Stále nemám na blog čas...ale vařím

30. října 2017 v 21:03 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Ani po měsíci se mi ještě neudělalo víc volna na psaní blogu, vrcholí přípravy na rekonstrukci kuchyně a péče o členy rodiny je stále v poměrně intenzivní fázi. Další dobrý důvod mého zaneprázdnění najdete na konci.
Jíst se však musí, tak aspoň vařím a peču, občas i něco zajímavějšího.



Dýňové risotto

Postup stejný jako u risotta, jen do základu k cibuli přidat kostky dýně (syrové).


Palcové sušenky, tentokrát citronové, plněné lemon curdem.


Běžný kynutý závin, zaděláno prefermentem (jako na mazance zde), ten se mi osvědčil. A po upečení potřít směsí rozpuštěného másla a rumu (1:1).


Slaný koláč z tvarohového těsta.


Kuřecí vývar pro vnučku v talířku po jejím tátovi, co jsem mu před lety malovala.


Dýňový koláč: jakékoli těsto (křehké, listové, cukrářské) naplnit: 400 g dýňového pyré, 2 vejce, cca 120 g cukru, 200 ml smetany 30%, 1 lžíce škrobu, dvě špetky soli, 2 lžičky mletého koření na dýni (skořice, mušk. oříšek, zázvor, hřebíček, nové koření) a špetka pepře (tajný tip, dodá jiskru).


Bez dokumentace: hovězí po burgundsku se svítkem, kaparová smetanová omáčka s krůtím a rýží/nudlemi, segedin, sekaná, kuře s houbami na pivě, hovězí jazyk s povidlovou omáčkou, naložené lilky, čokoládový lilkový koláč, skořicové šneky, karamelový cheesecake...

Pozvánka: Od posvícení k adventu

Přijďte si poslechnout něco o pokrmech, doprovázejících podzimní tradice. Chystám i ochutnávku, na ukázku
variace na posvícenské koláčky-hnětynky ze západních Čech

6. listopadu od 15,30 v knihovně na Mariánském n., Praha 1

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 hrachajdice hrachajdice | Web | 30. října 2017 v 21:12 | Reagovat

hmm, vypadá to lákavě ..až mám hlad :D

2 Vilemína Vilemína | E-mail | 30. října 2017 v 22:27 | Reagovat

Dík.

3 Iva Iva | E-mail | 31. října 2017 v 4:22 | Reagovat

Dobré ráno, chci Vás pozdravit. Na všechny recepty se mi sbíhají sliny, nejvíce asi na dýňové rizoto.
Obdivuji Vaši vytrvalost.

4 Vilemína Vilemína | E-mail | 31. října 2017 v 9:21 | Reagovat

Díky, pořád mě to baví, ale nyní jsou důležitější věci, kdy se dostanu třeba k dopsání další knížky, vůbec netuším.

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 31. října 2017 v 19:37 | Reagovat

Slaný koláč. To je dobrá inspirace.

6 Ludmila Ludmila | E-mail | 23. listopadu 2017 v 12:24 | Reagovat

Dobrý den, četla jsem a vlestním obě Vaše knihy, jsem z nich unesená pozitivně a to doslova.Moc se těším až zase něco napíšete.Zdravím a hodně nápadů Ludmila

7 Vilemína Vilemína | 27. listopadu 2017 v 14:23 | Reagovat

Díky, jsem ráda, že knížky potěšily.
Mám další rozepsanou, ale není čas.

8 Ludmila Ludmila | E-mail | 9. prosince 2017 v 14:09 | Reagovat

Děkuji za odpověď,jsem trpělivá a počkám,vím,že to není jen tak,ale pak si ji okamžitě koupím a věřím že mě zase potěší.Vrátila jste mě vzpomínky,mnohé už opomenuté.Doufám,že neprošvihnu vydání,na tyto dvě jsem přišla náhodou,při hledání inspirace na jiné vaření.

9 Vilemína Vilemína | 9. prosince 2017 v 14:57 | Reagovat

Tak to je výzva, jak se dnes říká, A určitě i motivace, abych pokračovala rychleji.
Ono dnes vychází tolik knih, že i ve velkém knihkupectví vezmou od jednoho titulu pár kousků, a když to není světový bestseller, je k mání jen pár týdnů. Ale na blogu se včas vše dozvíte. Fakt to bude trvat déle.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama