Letní poločas

29. července 2014 v 18:05 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Dusno převládá a mozek mi moc nepracuje, přikazuje tělu odpočívat a potom zase odpočívat. No jo, dobrý, ale jíst se chce i tak a jen nějaký chleba s něčím a syrové bejlí se celý den jíst nedá, nemusí to být nutně teplé, jenže uvařit se jídlo musí...tak jsem nucena vydolovat ve své zpomalené mysli nějaké rychlovky se zeleninou, ale nic objevného to není.



To jsem nejvíc doporučovala plněnou zeleninu a slané koláče, nyní došlo i na další ještě méně náročné kombinace.
Jako jídlo dobrý, ale na článek to nestačí: květákovky s domácí majonézou, švestkový křehký koláč, směš mletého hovězího s rajčaty a rýžovými nudlemi, kuřecí stehna pečená se zeleninou, hořčicí a vínem, švestkové knedlíky z bramborovotvarohového těsta, vepřové na šlehačce (z jednoho pekáče s bramborami), červená čočka jako salát, holandské řízky a špenát...
Takový byl jídelníček uplynulých dnů. Pár porcí ještě zbyde do konce týdne.


Doplňují ho domácí lučina, jogurtová zmrzlina, sýry a uzeniny z Žitavy, syrové saláty, Sládkova limonáda a vinný střik i voda s citrónem.
Ale kulinárně se vyžívám ještě jinak: v sobotu jsem zavařovala výhodně koupené a dobré švestky, půlky ve sklenicích nasucho jsou nejjednodušší na zpracování a uplatní se do řady jídel či k dalšímu použití. Zítra půjdu pomáhat s pečením svatebních koláčků a cukroví, však mám zkušenosti z loňska - série článků zde).


A ve čtvrtek mě čeká "mise", dám vědět, až to bude jasnější a aktuálnější, ale potřebuji ochutnávku, která přesvědčí a která se dá sníst bez ničeho, tedy finger food: počítám s pár svatebními koláčky, upeču švestkový koláč a hlavně slaný cuketový chlebíček. Škoda, že nemám formu na malé muffinky, na tyhle předváděčky by se mi hodila. Asi se po ní budu muset podívat, až se ochladí.
A je půlka prázdnin pryč, snad ta druhá bude též zajímavá. Plodiny postupně dozrávají a houby taky se už objevily, pro vaření je srpen požehnané období. Už se na něj těším.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Skills of Art Skills of Art | Web | 29. července 2014 v 19:49 | Reagovat

No, tak zelenina je v létě super :) Včera jsem dělala salát ze žluté cukety k večeři a k obědu Ratatouille. O to víc mi chutnalo, že jsem jedla s vědomím, že jsou všechny suroviny výpěstky z vlastní zahrádky :-))

Hezký večer,
Skills of Art

2 Vilemína Vilemína | Web | 29. července 2014 v 20:33 | Reagovat

Vlastní zelenina je fajn.A co kulaté cuketky, ty nelákají? K plnění jsou nejlepší...
Zatím jsem se k ratatouille ani caponatě nedostala, ale vedu je v patrnosti! Též možná dojde na papriky se sýrem, též mi nějak unikají, a lilek s čokoládou, no uvidím...

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. července 2014 v 9:44 | Reagovat

Taky se už těším na houbočasy...

4 kuchtimeslaskou kuchtimeslaskou | 7. srpna 2014 v 10:09 | Reagovat

Všechno to vypadá vážně moc krásně! Taky teď pořád dělám něco ze zeleniny. Na houbách jsem byla zrovna včera, ale moc jsem toho nenašla. Tady u nás zkrátka moc nerostou, ale minulý týden jsem byla na Šumavě a nám málem nestačily košíky :))

5 Vilemína Vilemína | 9. srpna 2014 v 22:04 | Reagovat

Díky.
Houby taky vyhlížím, semtam nějaká se najde, no uvidíme. Naposledy jsem našla praváka i křemenáče, ale oba jen asi 3 cm velké :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama