Trocha pečení: recepty s karobem, tvarohem i černým rybízem

30. dubna 2015 v 19:02 | vilemina |  Dezerty

Za poslední čtvrtrok jsme v rodině prožívali hned dvě smutné události, na psaní to proto moc nebylo. Ale pečení je pro mě dobrá terapie, tak nyní předkládám pár zajímavějších moučníků.


Brownies jsem už pekla ze všeho možného, krom klasiky třeba s cuketou či avokádem, tentokrát se svatojánským chlebem - karobem. Koupila jsem ho už vloni na podzim v prodejně s čajem, kávou a kořením. Karob se dává místo kakaa: pro někoho výhoda, ale očekávejte trochu jinou chuť. Počítat je třeba i s jeho sladkostí, která pečením více vynikne, takže cukru jsem ještě ubrala. Jednou jsem pekla bez čokolády, podruhé jsem ji přidala, ale nemělo to ten efekt. Stačí tedy bez ní, ale hlídat, aby se těsto nepřepeklo a nebylo suché.
Jednoduše zamícháte (stačí i ručně) 3 vejce a 1/2 hrnku cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla (vlažného, ne horkého), 6 rovných lžic karobu, 3/4 hrnku hladké mouky, 1/4 lžičky soli a trochu vanilkové esence. Je to množství na menší formu dortovou či hranatou, stejnou používám na klasické brownies (20x20). Vymazala jsem jen máslem a pekla na 180 asi 15-20 minut.


Když jsem viděla, s jakou chutí posnídala osoba blízká zbylé skořicové rolky, hledala jsem nějaké jiné kynuté pečivo k snídani a vzpomněla si na tvarohové kynuté těsto - bůhvíkde jsem ho viděla, asi v nějaké staré kuchařce, ale nenašla jsem ho, až internet mi pomohl a dala jsem recept dohromady. Obyčejné kynuté je takové jalové (když není hodně mastné) a moc brzy vyschne, chtěla jsem, aby bylo jedlé aspoň pár dnů. A to tvaroh zařídil. Zahřála jsem 250 ml mléka a nechala v něm rozpustit 100 g tuku (másla a sádla celkem). V robotu jsem ušlehala 1 vejce a 1 žloutek se 100 g cukru (= méně sladké, můžete dát i 150 g) a špetkou soli, přidala 125 g tvarohu a asi 600 g polohrubé mouky s nadrobenými 30 g droždí a zadělala mlékem s tukem. Dala jsem vykynout, měla by stačit půlhodina. Mně těsto trochu překynulo, ale nijak to nevadilo. S těstem se pracuje stejně jako s kynutým. Udělala jsem pár buchet s jablkovými povidly a taky pár bulek s rozinkami. Potírala jsem zase máslem a po upečení ještě jednou máslem s rumem (1 : 1), to je krok nutný k dosažení vláčnosti. A pocukrovat navrch. Bulky vydržely další dva dny a dají se pak rozpéci-oživit na tousteru nebo pánvičce:) Docela mě nadchly.


Něco menšího tvarohového s využitím černého rybízu, to byly drobenkové minikoláčky v muffinové formě.
Použila jsem tento recept, ale do drobenky jsem dala i hrst vloček. Do formy s 12 důlky se vejde asi polovina množství. Na dno jsem přimáčkla trochu drobenky, na ni nasypala pár kuliček černého rybízu ze zmražených zásob, zalila jsem tvarohem a posypala drobenkou navrch. V jednotlivých porcích je drobenkový koláč lépe manipulovatelný.


Černý rybíz jsem využila i do crumble, kde jsem ho zkombinovala s jablky a čistě vločkovou drobenkou, množství podle oka. Dá se do ní přidat třeba i kokos nebo zbytek ořechů, já přidala poslední lžíci griliáše.


Dávno už nekupuju žádné sladké pečivo, ani tyčinky či sušenky. Snad i vám budou recepty inspirací, první a poslední jsou na přípravu vyloženě snadné.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ajka Ajka | Web | 30. dubna 2015 v 19:20 | Reagovat

Ještě že jsem po večeři, jinak bych neodolala.-))

2 Vilemína Vilemína | 1. května 2015 v 9:41 | Reagovat

Díky

3 Emma Emma | 3. května 2015 v 17:07 | Reagovat

Sušenky si už taky peču sama a jde to i v remosce. Je rozdíl mezi kupovanými koka a udělanými doma. A už 2x jsem dělala Vaše bretaňské máslové sušenky a jsou fakt skvělé.

4 Vilemína Vilemína | 3. května 2015 v 22:01 | Reagovat

Tak to vám fandím, ať se pečení daří i v remosce - jakmile to člověk zkusí, zjistí, že to není nic hrozného a na lepší chuť si snadno zvykne... A pak ještě zjistí, jak proti pečivu z továrny ušetří, což je bonus navíc :)

5 Ivana Ivana | Web | 4. května 2015 v 18:12 | Reagovat

Brownies jsou krásně tmavé, to bych neřekla, že to karob tak hezky obarví. Kdysi jsem klukovi kupovala karobovou "čokoládku", právě kvůli alergiím. A já mu jí užírala :-)
Drobenkové minikoláčky mě nadchly, vypadají perfektně a v košíčku jsou praktické.

6 Vilemína Vilemína | 5. května 2015 v 9:35 | Reagovat

Mám karobový prášek už hodně tmavý, víc než kakao. Záleží na upražení... Mám upéci i na RD?

7 Madla Madla | E-mail | Web | 5. května 2015 v 13:03 | Reagovat

Jé, tak to je krása! Karob budu muset vyzkoušet, neteřinka je alergická na kakao a má k nám přijet na osalvu synových narozenin a já chtěla péct dort mandlovo-kakaový, takže super tip na ubrán í cukru, moc děkuju!
A tvarohové kynuté musím vyzkoušet, u nás tvaroh honě letí a nesmí mi chybět v lednici a kluci rádi všechno sladké, takže hned večer jim něco dobrého upeču.

8 Ivana Ivana | Web | 7. května 2015 v 18:45 | Reagovat

[6]: Proč ne, ale abys toho neměla pak moc a nedorazila se.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama