Lehké zmrzliny doma

3. července 2014 v 0:01 | vilemina |  Dezerty
Podle předpovědi počasí spěchám, abych tipy do horka předložila včas. Řekla bych, že zmrzlina, aby osvěžila, nemůže být ani moc tučná, ani moc sladká, spíše ve všech směrech light.
Nejsnazší řešení? Udělat si ji doma, jak jinak.



Mám ráda ovocný sorbet, stačí jen rozmixovat ovoce a zmrazit, případně přisladit nebo něčím dochutit. V tom odkaze je postup podrobněji.


Ale letos jsem se soustředila na zmrzliny jogurtové. Každý si může zvolit, jaká tučnost mu vyhovuje a přisladit podle své chuti. Stačí vše promixovat a může se mrazit.
Vzala jsem to trochu ve velkém, tak jsem promíchala 500 ml jogurtu a 400 ml zakysané smetany 15%. Osladila jsem vše medem podle Madly, že zmrzlina nebude na kost, ale vláčnější. Celkem to funguje. Ale samotná mi chutnala už tak, dala jsem jednu vaničku zmrazit jako "řecký jogurt". Další várku jsem ochutila vaječným koňakem, který tu vysychá bez užitku - ve zmrzlině ho zmizelo docela hodně, aby to byla výraznější chuť.
Ze zbytku mražených borůvek a trochy základního jogurtu jsem umíchala tmavou borůvkovou, méně ředěnou. Zato s jahodami jsem to udělala obráceně a přidala jich jen menší množství.
Na poslední zbytek jsem použila domácí solený karamel, který však byl až moc hustý. Ale ochucení se jakžtakž povedlo.

Všechny ty vaničky jsem nacpala do mrazáku a zapnula "supermrazení", abych pak prošvihla tu správnou dobu k promixování...no nic. Před podáváním je dobré zmrzlinu nechat chvíli povolit, aby šla naporcovat nebo nakopečkovat.
Ta jogurtová základní skvěle chutnala s čerstvými jahodami i jostou, rozmačkanou s cukrem jako džem zastudena (viz zde z černého rybízu), a protože koňaková zmizela nejdříve, i přelitá dalším vaječňákem.


Jistě lze zmrzlinu připravit i sofistikovanějším způsobem, ale i takhle jednoduše dojdete k uspokojivému výsledku.

Ještě si připravuji další příchuť, a to černé ořechy, čili kompot z nezralých ořechů. Jak se patří, natrhala jsem je kolem svatého Jana a nyní se máčejí ve vodě, denně vyměňované. Zatím dostatečně nezčernaly, trvá to asi dva týdny, což bude už brzy. Pak je budu vařit ve vodě samotné a teprve poté v cukru, a to opakovaně. Dám pak další zprávu. Právě do pohárů jsou prý nepřekonatelné.
Propichovala jsem je v rukavicích, ale barvivo jimi prošlo... Teď už jsou tmavší, foto je po pár dnech. Třeba ještě nějaké vhodné najdete!

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 sarush ef sarush ef | Web | 3. července 2014 v 1:17 | Reagovat

To musí bejt výborný! :)

2 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 3. července 2014 v 8:18 | Reagovat

Zmrzliny vypadaji moc hezky :-) Ja rad delam limetovej sorbet, letos jsem ho vyzkousel s koriandrem a nema to fakt chybu :-)
O cernych oresich (orechach? :-D) slysim prvne... to vypada hodne zajimave!

3 Livien Livien | Web | 3. července 2014 v 10:25 | Reagovat

Ooo, nádhera! Jakou já teď dostala šílenou chuť na zmrzku.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 3. července 2014 v 10:40 | Reagovat

I u nás vítězí jogurtové zvmrzliny. Já letos koupila další nanukovač a tak se nemusím příliš starat o správnou texturu (na tu já si holt hodně potrpím), jenom prostě směs naleju do nanukovačů, zapíchnu a mraím.  pro ebe i ak s zmrzkou můžuvyhrát, abybyl pěkně hlaďounká. A alkhol tak pomáhá k větší hladkosti :-)

5 Vilemína Vilemína | Web | 3. července 2014 v 18:36 | Reagovat

Zmrzliny jsou fajn, doplnila jsem ještě jednu fotku.
Když se dělají častěji, jistě se nějaké zařízení hodí!

6 Elinda Elinda | 4. července 2014 v 12:29 | Reagovat

Vypadají krásně! My doma děláme hodně smetanovou  ovocnou zmrzlinu, ale já mám nejradši ty jogurtové. :)

7 jol jol | 5. července 2014 v 21:40 | Reagovat
8 Vilemína Vilemína | Web | 6. července 2014 v 21:36 | Reagovat

Dík, to vykapání jogurtu se mi zdá dobré, ale želatinu vynechám, zkusím příště i takto.

9 jol jol | 8. července 2014 v 12:56 | Reagovat

Vilemino, tiez som ju dala raz a uz vynechvam.Nema ziadny vplyv na domacu ..na kupovany ano,ten sa toci do kelimku   za urcitej teploty tak tam ten zmysel ma. Dobru chut :)

10 Vilemína Vilemína | Web | 8. července 2014 v 20:46 | Reagovat

Naprostý souhlas - myslím, že omezení všemožných aditiv je právě kladem domácího vaření.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama