Konec masopustu: zkuste tvarohové kobližky

3. března 2014 v 14:03 | vilemina |  Dezerty
Recept na pečené koblihy jste hledali celý masopust, byl to jeden z nějčtenějších článků. O Boží milosti takový zájem nebyl. Dnešní tip na závěr masopustu je taky smažený, ale to k němu patří - aspoň tvaroh těsto odlehčuje a při dobrém postupu nebudou koblihy vůbec nasáklé.


Tímhle receptem jsem se předváděla už v mládí, míněno kolem sedmnácti. Našla jsem ho v knize Jozy Břízové U stolu s paní M. D. Rettigovou z roku 1972, kde bylo pár receptů, upravených na socialistické poměry, zjednodušených a z dostupných surovin.

Moc mě tehdy pobavilo, že podle Retyšky tyto koblihy mohly při nedostatku ryb nahradit smaženou rybu. To byl ten impuls, co mě nutil je vyzkoušet! Ale jak jsme si tehdy jako tři holky, co jsme spolu jezdlily na prázdniny, uvedly v cestovním deníčku, koblihy byly dobré, ale rybu nenahradily. Jedly jsme je tehdy k hovězí konzervě, jak najdete i v knížce Cukr na nitku.
Můžeme je však udělat i nasladko, s dobrou marmeládou nebo obalené skořicovým nebo vanilkovým cukrem. Pustila jsem se do nich po mnoha letech.

Tvarohové koblihy, co smaženou rybu nahradí
300 g tvarohu, 4 žloutky (nebo 2 žloutky a jedno vejce), 4 lžíce mléka, 30 g cukru, 450 g polohrubé mouky, 30 g droždí, sůl, tuk (olej) na smažení
Droždí rozmícháme v mléce s cukrem a necháme vykynout. Tvaroh smícháme se žloutky, přidáme mouku a špetku soli a vzešlé droždí. Těsto necháme chvíli kynout a smažíme malé koblihy, které vykrajujeme lžicí. Podáváme k omáčce nebo obalíme v cukru.

Nejprve jsem nahradila čtyři žloutky dvěma a jedním vejcem. Do těsta jsem pak krom vzešlého kvásku přidala o trochu víc mléka, bylo moc tuhé. Kynulo jen něco přes čtvrt hodiny a kobližky jsem raději vykrájela z placky na prst tlusté, kterou jsem roztáhla jen rukama po válu. V oleji musí plavat, smažila jsem první stranu přiklopenou, druhou odklopenou, ne naplno, aby se upekly dobře i uvnitř. Samozřejmě se dá použít fritéza. Dávala jsem je na kuchyňský papír a překvapilo mě, že ho skoro nezamastily. Byly dobré s rybízem jako brusinky i se zbytkem, karamelového krému.
Kobližky chutnají nejlépe čerstvé, po půl dni už moc zgumovatí.


Mám ještě další důvody, proč jsem sáhla po Retyšce, ale na to je zatím více než dva měsíce času a bude to na jiný článek. Jen připomenu, že na Svatodušní svátky - Letnice, které letos budou až na začátku června (9. 6.), se také pečou Boží milosti a koblihy, tak k jejich vyzkoušení a ochutnání bude ještě příležitost. Není nad to, vařit podle sezóny a v souladu s tradicí :)
Aktuálně jsem ovšem nakoupila plno zelenin a luštěnin a snad z nich uvařím i něco publikovatelného...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ivana Ivana | Web | 3. března 2014 v 17:19 | Reagovat

Tady už se někdo pilně připravuje na Rettigovou :-) Koblížky vypadají nádherně, tvarohové jsem ještě nedělala.

2 Vilemína Vilemína | 3. března 2014 v 23:12 | Reagovat

Tak tak, koblihy jsem pekla tréninkově, ale asi na akci neprojdou z časových důvodů, uvidíme, zda milosti nebudou šikovnější..

3 ajka ajka | Web | 4. března 2014 v 4:18 | Reagovat

Tvarohové neznám, díky za receptík:-)
Ajka

4 Emma Emma | 4. března 2014 v 15:58 | Reagovat

Já jsem dělala ty pečené a dost se povedly. Smažené raději nezkouším - kuchyňský kout mám dost provizorní a nemám digestoř. Počkám si na budoucnost. :-)

5 Vilemína Vilemína | 4. března 2014 v 22:18 | Reagovat

3 - těsta s tvarohem jsou aspoň o něco hodnotnější než jen z bílé mouky, dělám je ráda

4 - pečené mám ještě v plánu, ale to smažení ani moc neprská, není to jako kotleta :) a napůl se dělá pod poklicí

6 Madla Madla | E-mail | Web | 7. března 2014 v 19:36 | Reagovat

No tedy, vypadají skvěle! Ačkoli fakt nerada smažím (a už taky začala doba půstu), mám úplně chuť těm svým chlapům tvarohové koblížky taky udělat...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama