Teplé nápoje doma

11. srpna 2014 v 11:55 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Udělalo se nám deštivo, tak šálek kávy či čaje přijde vhod.
Téma mám rozepsané již déle, jak vyplývá z článků o kávě zde a zde.
Potěší, že se její pověst rehabilituje, ale dát si dobrou kávu i v slušné (a jinak všechny současné požadavky splňující) restauraci nebo kavárně se stále nedaří. Zažila jsem si to letos o dovolené. Jídla nápaditá, obsluha ochotná, interiéry uměřeně decentní, ale nabízená pressa byla řídká, z nedobré kávy, ne jako ta na fotce.



Nemyslím, že v jiném kraji by to bylo lepší, dobrá káva bude spíše výjimkou.
Že bychom si raději uvařitli kávu vlastní? Pokud jako my rádi jezdíte do zařízení s kuchyňkou, máte vyhráno.


French press je na cesty či do práci zcela vyhovující řešení. Anebo ještě jednodušeji: káva liltrovaná přes papírový filtr v umělohmotné nálevce může chutnat lépe než ta zmíněná tzv. pressa!
Stačí i běžná káva, hlavně aby byla čerstvá - je to méně ekonomické, ale vyplatí se koupit menší balení pražené mleté kávy, takové, které spotřebujete do týdne. Pak už se může chuť měnit, jak jsem si ověřila, i když někdy mi vydrží i dva týdny.
Dostatečné množství kávy zalijeme vodou těsně před varem, zamícháme a necháme 3 až 4 miinuty louhovat, pak stačí už jen stlačit a nalévat.
Ještě lepšího výsledku dosáhneme dvoufázovým postupem. Kávu zaleju již v okamžiku, kdy voda začne šumět, dělat bublinky - prostě horkou. Zamíchám. Než se voda dovaří na 100 stupňů, uplyne kolem minuty a půl, takže kávu doleju a nechám další 3-3,5 minuty loužit, než ji stlačím.
Zrnkovou kávu čerstvě praženou si také kupuju, melu na ručním mlýnku až před vařením.

Chci-li si našlehat mléko, vezmu maličkou vrtulku z IKEA a studené mléko. Na jeho tučnosti nesejde, rozhoduje teplota.








V čajovém obchodě jsem se zase dala zlákat zajímavou směsí se zeleninou, v níž převládala mrkev. Čaj vypadá dosti fotogenicky, chuť je to zajímavá.


K večernímu psaní si často vařím ovocný čaj do půllitrového hrnku. Dokud mám křížaly, přidávám je do čaje, což jeho chuť o něco vylepší. Výborné je i rybízové želé nebo pomerančová marmeláda.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kika Kika | E-mail | Web | 11. srpna 2014 v 12:18 | Reagovat

nádherné fotky, a hned bych si dala od Tebe kafíčko (co máš za mlýnek? já bych si nějaký pořídila..)

2 katbar katbar | E-mail | Web | 11. srpna 2014 v 12:33 | Reagovat

Ahoj, nominovala jsem Tě na Liebster award, více info na mém blogu :-)

3 Em Zet Em Zet | Web | 11. srpna 2014 v 13:14 | Reagovat

Fotogenický čaj, to je dobré. :D
Jinak konečně nějaký milovník kávy. Já nacházím stále jen milovníky čaje, ale káva kde nic tu nic.
Já kávu miluju, strejda doma French Press má, je z toho výtečná káva! :-)

4 Vilemína Vilemína | 11. srpna 2014 v 15:38 | Reagovat

1 - dostala jsme nepoužívaný starší mlýnek Kovočas, myslím že se pordává podobný i dnes.

2 - díky

3 - málo kafařů? To je divné, zkuste aspoň u Cuketky (i na Scuku), tam se kafe probírá často.
Proto mě vždy zaskočí, když se setkám s nedobrou kávou, vždyť i ta z některých profi kapslí je dobrá dost.

5 Emma Emma | 12. srpna 2014 v 21:47 | Reagovat

Já mám French press asi 5 let, byl v akci v Tescu za 89 Kč. Párkrát mi spadl na zem, procestoval v batohu velké vzdálenosti a pořád drží. I ten plast kolem toho tvrzeného skla vypadá jako nový a to ho používám opravdu každý den. Naštěstí je v Ostravě hodně míst kde zajít pro kávu a kde vám tu vaší vybranou pomelou. Teď mám kostarickou arabicu z oblasti Puntaneras, předtím zase brazilskou a výborná je také bez kofeinu - tu si občas dělám večer. Prostě bez dvou šálků dobré kávy pro mě nemůže začít den :-)

6 kuchtimeslaskou kuchtimeslaskou | 15. srpna 2014 v 19:41 | Reagovat

Ta káva vypadá náramně pěkně. Zajímalo by mě, jak chutná ten čaj s tou mrkví.

7 Gregor Gregor | Web | 22. srpna 2014 v 13:08 | Reagovat

Překapávanou si dělali naši, tehdy dostali french press z německa od tety, bylo to tuzexové zboží. Po letech jsem na něj narazil v šuplíku v kuchyňce ve firmě a pomalu na něj učím další kolegy. Překapávaná káva je chuťově dobrá a příprava láká na svoji jednoduchost.

8 Vilemína Vilemína | Web | 22. srpna 2014 v 20:57 | Reagovat

Taky myslím, že french press je dobrá a jednoduchá volba.
A ještě musím znovu potvrdit, že dostat někde dobré kafe je stále spíše výjimka :(

9 Jana Jana | 20. března 2015 v 10:41 | Reagovat

Emmo, krásný příspěvek :) Vím, že v pražírně Vám rádi kávu namelou, ale zkuste si kávu někdy umlít sama. Budete okouzlená. Přitom mlýnek koupíte za pár korun. Pořídila jsem si http://www.kafemleti.cz/rucni-mlynek-na-kavu-lodos-temp/ , taky se dá vzít na cesty, stačí sundat kličku. Ten už mi spadl tolikrát, že ani nepočítám, vydrží navěky :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama