Stále nemám na blog čas...ale vařím

30. října 2017 v 21:03 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Ani po měsíci se mi ještě neudělalo víc volna na psaní blogu, vrcholí přípravy na rekonstrukci kuchyně a péče o členy rodiny je stále v poměrně intenzivní fázi. Další dobrý důvod mého zaneprázdnění najdete na konci.
Jíst se však musí, tak aspoň vařím a peču, občas i něco zajímavějšího.



Dýňové risotto

Postup stejný jako u risotta, jen do základu k cibuli přidat kostky dýně (syrové).


Palcové sušenky, tentokrát citronové, plněné lemon curdem.


Běžný kynutý závin, zaděláno prefermentem (jako na mazance zde), ten se mi osvědčil. A po upečení potřít směsí rozpuštěného másla a rumu (1:1).


Slaný koláč z tvarohového těsta.


Kuřecí vývar pro vnučku v talířku po jejím tátovi, co jsem mu před lety malovala.


Dýňový koláč: jakékoli těsto (křehké, listové, cukrářské) naplnit: 400 g dýňového pyré, 2 vejce, cca 120 g cukru, 200 ml smetany 30%, 1 lžíce škrobu, dvě špetky soli, 2 lžičky mletého koření na dýni (skořice, mušk. oříšek, zázvor, hřebíček, nové koření) a špetka pepře (tajný tip, dodá jiskru).


Bez dokumentace: hovězí po burgundsku se svítkem, kaparová smetanová omáčka s krůtím a rýží/nudlemi, segedin, sekaná, kuře s houbami na pivě, hovězí jazyk s povidlovou omáčkou, naložené lilky, čokoládový lilkový koláč, skořicové šneky, karamelový cheesecake...

Pozvánka: Od posvícení k adventu

Přijďte si poslechnout něco o pokrmech, doprovázejících podzimní tradice. Chystám i ochutnávku, na ukázku
variace na posvícenské koláčky-hnětynky ze západních Čech

6. listopadu od 15,30 v knihovně na Mariánském n., Praha 1

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 hrachajdice hrachajdice | Web | 30. října 2017 v 21:12 | Reagovat

hmm, vypadá to lákavě ..až mám hlad :D

2 Vilemína Vilemína | E-mail | 30. října 2017 v 22:27 | Reagovat

Dík.

3 Iva Iva | E-mail | 31. října 2017 v 4:22 | Reagovat

Dobré ráno, chci Vás pozdravit. Na všechny recepty se mi sbíhají sliny, nejvíce asi na dýňové rizoto.
Obdivuji Vaši vytrvalost.

4 Vilemína Vilemína | E-mail | 31. října 2017 v 9:21 | Reagovat

Díky, pořád mě to baví, ale nyní jsou důležitější věci, kdy se dostanu třeba k dopsání další knížky, vůbec netuším.

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 31. října 2017 v 19:37 | Reagovat

Slaný koláč. To je dobrá inspirace.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama