Kaštany

10. března 2016 v 18:42 | vilemina |  Dezerty
Jedlé kaštany mi v dětství ukazovali jako vzácnost, pár stromů po Praze rostlo. Ale nepamatuju, že bychom je někdy sbírali, spíš to bylo v době květu.



Pak někdy v šedesátých letech se prodávaly pečené kaštany na ulici, stejně jako se to vyprávělo o dobách ještě dávnějších. Měly hřát v kapse a být pochoutkou. Kaštany byly trochu připálené, horké, špatně se loupaly a těžko se dobýval násládlý vnitřek.
Letos jsem se s nimi bavila několikrát, tak ještě než skončí zima, pospíchám s článkem.
Nevydrží nekonečně dlouho, do dvou týdnů od nákupu je dobré je zpracovat. Zkoušela jsem je vařit i péci, zdá se mi lepší to vaření. Slupka změkne a jdou loupat o něco snáze. Upečení by muselo být důkladnější, a to zase se příliš patlají a drobí. Moc pěkně mi to stejně nešlo, asi je na to ještě jiný grif, zatím jsem ho nenašla. Z horké vody jsem tedy po dvacetiminutovém vaření tahala postupně kaštany a dávala je i přihřát, jak vychladnou, vnitřní slupku z nich nedostanete.


Směs vydloubaných kousků a drobků jsem zalila mlékem a vařila, po chvíli rozmixovala na pyré. To je báječně nasládlé a má skvělou kaštanovou chuť :) Chtěla jsem ji nechat vyniknout, a tak jsem pro začátek zvolila jen lehké ochucení a pyré použila do "žaluzek" z listového těsta. Trochu jsem ho přisladila, přidala rum, skořici a muškátový oříšek.


Žaluzky nebyly špatné, ale po upečení kaštany chutnaly o poznání fádněji, tu skvělou chuť ztratily.
Druhý koláčový pokus z předpečeného těsta jsem doplnila kaštanovočokládovou nádivkou bez pečení. Pyré jsem ještě zahorka dochutila stejně jako výše a k tomu čokoládou, která se v něm pěkně rozpustila. Tak to byl koláček již luxusnější.


Ještě jsem zkoušela kaštanové kuličky - lanýže, to kakao to chce, taky máslo, ale pak zase se hůř udržují. Recept s piškotovými drobečky se mi moc neosvědčil, kuličky chutnaly moc obyčejně a nevýrazně. A ještě po pár dnech začaly kysnout, nevydrží dlouho.


Recepty, kde se kaštany přidávají do těsta, jsem nezkoušela, nemyslím, že by tam chuťově byly víc znát. Ovšemže existuje i kaštanová mouka.
Kaštanové pyré ale lze výborně zmrazit a použít potom třeba do nádivky drůbeže. Aby se chuť prosadila, musí být kaštanů dost. Když budete mít pěknější kousky kaštanů, přidávají se celé i do šťávy k masu, najdeme je i v náplních slaných koláčů.


To všechno jsem dělala poprvé, ovšem předem jsem si vše pečlivě nastudovala na různých webech, a pak postupně vyzkoušela. Užila jsem si to, mně kaštany chutnají, ale moc dalších nadšenců jsem nenašla, zdály se jim mdlé a že to za tu práci nestojí.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 10. března 2016 v 19:28 | Reagovat

Jůůů, přiznávám, že to mě nikdy nenapadlo...

2 Vilemína Vilemína | 10. března 2016 v 20:08 | Reagovat

Udělat si pyré z kaštanů? Měla jsem totiž jednou už hotové, ochucené, a za moc nestálo.

3 Iva Iva | E-mail | 11. března 2016 v 4:28 | Reagovat

Horké kaštany jsem si - na ulici ve Vídni po otevření hranic - koupila jen jednou. Vždy jsem o nich jen četla. Od té doby si je každou zimu jednou koupím (nebo dostanu od rodiny jako dárek) a upeču v troubě. Nikdy mě nenapadlo je uvařit a dělat z nich jídlo nebo je do jídla přidávat. Prá v Maďarsku tak hodně dělají. Strom "jedlý kaštanovník" znám, mezi kamarády moc známý není - tak občas venku na výletech zaperlím a jim neznámý strom určím. Jako autorka jsem nikdy zralé jedlé kaštany nesbírala.
Autorka je v mých očích dobrodružka. krásný den.

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 11. března 2016 v 10:56 | Reagovat

Maróny budiž pochváleny

5 petra petra | 11. března 2016 v 15:24 | Reagovat

Oceňuji patlání se s nimi,tématickou zarputilost. Pokud začne můj vzácný zahradní exemplář kaštanovníku rodit,vím,koho úrodou potěším. Prý je dobrý kaštanový likér - pro inspiraci.

6 Irsai Irsai | 11. března 2016 v 15:54 | Reagovat

Taky jsem letošní zimu zkusila různé recepty z kaštanů, ale nejlepší mi stejně nakonec přišlo to nejjednodušší, a to je pyré. Protože samotné je dost hutné, napodruhé jsem ho rozmíchala s vyšlehanou šlehačkou. Podle mě nejchutnější varianta.
Musím ale přiznat, že doma kaštany velké nadšení nevzbudily, takže je asi budu jíst sama :-)

7 Vilemína Vilemína | 11. března 2016 v 17:38 | Reagovat

[3]: A to jsem do článku ani nedávala, že jich jsou u kamarádky v Ticinu  nebo na Korsice celé háje...ale kaštany jsou menší. U kamarádky je prý občas chodí sbírat, ale je to pilačka, jinak je to jedno z jejich typických pokrmů a měla jsem od ní i kaštanovou marmeládu.

A na Korsice zase kaštany žerou polodivocí vepři, rovněž místní specialita, taky dělají palačinky z té kaštanové mouky.

8 Vilemína Vilemína | 11. března 2016 v 17:41 | Reagovat

[6]: Přesně - jako pyré jsou nejlepší a rodina to neoceňuje, tu jemnou chuť...pro mě takovou nostalgicky nóbl.

9 Téra Téra | 15. března 2016 v 9:31 | Reagovat

Já jsem loni shlédla video na Facebooku od jedné Italky - tam kaštany asi jedí víc než my, i když zcela jistě mají ty kaštany v lepším stavu, nevysušené atd. Ale já vyzkoušela 1 její způsob přípravy, který doporučila a opravdu to fungovalo. Klasicky nařezat do kříže, dát na pár minut vařit, na pár minut péct do trouby a poté nechat chvíli zabalené samotné kaštany v utěrce - šly potom moc dobře loupat a celkově byly moc dobré.

10 Vilemína Vilemína | 15. března 2016 v 21:00 | Reagovat

díky za tip, příště zkusím, letos už asi nebudou...

11 Radana Radana | 16. března 2016 v 10:39 | Reagovat

Hmoždívám se na Vánoce s kaštanovou nádivkou.Rvát drobky kaštanů ze slupek je skutečně práce pro Popelku.
Ale chuť drůbežího masa se s jemnou kaštanovou nádivkou báječně snoubí.Kaštany nemixuji,ale drobně krájím,chuť se  více zachová i struktura nádivky je hezčí.

12 Vilemína Vilemína | Web | 16. března 2016 v 12:18 | Reagovat

[11]: Tak tak, chuť výborná. Ty kousky můžou bejt skvělý, no a porada s loupáním viz výše od Téry!

13 Simona Simona | E-mail | Web | 25. března 2016 v 16:06 | Reagovat

Krásný den, moc se nám líbí Váš blog a chtěli bychom Vás oslovit s nabídkou spolupráce. Jednalo by se  testování cukrářských výrobků z našeho eshopu www.ozdobdort.cz. Pokud byste měla zájem, napište mi na mail ozdobdort.pr@gmail.com. Ať se daří! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama