Minicheesecaky s vínem

27. února 2015 v 19:30 | vilemina |  Dezerty
Potřebovala jsem pro návštěvu takový menší moučník, spíš něco nepečeného, tzv. nenacpávacího, s využitím želatiny nebo aspoň jogurtu - vždyť koláč s jogurtovým želé a vínem jsem dělala už pěkně dávno, něco takového by se hodilo.






Při bloumání na Pinterestu jsem narazila na minicheesecaky - většinou v muffinových formičkách, pečené i nepečené, v různých skleničkách, inu oči až přecházely... některé vypadaly ovšem velice půvabně. Joj, to bude ten nápad, co mi chyběl, moučník bude už naporcovaný a snad trochu překvapí!

Na základ jsem tentokrát vzala celozrnná kakaová bébéčka, v mixéru podrtila a spojila rozpuštěným máslem (cca 6 lžic) a trochou rumu. Nechutnalo to špatně. Muffinovou formu mám, tak jsem sušenkovou hmotu namačkala do papírových košíčků a ještě zbylo na menší misku. Ale klidně by se mohla rozdělit do formiček všechna, příště to udělám. Pokladla jsem je ještě rozpůlenými hroznovými zrnky a odložila.


Potom jsem s pomocí Dr. Oetkera udělala další vrstvy, zase s odležením:
Na jeden sáček ztužovače jsem dala 700 g hmoty: velkou zakysanku, jeden tvaroh a do počtu jogurt. Zase - do formiček by stačilo bez jogurtu, to máme nějakých 625 g. Osladila jsem moučkovým cukrem, přidala vanilkovou esenci, rum a spojila s želatinou dle návodu. Tedy skoro - želatinu smíchám metličkou s teplou vodou v malé misce, přihodím trochu tvarohové směsi a promíchám a vše vrátím do velké mísy. Košíčky jsem naplnila po vrch.


Po ztuhnutí jsem je obložila zase vínem a pokryla, jak to šlo, dortovou želatinou z vína tekutého. Může se asi z jedné čtvrtiny až třetiny nahradit vodou, postačí obyčejné stolní červené. Víno kořením jako na svářo, stačí lehce. Když jsem želatinu vařila, nezdála se mi málo sladká, to až hotová - no jo, ale nezachová se jako pudink a nezřídne, když ji dosladím po uvaření? Raději jsem tedy trochu odebrala do mističky a přisladila, abych ověřila, zda taky ztuhne. Ztuhla, tak jsem ještě tekutý rosol dosladila a pak polévala. Želatiny z půl litru tekutiny bylo hodně, na formu s 12 kousky by stačila i třetina. Chuťově by to nevadilo, ale nevešla se už. Ale želatina se dá 1x rozpustit a použít na něco dalšího.


Želatina tuhla dobře, to spíš ta tvarohová vrstva byla měkčí - uložila jsem vše do chladu na balkón.
Moučník chutnal svěže, vypadal hezky, byl pochválen - a taková blbost, no - budu ještě nějaké varianty zkoušet, i tu pečenou. Udělám základní tvaroh a navrch si může každý dát nějakou polevu - ovocnou, čokoládovou, karamelovou...to by mohla být taky zábava.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 27. února 2015 v 20:01 | Reagovat

Želetinoffky mám rád...

2 Cleo Cleo | Web | 28. února 2015 v 0:11 | Reagovat

Vypadá to úžasně. :)

3 Ajka Ajka | Web | 28. února 2015 v 1:27 | Reagovat

Páááni, to vypadá skvěle :-))

4 iguanagirl iguanagirl | E-mail | Web | 28. února 2015 v 8:56 | Reagovat

Vypadá to opravdu moc hezky, skvělá inspirace. :)

5 vilemina vilemina | 28. února 2015 v 9:55 | Reagovat

děkuju všem za tu chválu

6 Verča Verča | Web | 28. února 2015 v 19:06 | Reagovat

Tyjo o tom jsem ještě neslyšela, ale vypadá to zajímavě :-)

7 Vilemína Vilemína | 1. března 2015 v 20:24 | Reagovat

To jo - ještě lepší jsou takové ty rovnější a hlubší muffinové formičky nebo by to šlo do menších rovných hrnečků...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama