Co s tím vedrem uděláme?

18. července 2015 v 12:39 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Už to vypadá, že se vedra jen tak nezbavíme, krom pořádné klimatizace už asi není moc možností, jak mu uniknout...




V noci se ani všemi otevřenými okny uvnitř dost neochladí, i staré domy s průvany přes sklep jsou už vyhřáté (zrovna i ten jeden konkrétní, který mám na mysli)... opatření jako vaření a pečení večer, rychle připravená jídla a podobně už byla nasazena. Do zásoby jsem upekla poslední chladnější den ještě pekáč buchet z tvarohového kynutého těsta, které je vláčnější. Zatím jsou jedlé. Mimochodem, nové trouby s ochlazování pláště fakt fungují, do místnosti přijde mnohem méně tepla než u klasické staré trouby.


Pro dnešek jsem si nachystala pár chodů studené kuchyně. Dala jsem vykapat jogurt se zakysankou na domácí sýr, bude se hodit k snídani a možná i na lívance, jestli se do nich pustím.
Pak přišel na řadu ovocný mrkvový salát, moje nejoblíbenější kombinace s růžovým grepem a jablkem. Podrobněji zde.
Dnes nahradí aspoň půl oběda.

Na hlavní chod bude kuře dušené se zázvorem a kedlubnou. To jsem právě uchystala už večer a s výhodou jsem ho upekla a podusila na sporáku, ne v troubě, jak bych to dělala běžně. I těch celkem asi šest porcí se ve velkém železňáku dalo. Potřebovala jsem něco se šťávou, k snadnému ohřívání i do práce, což vyhovalo.
Kuřecí horní stehna (osolená a opepřená) jsem opekla ve dvou várkách, k druhé pak přidala dvě cibule na klínky, tři pokrájené celerové řapíky, pěkný kus čerstvého zázvoru na nudličky a vrátila do hrnce první várku kuřete. Nepatrně jsem podlila bílým vínem a dusila. Kousky netrvají moc dlouho, cca půl hodinky. Pět minut před koncem jsem přidala kedubnu na nudličky, čímž šťávy přibylo. Jeden kousek jsem zkusila zbavit kosti, abych viděla, zda je už maso dost pečené, přidala ještě pět minut a bylo to. Dochutila jsem dobrou sójovkou, ale jen lehce.


V plánu ještě jsou lívance z kefíru a zítra asi řízky (smažené ráno za kuropění), protože jdou jíst i bez ohřívání a se studeným bramborovým salátem, spíš vídeňským, tedy bez majonézy. Dělám ho tak nějak okometricky, kdo chce přesný recept, najde osvědčený zde.

Zmrzlina z domácích zdrojů je v mrazáku a nápoje se chladí, včetně kafe. Nejvíc piju vodu s citrónem, pivo nechávám osobě blízké. Dělat toho moc nejde, jak sleduji, brousí dnes po webu na prázdninovou sobotu docela dost lidí...třeba něco využijete.
Jaké triky na vedro používáte vy?

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 18. července 2015 v 17:14 | Reagovat

Já si udělám cibulové chutney s chilli papričkami a tím to vedro vyštípávám.

2 Emma Emma | 18. července 2015 v 20:32 | Reagovat

Já jsem před chvíli v remosce upekla tvarohový koláč, protože v bytě mám pouze 28°C. Myslím že jsem ho přepekla, ale i lehce připálený bude zítra fajn. Jinak nakrájené okurky, kedluben, mrkev a hrozno a vařené vajíčka - vše řádně chlazené z ledničky.

3 Ajka Ajka | Web | 19. července 2015 v 1:46 | Reagovat

Dneska samé dobroty,.-))

4 Vilemína Vilemína | 19. července 2015 v 18:46 | Reagovat

Tak ty řízky smažené ráno a br. salát byly OK, ještě zbyde na zítra. Buchty od středy byly dnes dojedeny, domácí zmrzlina skoro taky...večer bude salát, lívance ještě odkládám.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 21. července 2015 v 18:55 | Reagovat

Já hodně dělám rychlá plotnová jídla - risotto s hráškem, omeletu s uzeným lososem, těstoviny. Mrazák nacpaný domácími nanuky a zmrzlinami, namrazila jsem si i čokoládovou pěnu do kávy ... a pak jsem dostala angínu.
Ale už se těším, až se ochladí a já si budu moct upéct pořádný bezlepkový chleba.

6 Vilemína Vilemína | 21. července 2015 v 21:54 | Reagovat

Madlo, díky za příspěvek. Jsi skvělá, jak se dokážeš se vším popasovat!

Lososa jsme chtěla dát na ty lívance, no asi nebudou. Ale dnes jsem si zadělala ve stroji tvarohové křehké těsto, že zítra večer upeču slané koláče...jen je strčím do trouby a uteču do jiné místnosti... :)
Do práce jsem si uvařila špagety a stačilo mi to, no ráno k nim přidám zeleninu a sýr.
A ještě jsem našla starší letní rcp na holandské řízky se zeleninovým salátem, to by taky šlo zařadit.
Snad už se to brzy zlomí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama