Vtipné recepty z pár surovin

1. dubna 2016 v 21:49 | vilemina |  Dezerty
Téma je to úplně aprílové!
Někdy se objeví tak podivně jednoduchý recept, že ho musím zkusit. Jednoduchý tak, že ani na článek nevydá. Ještěže se mi jich zrovna sešlo víc. A všechno bezlepek, pokud je to pro vás důležité.
Kardinální otázka: bude to také dobře chutnat?


Pseudoštrúdl z vloček

Recept mi poslala kamarádka formou řetězového mailu, takže autora asi neodhalíme, prostě lidová tvořivost. Bohužel i s kroužkovaným Ů, nad kterým mi vždy zatrne a kvůli němuž odmítám nejen recepty, ale i hospody (štrůdl ani ragů nebudí prostě důvěru). Ale co ten recept?


Na těsto se vezmou dva hrnky ovesných vloček, přidá se půl hrnku vody a dva bílé jogurty (celkem 400 g), 2 lžíce medu. 2-4 jablka dle velikosti se pokrájí na kousky, osladí a ochutí skořicí. Pak už se na plechu (s papírem na pečení) vytvarují dva pruhy - spodní části štrúdlů. Na ně se rozloží jablka a zakryjí se zbytkem vločkového těsta. Já vše trochu pocukrovala pro lepší barvu. Pekla jsem na 200 stupňů v troubě předem předehřáté. Za necelou půlhodinku je upečeno a skutečně to vypadá jako štrúdl.


Pro bezlepkáře, alergiky na vejce, dietáře bez tuku a cukru - ideál. S krájením jsem radši počkala. Stejně jsem ho nesla hlavně na lekci háčkování, tak jsem jen ochutnala od kraje - nebylo to špatné, ony se vločky upečením dosti vylepší, navíc trochu roztaveného cukru navrch je dobře dochutilo. Taky by se mohl pokapat soleným karamelem nebo topinkem, případně rozpuštěným máslem...ale to už bych to zase moc vylepšovala. Takže ano, nepříliš pracný a levný štrúdlík doporučuji pro běžné denní použití, žádná bomba to není. Lepší chutná čerstvý, než jablka rozmočí vločky.

Čokoládový dort ze 2 ingrediencí

Prostě jen čokoláda a vejce: něco jako brownies?
165 g hořké čokolády se rozpustí v mikrovlnce nebo ve vodní lázni a postupně se do ní vmíchají tři žloutky. Z bílků se ušlehá sníh a opět postupně smíchá. Nedělá se to úplně dobře, čokoláda nesmí být příliš teplá ani studená a mícháme opatrně, aby sníh nespadl. Ale čokožmolky nakonec nijak nevadí...Hmotu vlijeme do menší dortové formy s papírem na pečení a při 170 stupních pečeme asi půl hodiny. Korpus vyskočí, pak zase spadne, skutečně je brownies velmi podobný, je méně tučný a že v něm chybí jakákoli mouka, vůbec nevadí.
Šlehačka by se k němu moc hodila.



Japonský bavlněný dort (tvarohový) ze 3 ingrediencí

O tomto dortu se facebookem nesou ódy, to je mi vždy trochu podezřelé, zavání to reklamou - další důvod, proč ho vyzkoušet. No jo, místo cukru a másla bílá čokoláda - bude to lepší? Mohl by chutnat jako samotná upečená náplň do cheesecaku či lepší tvarožník. A že nemám ráda malé zbytky, tak jsem poměr upravila na jeden tvaroh: 1 tučný tvaroh ve vaničce, 5 vajec, 200 g bílé čokolády.


Čokoládu jsem rozpustila a zašlehala do ní žloutky. Sníh z bílků jsem vmíchala postupně a vše navršila do menší formy (15x20), vymazané máslem. Pekla jsem podle návodu 15 min. na 170 stupňů a po vypnutí nechala v troubě dojít do vychladnutí. Propečení se těžko poznává, těsto bez mouky se nelepí. Mohlo tam být déle, takže tak 20 minut, bylo ho přeci jen víc než v původním rozpise. Na středu bylo pečené trochu málo.
Dort měl "bavlněnou" strukturu, to ano, a chutnal jako tvarožník. Pro bezlepkáře ok, ale trocha mouky by mu prospěla, aby získal hladší texturu. Čokoláda ho osladila víc, než bych sladila já. Navíc po ní zůstávala slabá pachuť-nechuť, co bílá čokoláda mívá. Použila jsem na rady z FB tu obyčejnou z Lidla, tak nevím, pro bílé čokolády moc nehoruju. Úplně nás to tedy neuchvátilo. Dobré, ale ne vynikající. Nahradit bílou čokoládu tmavou by ještě stálo za vyzkoušení, případně použít máslo a cukr, vždyť "jen 3 ingredience" je jen trik, když jedna se skládá z pěkné řádky položek...


Nejlepší, chuťově nejluxusnější je podle mě čokoládový dortík. U vločkového zas můžu ocenit láci a základní nápad, ale na tvarožníky-cheesecaky použiju radši jiné recepty.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 fitnees fitnees | Web | 2. dubna 2016 v 9:49 | Reagovat

Mne stačí povedať jediné- NO MŇAM!
Tie recepty sú božské♥
Ten prvý recept vyzerá ako minichlebík s ovocím- a určite tak úžasne ako vyzerá aj chutí :)A čo je dôležité je dosť zdravý...
2.recept ma nadchol a keď niekedy budem potrebovať nejakú čokoládu určite si spravím toto! :) Netreba tam dávať nijakú múku, kypriaci prášok či iné zbytočne veci- a aj tak je to chutné a ZDRAVŠIE:)
:)

2 Vilemína Vilemína | 2. dubna 2016 v 11:55 | Reagovat

díky

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 2. dubna 2016 v 13:56 | Reagovat

štrůdl je kůl (piš cool).

4 Jana Jana | E-mail | 28. dubna 2016 v 16:02 | Reagovat

pseudostrúdl z ovesných vloček pro bezlepkáře asi těžko, protože ovesné vločky nejsou bezlepkové!!!

5 Vilemína Vilemína | 28. dubna 2016 v 23:07 | Reagovat

[4]: Lepek je termín pouze pro pšeničnou bílkovinu. V ostatních obilovinách je jiný druh - v ovsu avenin. Podrobněji např. zde  http://www.jimehlavou.cz/cz/alergie/clanek/183/oves-pro-celiaky-ano-ci-ne.html

6 Madla Madla | Web | 8. května 2016 v 21:00 | Reagovat

Ovesné vločky sice lepek (gluten) neobsahují, ale avenin bývá stejně jako guanin v žitu blbě snášen. Někomu avenin nevadí, ale cca 80% celiaků na něj má stejnou reakci jako na lepek pšeničný. Nedá se zamezit také křížové kontaminaci, protože oves se často pěstuje, sklízí a zpracovává spolu s pšenicí. Dají se koupit i vločky ovesné bezlepkové, ale ty jsou dvakrát tak dražíš než ty klasické. Ale určitě by se daly použít i vločky jáhlové či pohankové :-) Jinak recepty vypadají super, čokoládové brownies vypadají úžasně. Poslední dortík jsem pekla jako "japonský cheesecake s bílou čokoládou" a opravdu chutnal jako tvarožník. Ale ta struktura byla zvláštní, prostě to bylo takové tvarohové sufflé. Varianta s hořkou čokoládou mi zní moc dobře :-)

7 Janča Janča | Web | 22. srpna 2016 v 10:21 | Reagovat

Wow, dekuji za tenhle clanek!!:)

8 Vilemína Vilemína | Web | 22. srpna 2016 v 15:01 | Reagovat

:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama