3 K - králík, clafoutis, kritika a letní tipy navrch

10. července 2015 v 17:46 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
O tom, co jsem uvařila, se mi nejlíp píše bezprotředně po akci, dokud ještě mám na jazyku ty správné chutě a dokud si taky pamatuju, co a jak za sebou jsem dělala...tak mě to baví. Namíchaná všehochuť, jak ji žiju.


Po dopoledním sepisování poznámek pro další díl mých vzpomínek o jídle a vaření (druhý díl Zatracené kyselo je ohlášen na září, ale prý se trochu zdrží) jsem samozřejmě dostala hlad a v půl druhé jsem se odebrala do kuchyně. Měla jsem tu od včerejšího nočního pomalého pečení králíka na víně.

Králík na víně
Očištěného králíka (asi 1,5 kg), zbaveného všeho sádla a přemíry blan rozporcuji - dávám stehna zvlášť, hřbet zvlášt, bříška jsem odkrojila a zamotala dohromady, přední nožky zvlášť a zbyde předek. Vše osolím, opepřím, okořením bylinami středomořského střihu dle chuti. Na dno pekáče jsem dala pokrájenou slaninu, rozložila maso, zasypala klínky ze 2 cibulí a několika stroužky česneku, přidala 2-3 pokrájené mrkve a ještě 3 řapíky celeru. Dala jsme ještě trochu oleje a králíka podlila štědře bílým vínem. Dala jsem s pokličkou do trouby na 160 stupňů a za dvě hodinky zkontrolovala, po další hodince jsem nechala bez poklice na 220 stupňů vypéct a zabarvit.

Poznámka první: Neodpustím si vyjádřit se k pomalení: je fajn, výhodné pro tuhá masa, dlouho dušená jídla, pro škvaření sádla apod., ale lehká masa nebo zeleninu není nutno "mučit" tak dlouho - nejsem příznivcem elektrických pomalých hrnců, připadá mi to zbytečné. Možná v nějakých provizorních podmínkách místo trouby by měl cenu. Jak pravila moje 85letá matka, když jsem jí vylíčila, o co jde: "A to si neuměj stáhnout plamen?" No jo, na plynu to tolik nejde, ale běžná elektrická trouba a pořádný železňák dokáže totéž. Ona ta proklamovaná nízká spotřeba se musí násobit časem... Já vím, že majitelky těchto přístrojů musejí obhajovat jejich nezbytnost, však si za to taky zaplatily...ale jde přece o technologii, ne o hrnec.

Většina masa z králíka je určena do zásoby do obědových krabiček, ale pěknou porci jsem si nechala na dnešní tvůrčí den, jen chybí příloha. Uvažovala jsem o kuskusu, ale představa té chuti mě nebavila, tak jsem se rozhodla pro risotto. Bude vždy se šťávou, tak jsem ho udělala trochu méně mokré, než se patří.


Poznámka druhá: Píšu to záměrně poitalsku, abych ho odlišila od všech těch českých rizot, rizik a jiných zpotvořenin, které jsou spíše džuvečem, případně něčím nepojmenovatelným...nechápu, že v době dostupných informací i surovin se stále v řadě domácností vaří stejné "blafy" a ještě se tím někdo chlubí. Ale co se divím, v zemi Babici a Hrušky by mě to nemělo překvapovat.

Víno na vaření ještě zbylo, a tak jsem ho taky použila. Jak byla rýže podlitá už s vývarem, začala jsem zároveň chystat clafoutis, že si mezi doléváním a mícháním připravím formu, ovoce a suroviny, ale je to tak jednoduché, že jsem stihla všechno. Včas jsem ještě zapnula troubu.
Kameninovou formu jsem vymazala máslem a vysypala cukrem, pokladla hustě klínky broskví. Bylo to zrovna jediné ovoce, které v krámě měli...ale chutnaly docela dobře. Mimochodem, neznáte Přezrálé broskve od Holcové? Cením ji z jejích knih asi nejvýše. Zhruba tak o tom, jaké jsou ženské potvory.


Clafoutis
V robotu jsem umíchala 4 vejce, 100 g krupicového cukru, 100 g mouky, 240 ml mléka a 30 g rozpuštěného másla. Ještě jsem přidala špetku soli, ta mi tam nějak chyběla. Množství mouky a mléka se v receptech liší, tahle je s minimem mouky. Lze přidat i citrónovou kůru, vanilku, pálenku a podobně. Zvolila jsem ten nejjednodušší recept. Broskve jsem zalila řídkým těstem a dala péci.


Mezitím už risotto bylo akorát, králík ohřátý. Lehká a lahodná kombinace.

Chvíli poté, co jsem vše sklidila, byl clafoutis [klafuty:] dopečený. A já po hodině a deseti minutách kuchyni opouštěla.

Clafoutis je spíše nákyp než bublanina, kterou si představujeme nadýchanou. Dělá se hlavně s třešněmi a spory se vedou o to, zda s peckami či bez nich, původně byl jistě s peckami, aby šťáva z třešní příliš nevytékala. Podává se teplý.


TIPY:
Najdete recepty se vším jiným ovocem a dokonce i naslano.
Gluten-free verzi můžete udělat s kokosovou moučkou nebo mletými mandlemi.

Z jídel, která jsem uvařila v nedávných dnech, nabízím ještě tyto tipy:

Koleno pečené na zelenině a pivě, vykostěné


Krůtí stehna pečená s jablky


Kuřecí roláda se zeleninou


Slané koláče - s cuketou (předem opečenou), cibulkami a sýrem, s rajčaty, žampiony a nivou


Další také zde:
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 10. července 2015 v 19:22 | Reagovat

"Koleno na pivě," zasnil se Cyberštamgast...

2 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 10. července 2015 v 20:39 | Reagovat

Když ty "blafy" někomu prostě pořád hrozně chutnají..:)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 11. července 2015 v 13:12 | Reagovat

Na clafoutis se chystám už dlouho, předlouho. Mám domácí vejce, u tchyně nabídku natrhat si rybíz a angrešt, takže do toho půjdu, díky za tip! Dnes jsem vařila podle Marušky (toffo),tak budu asi večer péct podle Vilemíny :-)

4 Vilemína Vilemína | 11. července 2015 v 15:13 | Reagovat

[3]: Prima, s kyselejším ovocem to bude akorát - broskve byly trochu fádní. Do druhého dne nedoporučuju nechávat, zgumovatí :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama