Kypření těsta

9. října 2014 v 14:36 | vilemina |  Povídání u stolu
Taky jste se někdy divili, proč v některých receptech se používá "prdopeč" a v jiných soda nebo jejich kombinace?




Trochu jsem zapátrala a našla vysvětlení. Dnešní kypřící prášky mají tzv. dvojí účinek, to znamená, že těsto nakypří bublinkami nejprve po smíchání s kyselou tekutinou a podruhé působením tepla při pečení. Tím je účinek pojištěn.

Soda reaguje v kyselém prostředí i zatepla. Používá se do těst, které již něco kyselého obsahují (jogurt, podmáslí, med, citrónová šťáva), nejlépe v kombinaci s práškem. Bývá to časté v amerických receptech na muffiny a podobná těsta. Když ji dáme do nekyselého těsta, třeba na perníky, bude naopak reagovat až v troubě.


Samotný prášek do pečiva v kyselých těstech se zcela nespotřebuje (kvůli obsahu kyselin nezreaguje všechen), a to zanechává nepříjemnou chemickou pachuť. Proto je kombinace prášku a sody výhodná.
Kypřidlo se vždy přidává až těsně před pečením, aby nezačalo reagovat moc rychle a vzduch neutekl. Když se tedy zamíchá napřed do mouky, rychlou reakci to zpomalí, protože jednotlivé složky se tak od sebe mechanicky oddělí.
Slyšeli jste již o prášku s vinným kamenem, který nahrazuje přidané kyseliny? Je to nyní spíše módní záležitost, protože bráno rozumně, je množství čehokoli v jednom kypřícím prášku ze zdravotního hlediska zanedbatelné. Kdo má obavu z hromadění fosforečnanů v těle, ať raději omezí tavené sýry, kolu či uzeniny, kde jich je mnohem více. Obecně fosforečnany mohou narušit vstřebávání vápníku, nejsou proto vhodné zejména pro děti. Záleží však na celkovém příjmu.


Prášku s vinným kamenem je objemově o trošku více, 15 g místo 12 g běžného prdopeče, je na stejné množství mouky. Četla jsem i kritické ohlasy, že těsto nenakypří, ale vyzkoušela jsem ho v několika druzích pečiva a v nakypření jsem žádný rozdíl nepozorovala. Chuť možná byla o fous lepší, ale jak psáno výše, záleží i na dalších faktorech. Tu práškovou jakoby štiplavost jsem v ní nenašla, ale mohlo to být i množstvím.


Ještě to budu pozorovat, prozatím můžu doporučit.

Víte, jak se ještě dá prášek do pečiva či soda v domácnosti využít? Můžete jimi bělit prádlo, odpuzovat mravence, neutralizovat účinky žihadel nebo zápach z rukou po zpracování ryb, pomůže i na zapáchající obuv. Sodou se odvařují připečené hrnce a používá se k čištění ledasčeho, i bělení zubů :).

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Gwendolyn Gwendolyn | E-mail | Web | 9. října 2014 v 17:16 | Reagovat

Díky za vysvetlenie. :) Nedávno som si lámala hlavu nad rozdielom medzi práškom do pečivoma sódou bikarbónou. :)

2 Emma Emma | 9. října 2014 v 20:04 | Reagovat

Já používám prášek do pečiva z DM drogerie - Alnatura, tedy Bio. Tím odpadá možná chemická dochuť po upečení. Zvlášť když někdy dělám takový tvarohový moučník, kde se smíchají sypké suroviny a polovina se dá na dno,pak náplň a pak zbytek směsi, někdy na to ještě máslo. Chuťově to jde poznat.

3 Ajka Ajka | Web | 9. října 2014 v 22:57 | Reagovat

Supr .... tak nějak jsem o tom ještě nepřemýšlela :-))

4 Vilemína Vilemína | 10. října 2014 v 21:59 | Reagovat

1, 3 - myslím, že neškodí těm kuchyňským procesům víc rozumět...

2 - tak ten znám jako drobenkovou Jeronýmu
http://vilemina.blog.cz/0905/drobeni-povoleno

5 Emma Emma | 12. října 2014 v 8:35 | Reagovat

Pro návštěvy dělám ze stránek Gurmánka : tvarohový koláč-jednoduše geniální. A opravdu je geniální, jednoduchý a sypaný.

6 Kika Kika | E-mail | Web | 13. října 2014 v 9:49 | Reagovat

Naprosto úžasné a užitečné informace! Musím poděkovat a nevěděla jsem že soda a prášek do pečiva má tak hojné využití i v jiných částech bytu než jen kuchyni. I když jsem slyšela, že bělit zuby není se sodou úplně nejzdravější :)

7 toffo toffo | E-mail | Web | 13. října 2014 v 12:16 | Reagovat

Prášek do pečiva nasypat do misky, vložit do lednice jako pohlcovač pachů. Prášek, nebo sodu na pročištění odpadů v dřezu nebo umyvadle, nasypat do výlevky, zalít octem. :-)

8 Vilemína Vilemína | Web | 14. října 2014 v 13:33 | Reagovat

5 - Taky znám, není špatný, moje preferovaná Jeronýma se mi zdá ještě lepší, tvaroh se dělá řidší, aby drobenku zvlhčil, a je v něm více másla.

6, 7 - tak tak:)

9 Siska Siska | 21. listopadu 2014 v 13:35 | Reagovat

[7]: zalívat zásadu (sodu) kyselinou(octem) je plýtvání a zbytečnost. Docílíte akorát toho, že vytvoříte ph neutrální prostředí.  Logicky se kyselina a zásady neutralizuje. Takže já čistím buď zásadou nebo kyselinou. Když odpad prolijete pouze octem, dosáhnete stejného účinku - odmastí se a pohltí pachy.  Jinak s použitím sody na pohlcování pachů v lednici souhlasím, funguje výborně a stojí to pár korun.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama