Jak se žilo v městě na Severu

13. května 2016 v 11:09 | vilemina |  Laskavé vzpomínání
U příležitosti Světu knihy přidávám ukázku ze Zatraceného kysela o tom, jak se žilo v 80. letech na Severu...když je to téma severské literatury :)



Knížka mi vyšla na konci minulého roku a můžete si ji objednat třeba zde. A kdo ještě nezná první díl Cukr na nitku, tak taky:

Kontakty byly ještě důležitější, než jsem si
byla ochotna přiznat a než mě dopředu napadlo. V Praze
jsem se o ostatní nájemníky nijak nezajímala, natož o to,
zda se oni zajímají o mě. Ale v menším měřítku na Seve-
ru to ani jinak nešlo, jen mě to dlouho překvapovalo. Ne-
byla jsem na takovou pozornost zvyklá.
"Tak tys byla s kočárem včera nahoře?" zeptala se tře-
ba sousedka, míníc, že jsem jela na konečnou autobusu
do hor.
"Bylo hezky, tak jsem to zkusila - ale jak to víš?"
"Ále, švagr tě viděl..."
A já třeba vůbec netušila, že nějakého švagra má a že
ten mě dokonce dokáže identifi kovat.

Brzy jsem pochopila, že je člověk mimoděk sledován
na každém kroku, není v tom žádný speciální úmysl, jen
se lidi nemohou nepotkávat a nevidět. Taky jsem zjistila,
že nesmím v hovoru říkat, co a jak chodilo v Praze, uží-
vala jsem raději výrazy jako u nás, doma, dříve... na slovo
Praha byli místní často alergičtí.
Chybělo mi plno praktických zkušeností, co a jak tam
chodí - kde je čistírna, dobrý holič, kdy se co vozí do
obchodů, jak významná je partiovka s textilem, že ně-
kdy je trh. V době konání velkých akcí, jako byl vele-
trh spotřebního zboží i bižuterie či celorepublikové ly-
žařské závody, a před nějakými režimními svátky byly
místní obchody přednostně zásobovány nedostatkovým
zbožím!
Již zmíněná spolužačka z vejšky mě do těchto tajů za-
svěcovala: "To si nakoupíme, až tu bude mistrovství."
"???"
"To budeš koukat, co se tu všechno v krámech objeví...
Jo a do toho kadeřnictví na náměstí nechoď, tam jsou na-
myšlený a přitom používaj ručníky opakovaně..."
"Jak, to jako pro několik lidí? To snad není ani možný,
přece se vždycky hned vyhodí do špíny..."
"Jo, možná v Praze, ale tady si je sušej a šetřej na
tom."


Najdete tam dobové recepty, pro vás mladší jsou to ty, které si pamatujete z dětství i od babiček: ze sladkostí zejména strouhaný koláč, hraběnčiny řezy, tříbarevná buchta, řezy Margot...krom původní verze ale uvádím i různá vylepšení předpisů z těch mnohem chudších dob.
Stačí to porovnat s blogem, jak moc se vaření změnilo! A o kolik jsme mlsnější...




 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Fredy Fredy | Web | 13. května 2016 v 11:40 | Reagovat

to jídlo vypadá skvěle :-)

2 toffo toffo | E-mail | Web | 13. května 2016 v 11:45 | Reagovat

hehe, u nás na vsi to chodí pořád stejně, už si to kyselo musím koupit

3 Vilemína Vilemína | Web | 13. května 2016 v 11:55 | Reagovat

[1]: dík

4 Vilemína Vilemína | Web | 13. května 2016 v 11:56 | Reagovat

[2]: Bude k mání i za týden na Restaurant Day na Pohořelci, se slevou :)

5 Dana Dana | 13. května 2016 v 14:45 | Reagovat

Co je to Restaurant Day a kdy bude a kde???? díííky

6 Vilemína Vilemína | 13. května 2016 v 19:45 | Reagovat

Je to jednodenní festival amatérských pop-up restaurací, koná se 4x ročně, 21. 5. za týden hoi pořádáme i v zahradě knihovny na Pohořelci (na Hradčanech), od 11 hod. do vyprodání, více třeba zde:
https://www.mlp.cz/cz/akce/e17589-restaurant-day-v-zahrade-na-hradcanech/

a na Facebooku veřejně přístupná stránka:
https://www.facebook.com/events/578872122289614/

anebo obecně:
https://www.facebook.com/restaurantday/?fref=ts

mapa všech míst:
http://www.restaurantday.org/en/

A články ze starších našich akcí v rubrice Povídání u stolu.

7 Vilemína Vilemína | 13. května 2016 v 19:48 | Reagovat

A pozvání je i v předchozím článku Pozvánky...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama