Slunovrat a svatojánská noc v kuchyni

16. června 2014 v 21:57 | vilemina |  Povídání u stolu
Jaro přechází do léta, za pár dnů je nejdelší den, oslavy slunovratu i předvečer svatojánský, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídá Sen noci svatojánské i balada o lesní panně. Ale o tradicích a zvycích se dočtete jinde dost a dost.



Pátrala jsem, zda se k těmto svátkům také podávaly nějaké tradiční pokrmy.
V plném jaru krávy nejvíce dojily, pak už svatý Jan ubéře mléka džbán. Mléko se uchovávalo na zimu v podobě vysušených homolek: ano, to jsou ty, co na ně šup do komůrečky ten nejmenší, na kterého nezbyla kašička od myšky. A takové ty pěkné klícky, co se vídají ve skanzenech, ty byly právě na sušení homolek.

Jak píše K. Skopová, v zimě se homolky roztloukly v hmoždíři, spařily horkým mlékem a s vejci a cukrem se udělala nádivka do buchet, někdy nazývaná sejrová. Taky se hodně používala tvarohová těsta, však známe tvarohové koblihy od Retyšky, tvarohové štóly, trojhránky, knedlíky a další. Ale tvaroh se dával i uležet s pivem a snad se jedl i čerstvý s bylinami, které v této době jen bují.
Nesmíme zapomenout na kopr. A že vajec bylo taky dost, i koprovka s vejci patřila k začátku léta.


Svatojanská noc byla příhodná nejen pro sběr kouzelných bylin, ale i nezralých ořechů na ořechový likér. I kompot se z nich dělá, vařila ho někdy babička. Mám původní recept v Retyšce i v Sandtnerce, ale to mi připadá všechno moc komplikované. Ořechy totiž snadno zkvasí, zplesniví nebo se jinak zvrhnou, není to s nimi jen tak, proto se zavařují na etapy. Použitelný rozumný recept a důkladné vysvětlení všech souvislostí najdete na zkvašeno. Doporučuju.


Do svatého Jana se také sklízí chřest, pak už se nechává růst, aby zesílil.
My máme červen podle sezóny spojený s jahodami a třešněmi, objeví se i houby - hřiby. Bezové květy letos vykvetly dříve, jistě někdo naložil bezinkový sirup nebo i šumivou limonádu. Nechci zapomenout na rebarboru, ale letos jsem k ní ještě nepřišla. Tu naši, zelenočervenou, je potřeba oloupat (jde to snadno) a spařit, nedejte se zmást recepty z anglosaských zemích, kde ji používají rovnou - roste tam jiná odrůda, více červená a jemnější, proto to jde. Ovšem autoři receptů to nerozlišují, tak pozor. Saláty i květáky máme už celý rok, ale nyní je jejich pravý čas. Objeví se i rané zelí, aspoň jednou si dejte tu práci s jeho nakrouháním a uvařte si ho klasicky. Já už se na to chystám, bude s bramborem a lehčím masem.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 blankat blankat | E-mail | 17. června 2014 v 9:16 | Reagovat

Moc krásné povídání, díky, ty ořechy jsem měla , jako malá moc ráda, bývaly v míchaném kompotu.Hezký den a přeju hodně dalších úspěchů ve vaření blankat

2 Lawiane Lawiane | Web | 17. června 2014 v 10:42 | Reagovat

Šikovný článek, my na slunovrat hodujeme více masitě neb oheň dlouho do noci k tomu vybízí. Ale ta tvoje koprovka vypadá skvěle. :)

3 Vilemína Vilemína | Web | 17. června 2014 v 17:26 | Reagovat

1 - díky, ořechy jsem chtěla taky zase jednou zkusit, ale ještě je nemám :)

2 - původně jsem taky čekala nějaká pražená masa, ale nenašla jsem žádnou stopu, že by se u těch rituálních ohňů něco peklo

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. června 2014 v 21:09 | Reagovat

Taky se pídím po rebarboře, mám chuť na reveňový koláč s drobenkou.

5 Vilemína Vilemína | Web | 20. června 2014 v 21:03 | Reagovat

A já zas objevila ty ořechy, všem známým pomrzly. Jdu nakládat na zkušební kompot...jsem zvědavá, zda je "dochovám" ty dva týdny bez zkažení či plísně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama