cukru.

Letošní kolekce cukroví ještě není definitivní, vždy tedy předvádím tu loňskou:
uprostřed medovníková koule, vanilkový rohlíček vpravo je jasný, od něj po směru hodinových ručiček: čokoládový rohlíček, ořechové linecké s bílkovou polevou, miništólička, linecké, skořicový sádláček s čokoládou, švestka v čokoládě, ořech s krémem.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Danka2 Danka2 | E-mail | 6. prosince 2017 v 16:21 | Reagovat

Zdravím.Jsem nová obdivovatelka tvého blgu.Vilko,užasné.Polkla jsem slinu a jdu něco zakousnout,abych zahnala tu chut.Fakt jsi dobrá.Přeji hodně úspěchů ve vaření i v životě.Dana

2 Eliss Eliss | Web | 6. prosince 2017 v 16:51 | Reagovat

Dala bych si ty medovníkové kuličky ♥

3 Vilemína Vilemína | 7. prosince 2017 v 23:11 | Reagovat

[1]: Díky. Můžeš zkusit i knížky, třeba v knihovně nebo jako e-knihy...

4 obtapn obtapn | E-mail | Web | 3. února 2018 v 2:58 | Reagovat

Где я могу это найти?

---
да бальшая фантазия у таво хто ето сочинял скачать fifa 15 с обновленными составами 2016, скачать fifa 15 на пк без торрента и <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/>скачать fifa 15 прямой ссылкой</a> скачать обновление составов для fifa 15

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama