Pull Apart Bread

30. května 2014 v 12:00 | vilemina
Tedy trhací chléb či buchta - zas jedno téma pro zábavné a hravé pečení i pojídání. Tenhle anglosaský vynález od původního receptu ušel pěkný kus cesty za zjednodušením, místy až úsměvným, aspoň jak se zdá mně. Pro další inspiraci klikněte sem.




Ty skořicové rolky, co jsem pekla celou zimu, jsou taky jeho odnoží. Chleby v anglosasku však bývají podlouhlé a ve formě, takže nejčastější je varianta z plátků nebo sofistikovaněji harmonika z pruhů těsta, které byly předem potřeny nějakou náplní. Skládat se dají do forem různých tvarů, ba i do muffinové. Vytvořená textura má působivé tvary, jak těsto nabude, vytváří až nečekané ornamenty. Výsledek je zkrátka k nakousnutí.
Původní těsto patří kynuté, náplň jablečná nebo skořicovoořechová. Dělá se i naslano. Hodí se dobře na všelijaké párty, ale já ho donesla na pracovnější setkání a lidem, ne tak důvěrně vzájemně si známým, bylo žinantní si něco trhat...


Dalším druhem jsou krom rolek všelijaké jiné kousky, pečené dohromady, které jdou oddělovat- taková odnož buchet. Opravdu malé buchtičky, upečené v bábovce, to je typický monkey bread. Kousky se separují omočením v másle a obalením ve skořicovém cukru, čili zase jedna tvarová varianta na kynuté těsto se skořicí. Existují však i mnohé slané recepty.
Obrázkový návod formou hry najdete tady.
Super jednoduchý recept s použitím hotového těsta je u pionýrky Ree. Pro zajímavost: využít se dá i nakrájení na kousky místo válení kuliček, obalování v sáčku i zalití máslovou polevou najednou místo máčení po kouskách.

Krom různých druhů těst, po kynutých zejména listových, se používají i těsta již upečená, proložená náplní většinou slanou. Ale našla jsem i verzi s jablky, velice blízkou naší žemlovce, jen bez vajíček, zato s cukrovou polevou. Internetem také prošlo plno receptů na plněný chléb, kdy se bochník rozkrájí na čtverce tak, aby ještě držel pohromadě, a naplní sýrem a uzeninami. Tak to je taky jeden trhací styl, dělá se často v chutích a la pizza, s bylinkami, ale i s kuřetem. Nebo se plátky toustových chlebů něčím namažou a zapečou. Sýr nesmí chybět, aby vše spojil.
Vyzkoušela jsem takový bochníček jako svačinu pro těžce pracujícího, vypadal docela hezky.


Avšak na chuť prý byl trochu suchý, i když jsem si na promazání a dostatku náplně dávala záležet. Chce to tedy vyzkoušet a naplnit opravdu hodně, nebo zkusit jen ty plátky do formy. Kombinuje se sýr různých druhů s česnekem, bylinami, orientálním či mexickým kořením, žampiony, špenátem, šunkou, slaninou, pečeným masem, zkrátka co si vzpomenete. S krájením na kostky a jejich plněním nebyla manipulace právě snadná. Alobal je nutný, jednak aby náplň nevytekla na plech, jednak aby se povrch nespálil.
Trhací chléb se hodí dost dobře k transportu, na výlet či svačinu, ať už se přihřeje nebo jí tak.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Natas Natas | Web | 30. května 2014 v 12:20 | Reagovat

Z fotografií to vypadá dobře snad i chutně. Neumim vařit podle receptů, vždy se mi něco zvrtne :)

2 Niké Storch Niké Storch | E-mail | Web | 30. května 2014 v 13:25 | Reagovat

Mňam! :33

3 Vilemína Vilemína | Web | 30. května 2014 v 14:04 | Reagovat

[1]: Napoprvé to nemusí podle receptu vždycky vyjít, jako všechno. Trocha praxe se zúročí - no a že to není přesně? Záleží na tom, v čem to spočívá, mnohdy to nevadí, ale v zásadním postupu nebo poměru surovin ano :)
Každý si recepty upravuje podle sebe, a to nejspíš odjakživa...
Tak ať se daří.

4 Andy Andy | E-mail | Web | 30. května 2014 v 16:52 | Reagovat

ohh asi umřu chutí na něco dobrýho a hladem, neee

(jinak to vypadá vážně báječně!)

5 Sarinka Sarinka | Web | 30. května 2014 v 18:02 | Reagovat

Mňam! Vyzerá to úžasne :) Mamka niečo podobné urobila ale to bolo bez syru a šunky a namiesto toho bola nejaká zeleninovo-smotanová zmes :)

6 Ajka Ajka | Web | 30. května 2014 v 20:28 | Reagovat

Hmm... ten bochníček pro těžce pracujícího vypadá lákavě.... :-)
Ajka

7 petra petra | 13. června 2014 v 17:03 | Reagovat

Dávám "do záložek" svých dobrých úmyslů vyzkoušet. Líbí!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama