Zelenina v dezertech: cuketové brownies

24. srpna 2014 v 21:27 | vilemina |  Dezerty
Přemýšlím, zda je to dobrý nápad, takové moučníčky a sladkosti ze zeleniny. Pár tipů mám už nashromážděno i vyzkoušeno (mrkev, dýně), ale ráda bych zjistila, jestli připadají vtipné i někomu jinému.



Byla před časem i taková výzva Daring bakers, což mě pak vedlo k dalšímu hledání receptů.
Mohla by to být cesta k chuti odpíračů zeleniny, když ji dostanou zamaskovanou v oblíbeném moučníčku? Nebo je to spíš odradí a budou se cítit podvedeni? Lidé jsou různí, dá se čekat obojí. U těch, kdo mají cuketu rádi nebo jim aspoń nevadí, negativní reakci neočekávám. Ovšem musím dát pozor na případnou "neofóbii", jak se teď taky říká.

Cuketové buchty byly populární už před třiceti lety, dělaly se hlavně s perníkovým kořením. Cuketa sama moc chuti nemá, čili přidat ji do těsta je poměrně neškodná možnost, jak dostat do moučníku zeleninu. Proto jsem s ní začala. Jen je třeba ji zbavit části vody, jinak těsto rozmočí příliš a může vzniknout brousek. Z toho důvodu je také lepší polohrubá mouka.


Upekla jsem tedy podle jednoduchého receptu cuketové brownies. Nejprve jsem nastrouhala nahrubo dva hrnky oloupané cukety, trošku posolila a promíchala, aby pustila vodu.
V míse robotu jsem prošlehala 100 g cukru, 100 g oleje, 2 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 lžičku citrónové šťávy. Přidala jsem hrnek polohrubé mouky (může se namíchat se čtvrtinou celozrnné), půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky skořice, 40 g kakaa a 100 g hořké čokolády, nalámané na cca půlcentimetrové kousky. Nakonec jsem vymačkala cuketu a vmíchala ji do těsta. Doporučuji ochutnat, zda je dost sladké, záleží na čokoládě i kakau.


Množství vyjde do obdélníkové menší formy nebo do dortovky. Vyložila jsem ji papírem na pečení a pekla na 180 stupňů asi 35 minut. Brownie se nesmí přepéci, aby se nevysušilo a neztvrdlo, tomu zde napomůže právě i cuketa.
Je dobré i z oleje, i když máslem by se rozhodně nic nezkazilo...proti klasickému receptu je tu i méně vajec a čokolády, ale výsledek je čokoládový hodně, chuť velmi uspokojivá.

Z asi osmi testujících pouze jeden bez ochutnání odmítl, když jsem prozradila cuketu. Ostatní chválili.
A co vy, ochutnali byste, upečete?

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Em Zet Em Zet | Web | 24. srpna 2014 v 21:40 | Reagovat

Tento koláč jsem dělala cca před měsícem! Byl výborný! Vláčný, rozpadající se na jazyku. Všem doporučuju, je opravdu výtečný.

2 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 24. srpna 2014 v 21:51 | Reagovat

MILUJU! Zeleninový koláče a speciálně muffiny. Mojí klasikou je mrkvový koláč, k narozeninám jsem pekl dýňovej dort, cuketový taky dělám, naposledy jsem zkusil avokádovej, ačkoli nevím, zda je to zelenina nebo ovce :) Moučníky se zeleninou jsou bezvadně vláčný a "vlhký", to ma prostě rád :3 :D

3 Vilemína Vilemína | Web | 24. srpna 2014 v 22:27 | Reagovat

Dík za první kladné ohlasy, uvidíme. Jsou i jiné způsoby, než "lité" těsto, viz např. můj lilek v čokoládě...

2 - avokádo je botanicky ovoce (zelenina je jednoletá), rebarbora zase zelenina :))

4 Gil Gil | Web | 24. srpna 2014 v 22:29 | Reagovat

Cuketový koláč od maminky byl náš favorit :-)
Mrkvové jsou vynikající!! :-)
Dýňový jsem měla myslím jen jednou :-)
Zelenina v moučnících je dokonalá :)) Když v nějakém je, je zaručené, že mi bude chutnat :)))

5 kuchtimeslaskou kuchtimeslaskou | 25. srpna 2014 v 19:27 | Reagovat

Já jsem jedla cuketový perník a byl vynikající! Nejdřív jsem si myslela, že jsou tam na zvláčnění jablka a jak jsem zírala, když jsem se dozvěděla, že je to cuketa :)

6 Vilemína Vilemína | Web | 25. srpna 2014 v 20:09 | Reagovat

4 - to je velmi povzbuzující, brzy zas něco přidám...

5 - namíchaná s jablky se cuketa fakt nepozná, když tam nezůstane zelená slupka :)

7 Michaelano Michaelano | E-mail | Web | 26. srpna 2014 v 19:23 | Reagovat

My máme doma každoroční cuketový hody, takže na cuketové buchty se už taky dostalo.

Letos jsem neměla ani jednu cuketu, už musím! :D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 1. září 2014 v 12:28 | Reagovat

Jojo, zelenina v moučnících je super, krásně je zvláční a pokud člověk neprozradí, z čeho pekl, tak nikdo nepozná "tajnou" přísadu. Já takhle pekla do školky mrkvový dort (a zmizel prý v mžiku, ani na paní učitelku se nedostalo), cuektová buchta je super klasika, a zvlášť v kombianci s kakaem či čokoládou. A dýně, ta krasavice podzimu, na ni nesmím zapomenout. Prostě kde je v moučníku zelenina, to bude mít úspěch. Já teď zkouším další level - luštěninové moučníky :-)

9 Emma Emma | 1. září 2014 v 20:22 | Reagovat

Pekla jsem afrika řezy - tam se dává mrkev. A mělo to dost úspěch a tak 2x ročně to opakuji.

10 Vilemína Vilemína | Web | 2. září 2014 v 21:40 | Reagovat

8 - pár receptů na fazole taky mám, červené se kombinovaly s kakaem a čoko aq bílé zas s kokosem, no uvidím, kdy se dostanu k vyzkoušení. Mrkev a dýně je ok!

9 - tak to si taky najdu, neznám, dík za tip

11 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 2. září 2014 v 21:48 | Reagovat

Dobrý nápad to určitě je. Stejně jako kombinovat maso nebo sýry s ovocem.

12 Vilemína Vilemína | Web | 3. září 2014 v 22:33 | Reagovat

To určitě - asi bude více receptů a možností v kombinacích ovoce do slaných jídel, to je další hezké téma.

13 Janina Janina | 4. září 2014 v 9:47 | Reagovat

Afrika řezy dělám podle receptu
www.toprecepty.cz/recept/1130-afrika-rezy/  , jednou jsem neměla tvaroh a tak nastoupila zakysaná smetana a taky to nemělo chybu.

14 Vilemína Vilemína | Web | 4. září 2014 v 16:32 | Reagovat

Dík, no je to zvláštní, ale zatím mě minuly...ale napravím.

15 Išiko Išiko | 9. září 2014 v 22:06 | Reagovat

Já dělávám z mladých cukín i se slupkou, kluci mají "zelenou bábovku" 😊 zkoušela jsem i plátky v těstíčku místo jablek a pak obalené ve skořicovém cukru, taky to snědli.

16 Vilemína Vilemína | Web | 10. září 2014 v 11:48 | Reagovat

Díky za tip se smažením v těstíčku, slyšela jsme kdysi o opečených lilcích (jen tak) místo lívanců, tak mám co zkoušet!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama