Vaření chez Dagmar

18. března 2015 v 18:32 | vilemina |  U cizích stolů
Když mezi foodblogery a jejich sledovateli i na fejsku řeknete francouzská kuchyně, jistě každého napadne: Dagmar Derré. Koho ne, tak ať se rovnou podívá na její stránky nebo profil, aby si doplnil přehled!


A Dáša krom obchůdku začala nedávno nabízet i kurzy vaření. Její recepty vypadají svěže, suroviny používá převážně dosažitelné a umí jídlo nápaditě naservírovat a nafotit. Když tedy zveřejnila pozvánku na kurz s Votre plaisir, jejichž fotky dortíků mě taky dostaly, nemohla jsem se nepřihlásit už jen ze zvědavosti. Nových podnětů není nikdy dost. A není nad to, když si vše vyzkoušíte a přiučíte se trochu know how a savoir vivre.


MENU
Salát z polníčku se zálivkou vinaigrette
Gratinované čekankové puky se šunkou, domácím bešamelem a sýrem
Avokádový tartare s krevetami, vejci a domácí česnekovou majonézou
Filet ze pstruha lososového s vinným fenyklem a karotkou v papilotě
Sýrový talíř s grilovaným ovocem a domácí redukcí z balsamica
Čokoládovo-karamelové velouté s domácí máslovou sušenkou a lískovými oříšky



Během aperitivu (královský kir s kaštanovým likérem) a příprav prvního receptu, jimž byl dezert, se naše trochu nesourodá skupinka vyladila a dál jsme v družné atmosféře a hovoru o všem, co nás kolem jídel, surovin a podobně zajímalo, všechny položky menu uvařili a postupně i zkonzumovali.
Čokoládovou omáčku jsem už udělala i doma, byla skvělá i z méně skvělé čokolády než u Votre plaisir. To prostě uděláte karamel ze 100 g cukru, rozředíte ho 250 ml směsí vařícího mléka a smetany a nalijete na 100 g čokolády (vločky nebo nalámaná) se špetkou soli. K tomu byla máslová sušenka jen z mouky, cukru a másla, vyválená natenko.


K avokádovému tartaru jsem přispěla i svou znalostí majonézy umíchané tyčákem, neb ani Dáša nevěřila, že to je možné. Dala jsem po konzultaci s další účastnicí kurzu na jedno velké vejce 200 ml oleje ( a vinný ocet, sůl, trochu cukru a hořčice) a dopadla výborně.
Avokádo a vejce na kostičky stačí smíchat s majonézou, přidat krevetky, opepřit, přisolit a dozdobit. Předkrm jsme daly chladit.


Připravili jsme čekanku. Puky rozkrojené napůl jsme orestovali, neb při vaření by zůstaly plné vody a rozmáčely bešamel. Stačilo je obalit šunkou a zalít ve velkém pekáči poctivě provařeným bešamelem (aspoń 10 minut, na 4 porce budete potřebovat 30 g mouky a másla, 500 ml mléka), ochuceným pepřem i muškátovým oříškem. Navrch jsme nasypali sýr a čekanka šla do trouby, byla hotová asi za 20 minut. Tepelnou úpravou zmizí hořká chuť, bešamel dodá jemnost.


Vyzkoušeli jsme si klasickou zálivku vinaigrette s hořčicí, může být pěkně ostrá. Dáša přidává česnek i šalotku. Aby zálivka dobře držela na salátu, je třeba ho prohnat odstředivkou, ve francouzské kuchyni neodmyslitelným kusem vybavení.

Nad lososovitým pstruhem jsme si všichni mohli oči vykoukat, abychom odhalili, čím se vzhledem liší od lososa, ale jsou to tak blízcí příbuzní, že šlo spíše o domněnky. Dočetla jsem se, že se liší třeba tvarem ocasní ploutve - nu, my měli už filety... Rybu jsme pokládali na dušený fenykl s mrkví a vše zamotali do pečícího papíru. Balíčky se pekly či dusily v troubě asi patnáct minut. Ryba má zůstat uvnitř trochu nedodělaná, nesmí se vysušit. S mírně aromatickou zeleninou vytvořila zajímavou lehkou kombinaci.


Sýrové prkénko jsme doplnili grilovanou hruškou, Dáša litovala, že nedostala zrovna nikde fíky. K tomu ukázala redukci z balzamica na ozdobu a dochucení.


Lehké byly všechny chody - jako příloha posloužily jen opečené plátky bagety. Jednotlivé lahůdky jsme si náležitě vychutnali, ale cítili jsme se přesto přejedeně - shodli jsme se, že je to už oběd i večeře.
Bylo to fajn a pěkně jsme si to odpoledne užili, i když jsem osobně byla poněkud indisponovaná a nenaložená kvůli své bederce. Kdo to nemáte úplně z ruky, zde je tip na další Dášin kurz ve Stříbře.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lisi Lisi | Web | 18. března 2015 v 18:51 | Reagovat

Na články o přípravě jídla se nedívám, ale musím říct, že asi začnu.
Na fotkách všechno jídlo vypadá tak chutně a dobře.

2 toffo toffo | Web | 18. března 2015 v 19:07 | Reagovat

Pěkný fígl, jak z čekanky dostat vodu, budu si pamatovat. A moc pěkné fotky!

3 Vilemína Vilemína | 18. března 2015 v 19:16 | Reagovat

[1]: Jídlo je vesměs pozitivní - ale nevypadá všechno dobře na fotkách, to zas ne - třeba omáčky a směsi jsou na prezentaci náročnější. Nebo fotky na receptových serverech,  ty taky často moc nelákají :)
Dášiny fotky ano.

2 - focení mi zrovna moc nešlo, více je na Dášiných stránkách.

4 Lisi Lisi | Web | 19. března 2015 v 13:45 | Reagovat

[3]: Co vidím fotky tady nebo u Dagmar Derré, tak ty rozhodně dobře vypadají. Je ale fakt, že někdy mají dokonce i restaurace odfláknuté obrázky svých jídel.

5 Vilemína Vilemína | 19. března 2015 v 15:08 | Reagovat

Díky za pochvalu!

Pěkné fotky má i Meg v kuchyni, Mlsná kočka, děvče u plotny, je jich spousta.

6 Dagmar Dagmar | Web | 19. března 2015 v 16:29 | Reagovat

Moc pěkná reportáž. Díky!
Třeba se zase někdy sejdeme u sporáku ;-)
Určitě jsou v Plánu další kurzy. Příští je ve Stříbře, pak Plzeň. Taky Praha se zase naplánuje.
Bon appetit!

7 Magda Magda | 20. března 2015 v 9:32 | Reagovat

Dobrý den, mohla bych se zeptat na poměry surovin na Máslové sušenky cukr/máslo/mouka ? Moc díky :-)

8 Vilemína Vilemína | 20. března 2015 v 10:54 | Reagovat

Aha, recept jsem někde zapomněla...ale myslím, že tak všeho stejně, mluvilo se i o tom, že na přesném poměru moc nezáleží. Válely se hodně natenko.

9 Magda Magda | 20. března 2015 v 16:20 | Reagovat

Děkuji..takže je možno například 100 g poloh. mouka, 100g máslo a necelých 100 g cukr.. :-)

10 Vilemína Vilemína | 22. března 2015 v 10:55 | Reagovat

Ano.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama