Všednodenní vaření v říjnu

6. října 2015 v 22:32 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Co budeme vařit v říjnu?



Zatím není moc chladno a teplé dny ještě nějaké přijdou, ale pece jen už je více chuti na polévky.
Samozřejmě dýňová, ať už si ji ochutíte jen česnekem nebo po indicku, někdo zase rád pálivou s chili. Vyzkoušela jsem z několika druhů dýně, ale málo platný, vyhrává hokkaidó a šlehačka. Ale může bát i samotná, k večeři s pečivem a lžící zakysanky vyhovující aspoň části strávníků...ti ostatní nechť si ohřejí párek :)


Červená řepa je in, a tak se oprašují i recepty na boršč - má mnoho variant, v té nejpracnější jsou to vlastně tři polévky v jedné - zkuste můj zjednodušený postup. A taková marinovaná řepa je rovněž skvělá, pozvedne jako příloha i fádnější pokrmy.


Na podzim mě vyladí i kapustové karbanátky - poměr masa a kapusty je individuální, jen je neudělejte tuhé - kapustu je třeba hodně vymačkat a vejci tolik nešetřit.


A tu dýňovou omáčku jsem už velebila na FB, je velice jednoduchá a není třeba mnoho ingrediencí: dýně se udusí s masem, rozmixuje, přidá šlehačka a je to...K masu (kuřecímu, krůtímu, vepřovému) dám dusit cibuli a pár stroužků česneku. Pustí-li vodu, nevadí - když je napůl hotové, přihodím na kostky nakrájenou dužinu dýně a dusím doměkka. Maso vyndám (proto se mi osvědčil srolovaný krůtí plátek více než malé kousky), vše rozmixuju a tentokrát jsem použila jen vidličku, neb mixér jsem utavila na paštice, ale stačilo to. Přidala jsem šlehačku, ještě trochu čerstvého česneku, pepře, soli a prohřála. Vzhled trochu rustikální, tedy hrubší, ale chuti to nic neubralo. Je výborná s těstovinami i s knedlíkem. Použila jsem recept na horácké knedle z Prostřena: dala jsem 1 kg uvařených nastrouhaných brambor, 8 pokrájených rohlíků, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, trochu mléka, sůl a velkou hrst petržele, uplácala jsem koule asi pěticentimetrové (15 kusů) a vařila takových 8 minut. Vydrží nejméně i další dva tři dny, ohřívání snášejí dobře. Zbylé s kysaným zelím a škvarky nebo slaninou vydají na další večeři.


Po vydatnější polévce se může servírovat i sladké jídlo. Skvělé a snadné lívance od Jany z hájovny nebo klasické palačinky se můžou podávat i naslano, tipy u receptu.


A jaké koláče se teď hodí? Je období posvícení, čili určitě se najde receptů spousta. Krom kynuté klasiky doporučuju i dva recepty od Kejřové, rychlé koláčky a luxusnější hroznový koláč, na který využijete už i ořechy.


Sama jsem zatím k houbám nepřišla, tak s recepty nebudu provokovat...uvidíme.
Hodně ještě využívám letní zeleninu - lilek, cuketu, papriky - dnes byla caponata.


Ještě jsem se nedostala k cuketové nádivce - ačkoli cuketu dám možná spíš do brownies, taky tu dýni můžu použít na koláč nebo muffiny, ale to má ještě čas i v listopadu.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | 8. října 2015 v 19:59 | Reagovat

P.S. A už vůbec nepeču jablkové růže...je jich všude úplná invaze!

2 bludickka bludickka | E-mail | Web | 16. října 2015 v 16:27 | Reagovat

Vždycky když si čtu kuchařské blogy, tak jen závidím :) Jak umíte vařit, jak jste kreativní a že vás to baví, to bych taky chtěla :)

3 Vilemína Vilemína | 16. října 2015 v 20:22 | Reagovat

Díky - mě baví vařit odmala, s motivací nemám žádný problém, tak se člověk ledacos postupně naučí. A je pořád co zkoušet.
Holt zas nemám motivaci na jiné věci, třeba jízda na rotopedu mě tak strašně nudí...anebo háčkování, to bych taky nemohla dělat, přesto znám dosti takových, co je to hrozně baví a vařit zase ne:)

Když výsledek potěší blízké osoby, hned se vaří lépe, nakonec to samo o sobě nic tak složitého není, recepty jsou velmi návodné včetně postupů, jen se to nesmí odflíknout a zkoušet na to vaření vyzrát pomocí polotovarů nebo podivných ulehčení typu knedlíková pizza...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama