Jarní série

30. dubna 2014 v 13:19 | vilemina |  Jídla ze zeleniny

Jaro = zelenina

Tedy, ne že by už rostla jako blázen, ale něco se najít dá, co už nově narostlo v zemích méně vzdálených než Afrika.


Pampeliškové listí jsem jedla i o Velikonocích a nyní s ním už bude konec, jak pampelice kvetou, už se jíst nemají. Tak leda nějaké jednotlivé lístky z mladých rostlin. Do salátu se dají nasbírat i další rostliny, jenže jsou většinou mrňavé a dá práci vše očistit - nejlíp se mi osvědčilo trhat je pěkně po jednom lístku jen ty pěkné a čisté. Vydloubávat růžice pampelišek nebo dokonce sedmikrásek a čistit a přebírat je potom, na to nemám trpělivost. Nasbírat použitelnou hrst lístků je dřina. Pampelice jsem jen posolila, zastříkla balsamicem a olejem a promíchala. Oleje snesou dost. Směs menších lístků se dá dobře přidat k jinému salátu, polníček je ideální, ale hodí se i k leďáku. Jen pozor na bršlici-kozí nohu, které je hojnost a je rozhodně strašně zdravá, ale je dost výrazná a každý ji nemusí. Syn si ji naopak velmi pochvaluje a je schopen ji jíst samotnou, zatímco u mužského jsem s bylinami neuspěla vůbec, ten jí čistě z povinnosti každý salát.


Dobře jsem využila i slovenský chřest - půlku balíčku jsem rozložila na slaný koláč se šunkou a pokryla jsem ho zakysanou smetanou s vajíčkem. Z druhé půlky balíčku a všech tuhých konců jsem uvařila krémovou polévku, porce jsem ozdobila opečenými hlavičkami. A nevyfotila jsem to.
Budu vyhlížet další chřest, abych zase připravila osvědčené recepty - nejoblíbenější mám opečený chřest jen tak. Už ho považuju za celkem běžně se vyskytující, byť jen krátce sezónní zeleninu - už jste ho také "adoptovali"?

Podobně jako chřest je skvělá opečená vcelku i jarní cibulka, která dobře doplní třeba i grilování. Ale počítejte s větším množstvím, aspoň tři kousky na porci!


V sezónní nabídce by neměly chybět ředkvičky, které krom pojídání "an sich", tedy tak, jak jsou, udělají dobrou službu v salátech. Nejčastěji je krájím na větší kousky nebo silnější plátky, nastrouhané hodně zvodnatí a taky se to nedělá nejlépe. Když už, dá se z nich připravit pomazánka nebo dip za použití majonézy (doporučuji domácí bílkovou za 6 vteřin).


Slyšela jsem i o ředkvičkách míchaných s vajíčkem, na to najdete receptů plno. Mě zatím neláká, to už spíše ředkvičková polévka, ideálně z jejich listí.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. dubna 2014 v 14:04 | Reagovat

Jarní cibulka!
Jasněže! Je přece rok cibule.

2 Butty Butty | Web | 30. dubna 2014 v 22:35 | Reagovat

Všechny tady ty dobrotky vypadají vážně perfektně. A ty ředkvičky mnam! :-)

3 Vilemína Vilemína | Web | 30. dubna 2014 v 22:51 | Reagovat

1,2 - jasněže, díky.

4 ajka ajka | Web | 1. května 2014 v 1:37 | Reagovat

Jejda to je dobrot :-)

5 Vilemína Vilemína | Web | 3. května 2014 v 21:52 | Reagovat

Jen je to do teplejšího počasí...dnes spíš přijde k chuti něco jako zelňačka a bramborák!

6 Ivana Ivana | 5. května 2014 v 10:02 | Reagovat

zelňačka byla, taky vepřový guláš a noky, zelenina čeká v lednici

7 Vilemína Vilemína | Web | 5. května 2014 v 13:28 | Reagovat

Nakonec jsem uvařila nějakou fazolačku, ale dostala jsem už naložený medvědí česnek (jen olej a sůl), a ač jsem nevěřila, že se to dá jíst na chleba takhle samotné, je skvělý!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama