Jak udělat bác...

9. listopadu 2015 v 20:36 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Tedy upekla jsem bác, též báč, kramflek či vošouch. Byl to zas jeden z mých dávných restů.



Asi tak před třiceti lety mi jedna kamarádka u ní na chalupě poblíž Čimelic vypravovala, že tam sousedka peče takový bramborák v pekáči v troubě, ze syrových brambor. A že je to moc dobrý, není to mastný a taky že tam dává do pekáče mák, celý mák. No, moc jsem o tom tehdy nedumala, protože pokusy, jak upéci bramborák na pánvi bez tuku, nepřinesly žádné poživatelné výsledky. A zrovna jsem ani neměla příležitost ten zázrak ochutnat na místě, ani na sdělení receptu nedošlo, prostě bramborák v troubě zůstal ve stavu utajení. Ještě jsme o něm párkrát mluvily, kamarádka ho snad i zkoušela, ale nějak se to nevedlo. Seznámila jsem se pak s typově podobným kucmochem z Pojizeří, ten ale je z vařených brambor a nadlehčuje se bílkovým sněhem.


Postupně se mi vyjevilo, že jde o bác či báč, který se v tenčí vrstvě peče v pekáči se sádlem a nadlehčuje se kynutím. To byla ta zásadní informace, která zpočátku chyběla! Asi proto, že v té době nebylo kynuté těsto moc v módě, sama jsem ho dělala jen výjimečně. Vařilo se spíš šup šup, když byly malé děti.
Chodský či jihočeský bác se podával samotný nebo také k houbové omáčce, dá se tedy použít i jako příloha místo knedlíku. To jsem plánovala, ale pro blížící se Restaurant Day jsem přece jen dala přednost knedlům, protože v tom množství a s předstihem pečený by kynutý bác nemusel dopadnout úplně dobře.

Na zkušební várku do jednoho pekáče formátu A4 jsem si odměřila 1/4 l mléka, asi třetinu dala trochu přihřát a nechala vzejít půl droždí (21 g) se lžící mouky. 400 g brambor jsem oloupala a nastrouhala najemno, trochu vody slila a zalila zbylým mlékem. V některých receptech se dává mléko horké. Přidala jsem jedno vejce. Zahustila jsem 250 g mouky, ideálně směsi hladké a polohrubé, přisolila, přidala nastrouhaný česnek a cibuli, majoránku, vzešlý kvásek a zamíchala. Hustota těsta bramboráková. Budete-li jíst bác samotný, přidává se pokrájené uzené nebo škvarky, asi 150 g. V pekáči jsem rozpustila pár lžic sádla, ještě tam patří ten mák, který jsem ale vynechala. Trochu sádla jsem dala i navrch. Bác jsem pekla v předehřáté troubě (200°), až měl krásnou barvu a nelepil se na nůž.
Jedli jsme ho se zelím a uzeným. K té omáčce si ho dovedu představit docela dobře. Ohřát lze i na pánvičce nebo se jí studený. A kolegyně od Příbrami taky potvrdila, že to je ono. Omastit ho můžete i více, pořád to bude méně mastné než klasický bramborák na pánvi.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 petra petra | 9. listopadu 2015 v 20:57 | Reagovat

od babičky znám, říkala tomu kynutá cmunda,klasickou mám tedy radši, ale díky za připomenutí, zkusím brzy, i karbanátky už raději peču než smažím...Bác slyším prvně a mák k tomu též!

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. listopadu 2015 v 21:39 | Reagovat

Bramborák můžu na všechny způsoby!

3 Iva Iva | E-mail | 10. listopadu 2015 v 6:01 | Reagovat

Dobré ráno, sama jsem nikdy nedělala, nikdy neochutnala. někdy před 35 lety kolegyně v práci vzpomínala, že cituji "kynutý bramborák" pekla její tchýně z jižních Čech od Veselí nad Lužnicí a že byl hnusný.
Jestli tento "kynutý bramborák" je opravdu chutný a navíc míň mastný, tak to je výborné.
Nevím, jestli recept vyzkouším, ale je to dobrá zpráva.
Dá si bramborák v restauraci je pro lidi odvážné a s dobrým žlučníkem. Omastek, mastnota z klasického hospodského bramboráku jen teče a tryská.
Jste dobrá, že jste do se vzpomínkového receptu pustila.

4 Vilemína Vilemína | Web | 10. listopadu 2015 v 10:19 | Reagovat

Díky za všechny komenty.

Aby byl bác dobrý, je potřeba vystihnout právě to množství tuku - když se nedají škvarky dovnitř, dát víc pod těsto a taky ho pěkně pokapat navrch, vždy to bude méně než na pánvi :) Brambora zkrátka musí dostat tu smaženou chuť, kterou většinou tak milujeme...

Iva: baví mě zkoušet staré recepty, zvlášť jsou-li z nenáročných surovin :) Zmíněný kucmoch, frncochaté knedlíky, válečná krupicová pěna či bramborový koláč, koláčky od Retišky...ty už na blogu jsou.

5 AugustAdhem AugustAdhem | E-mail | Web | 16. února 2017 v 4:02 | Reagovat

windows tablet compared to ipad  <a href=http://stilnox.1apps.com/>stilnox kaufen</a>  diet pill that works fast

6 RonnieBounk RonnieBounk | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 20:48 | Reagovat

household pills that get you high  <a href=http://stilnox.1minutesite.es/>comprar stilnox 10</a>  buy humalog without prescription

7 RogerBub RogerBub | E-mail | Web | 20. září 2017 v 10:31 | Reagovat

homeopathic medicine for weight loss  <a href=http://adolonta.mex.tl>comprar adolonta sin receta</a>  purina one urinary tract health formula

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama