Dumlíkačka

21. června 2016 v 12:37 | vilemina |  Moje polévky
Znáte tuřín čili dumlík čili kvačku? Patří ke starobylým druhům zeleniny, i v našich krajích se pěstoval už od pradávna a v podhorských oblastech byl kdysi spolu se zelím hlavní zeleninou ještě před bramborami. Je nejbližší vodnici. Roste i v chladnějších polohách, není náročný na pěstování, vyroste za tři měsíce. Vyniká odolností i po sklizení, vždyť jen doma v lednici jsem ho měla od dubna, kdy jsem začala tenhle článek psát! Dnešní odrůdy jsou jemnější a dají se jíst i zasyrova.

zdroj:Chou-navet blanc Vilmorin-Andrieux 1883.png



Začala jsem s receptem krkonošským, velmi jednoduchým:

Dumlík jsem nahrubo nastrouhala, dala vařit do osolené vody, když změkl, zahustila jsem máslovou jíškou a dochutila octem, cukrem a solí, i dobromysl jsem našla.
Samotná polévka po uvaření nebyla dobrá vůbec, druhý den se to trochu zlepšilo.
Myslím, že ani ten vyškvařený špek a brambory, jak je v původním receptu, by to nevylepšily.


Tak jsem vyhrábla ještě pojizerskou kuchařku a našla v ní přece jen jiný recept na dumlíkačku: vpodstatě jako bramborová polévka včetně hub a česneku, ale s tuřínem. Dala jsem vařit kořenovou zeleninu s kořením, přidala tuřín a houby, které jsem zrovna čerstvě nasbírala, a trochu jíšky, dochutila majoránkou a česnekem.
Nu, druhý pokus tedy dopadl již lépe, taky potřebovala den odležet.


Dumlík je tak chuťově nevýrazný a celkově vodnatý, že sice neurazí, ale ani nenadchne. Ještě mám myšlenku použít ho do sladkých receptů jako třeba dýni a další podobné nedominantní zeleniny. V nouzi by se dal používat místo zelí a brambor, případně jím něco nastavit, když se tak snadno vypěstuje.

Ostatně v minulosti ho jedli hlavně chudí a vařil se i v koncentrákách, tak se stal doslova symbolem bídy a utrpení. Proto asi byl odsunut na okraj zájmu, až skoro upadl v zapomnění. Myslím, že je dobré o něm vědět a občas ho zařadit už kvůli tradici.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Fredy Fredy | Web | 21. června 2016 v 14:19 | Reagovat

hmmm, vypadá to lákavě :-)

2 Jitka Jitka | E-mail | 22. června 2016 v 14:50 | Reagovat

Tuřín je skvělá zelenina, ale ho mám nejraději syrový.

3 Vilemína Vilemína | Web | 23. června 2016 v 16:03 | Reagovat

To jo, je hodně podobný ředkvi, chci ho zkusit s medovohořčičnou zálivkou.

4 Vilemína Vilemína | Web | 28. června 2016 v 12:43 | Reagovat

Tak salát byl skvělý.

5 retrofeeling retrofeeling | Web | 10. července 2016 v 20:28 | Reagovat

Já si ho vařený dávám na Vánoce do bramborového salátu = delikatesa! :-) Jsem takový experimentátor... Jinak ho jím i syrový do salátu, škoda, že je hůře sehnatelný... Občas mám štěstí v Kauflandu, kde stojí pár korun, protože ho lidi nekupují (nevědí, co s ním).

6 Maria Maria | E-mail | 27. listopadu 2017 v 13:46 | Reagovat

Nechci byt rypava,ale možna ta polévka nebyla úplně TOP proto,ze na obrasku mate sice tuřín,ale dumlik je jeho speciální,zlutomasá odruda.tak by třeba z "pravého" :-) dumliku byla lepší!

7 Vilemína Vilemína | 27. listopadu 2017 v 14:22 | Reagovat

No jo, kde ho ale vzít...narazila jsem jen na tento.

8 Luděk Luděk | E-mail | 10. prosince 2017 v 9:35 | Reagovat

[7]: Podívejte se na stránky www.gengel.cz tam mají semena žlutomasého tuřínu. Musíte si ho vypěstovat sama.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama