Všednodenní vaření v únoru aneb Postní období - čas odlehčování

11. února 2016 v 22:14 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Ti. co věří na jarní očistu organismu, mají teď nejlepší dobu: od Popeleční středy do Velkého pátku v souladu se sezónou i křesťanskou tradicí. Většině z nás nezaškodí trochu či více se v jídle aspoň dočasně omezit.



V tradičním půstu se vynechává maso, jedí se luštěniny, kaše, zeleninové polévky, ryby i vejce, jídla z brambor a zelí, s maštěním se šetří. Více jídel se dusí a vaří, méně se peče. Pamlsky se nepodávají. Smažené se omezuje jen na případy, kdy nahrazuje maso. Ale ano, však Tvarohové koblihy, co smaženou rybu nahradí, najdeme už u Retišky. Je to jedno z postních jídel.


Měli bychom hodně omezovat i uzeniny a alkohol. Tzv. Suchej únor není tedy žádná převratná novinka.
Méně vydatná jídla pro inspiraci nabízí i francouzská kuchyně, recepty na velmi chutné odlehčování najdete u Dagmar Derré, doporučuji. Třeba nějakou rybu se zeleninou, tohle byl dle Dáši pstruh lososovitý.


Hodně tipů nabízí lidová kuchyně, všelijaké bramborové knedlíky se zelím, kaše, placky-třeba lokše, šišky jen z brambor nebo i s tvarohem.


Z polévek doporučuji řeckou čočkovou, fazolovou, boršč, cibulačku, zelňačku.


Zelenina v zimě je lepší pečená, nezapomínejme na řepu, kapustičky. I obyčejná mrkev upečená, až karamelizuje, chutná nečekaně skvěle. Zapečený pórek s bešamelem jsme si též oblíbili, je potřeba silnější stvoly.


I risotto můžeme podávat bez masa, s žampiony nebo pórkem. A samozřejmě kyselo z kvásku, s houbami a vejci, je vyloženě vhodný pokrm pro tuto dobu.


Avšak v neděli se půst držet nemusí a u lidí starších, nemocných a dětí se také nevyžaduje. Jen bychom si měli vyzkoušet v rámci možností nějaké to omezení.

Kuřecí nebo králíka doplníme zeleninou. Bramborovou kaši lze zkombinovat s mnoha druhy zeleniny: mrkví, celerem, dýní, cibulí.


Mrzí mě, že se rádi odvoláváme na evropské tradice (a je to nutné zvlášť v téhle době, nezapomínat na své kořeny), ale přitom nejsme ochotni je ctít, pokud to znamená i nějakou naši újmu, omezení. Masopust ano, ale postní dobu už ne. Zábavy ano, ale povinnosti ne-e. A tak myslím, že do budoucna by se nám takový trénink zatraceně hodil...
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Iva Iva | E-mail | 12. února 2016 v 3:06 | Reagovat

Dobré ráno, krásná, chutná,přímo k sežrání je Vaše reakce na čas pomasopustního půstu. Nejvíce se mi sbíhají sliny na kapustičky (růžičková kapusta). Už několik dní na ni mám chuť a v obchodě ji nemají. Krásný den.

2 Vilemína Vilemína | Web | 12. února 2016 v 13:18 | Reagovat

Díky.
Ony se objeví, totiž z mražených kapustiček to není ono, jak jsou už předvařené.

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 12. února 2016 v 13:58 | Reagovat

Pstruha bych si dal.

4 Vilemína Vilemína | 12. února 2016 v 20:28 | Reagovat

Měli jsme ho nedávno z Lidla, velikost většího potočňáka, ale chuť lososa.

5 anchovickal anchovickal | Web | 12. února 2016 v 23:06 | Reagovat

Mňam, samé dobrůtky

6 Paja Paja | Web | 13. února 2016 v 1:34 | Reagovat

no tak to vypadá luxusně!:)

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 13. února 2016 v 9:11 | Reagovat

[4]:
Já měl nedávno sivena (lososovitá ryba prstruhu podobná).

8 Vilemína Vilemína | 13. února 2016 v 11:22 | Reagovat

[6]: Mám mrňavý a už zastaralý foťáček, když se mu dopřeje dost světla (nejlépe denního), vypadá všechno jídlo skvěle, navíc třeba zelenina vyniká proti omáčkám lepšími barvami...takže to je celý můj "foodstyling" :)

[7]: hm, taky by stál za to

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama