Předkrm z červené řepy

5. března 2015 v 21:17 | vilemina |  Studená kuchyně
Nezdá se vám taky, že vařím pořád samá červená jídla? Ještě aby se toho chytil nějaký dušezpytec...je to jen náhoda, že se to sešlo? Jasně že ano, nic v tom nehledejte!






















Dostala jsem se konečně k přípravě jednoduchého receptu dle Zdeňka Pohlreicha, marinovaná červená řepa se mi zalíbila už kdysi. Byla naservírovaná jako ravioli s kozím sýrem. Kozu sice fakt nemůžu, ale nahradila jsem ji brynzou.

Recept na marinádu jsem dodržela: svařila jsem (na dvě velké řepy, celkem vážící 3/4 kg) 200 ml octa, dvě lžíce cukru, trochu soli, přidala 3 lžíce medu, tymián a 100 ml olivového oleje.

Umixovala jsem emulzi, tyčákem to šlo snadno. Řepy jsem jen oloupala a na mandolíně nakrouhala opravdu tenké plátky. Nejvíc práce dalo všechny je pokrýt marinádou, překládala jsem je po jednom. Plátky z řepy nepraskaly, to bylo dobré, ale po strouhání byly na sebe nalepené. Naskládala jsem je do zipovacího sáčku, přilila marinádu a dala odležet.


Do druhého dne se proležely, ale další dny byly ještě lepší, tedy bych doporučila nechat řepu marinovat aspoň dva dny. Ze sáčku jsem odebírala dle potřeby, do snědení to byl týden - myslím, že by řepa vydržela i déle, proto si jí klidně udělejte i tohle množství.
Podávala jsem ji na několik způsobů. Jako překrm jsem plátky pro společnost osmi lidí naskládala na mísu a brynzu utřenou s máslem nechala v misce. Pak jsem ji servírovala na talířcích a nakonec v misce s hořčicovou zakysankou k jídlu anebo i samotnou.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Emma Emma | 5. března 2015 v 21:49 | Reagovat

Tak tohle určitě o víkendu zkusím (taky bez kozího sýra). Marinovanou syrovou řepu jsem ještě nezkoušela. V neděli jsem pekla chipsy z červené řepy a byly výborné.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 6. března 2015 v 8:19 | Reagovat

Řepu doma milujeme a tuhle podle Zdeňka P. jsem chtěla už dlouho vyzkoušet. A já bych si k ní ten kozí sýr dala ráda ;-)

3 Vilemína Vilemína | 6. března 2015 v 9:03 | Reagovat

Rcp se mi zdál hodně nasladko, ale k řepě pasovala marináda výborně.

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 6. března 2015 v 20:47 | Reagovat

Řepu moc nemusím.

5 Vilemína Vilemína | 8. března 2015 v 18:57 | Reagovat

Jestli ti vadí taková ta zemitá pachuť, tak u marinované a dobře uleželé řepy zmizí, víc je cítit u vařené.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama