Restaurant Day

17. února 2014 v 22:00 | vilemina |  U cizích stolů
O tomhle jednodenním festivalu jídla, kterého se může zúčastnit každý, už včera proběhla i malá reportáž na ČT, to je dobře.



Ale u redaktorů nebyla úplně dobře pochopena, prostě pořád tam cpali, že to někdo organizuje a podobně - to totiž ani není nutné, je to jen taková výzva. Každý se může připojit a nikde se organizovat nemusí. Jen je asi praktičtější, aby se pár lidí domluvilo na společné místo (pozor na zábor veřejného prostranství), někdy nabídne prostor nějaký jiný podnik příbuzného zaměření, ale vtip je v tom, že tento den prostě můžete vařit a nabízet své jídlo kdekoli a komukoli, bez daní, hygieny a dalších omezení, vše je jen na vaši zodpovědnost. Jediné, co musíte udělat, je registrace na facebookové mezinárodní stránce restaurantday.com.
Mně se to zdá být sympatická komunitní akce, ale ona není ještě natolik rozšířená - snad kromě severských zemí, kde vznikla.
Donedávna jsem o ní taky nic nevěděla, konala se v Česku počtvrté. Než v tomto směru zrealizuju další plány, chtěla jsem to vidět na vlastní oči.


Sledovala jsem na FB, jak přihlášené restaurace přibývaly. Obdivuju hlavně ty mimopražské donkichoty.
V Praze jsem si vytipovala dvě hlavní oblasti, protože vše bych si zvládnout netroufla. S kamarádkami jsme začaly na Žižkově v Pracovně. Je to sympatický, nově otevřený prostor. Běžně tu krom malé kavárny, kde jsem si dala výborné preso, pořádají různé aktivity a pronajímají i pracovní místa. Ve dvou místnostech byly rozestavené jednodenní restaurace s lákavou nabídkou. Krásné dortíky od Ivety soupeřily s neméně krásným sushi, snažily se i indické speciality a domácí zabijačkové lahůdky.


Na další štaci v Le Boudoir jsme se přesunuly už dost najedené, daly jsme si jen maličkost. Ve velmi stylovém prostotru se nabízely slané buchty s masem nebo houbami, naložené sýry s ochuceným olejem, dýňová polévka. Přesun do Vršovic proběhl za pomoci busu, tramvaje a krátkého pochodu - ale tady se nacházelo nejvíc restauratérů. V několika místních podnicích i před nimi byly zřízeny provizorně zařízené prostory k spočinutí - v Plevelu, Strojovně, Družině, Boho...nabízely se gulášky, teplé nápoje, slané koláče, sladké palačinky. Ale my už nic nemohly. Okoukly jsme atmosféru a posunuly se ještě dolů na takový plácek, kde se dokonce vařilo na otevřeném ohni. Kromě čajového minibusu tu měla svůj post i Eva La Cuoca, která vsadila na slané pečivo - dýňový chlebík, plněný koláč, ale byl i mazanec a paštika nebo na ukázku syrová strava.


Dojmy jsem ze všeho měla mírně smíšené. Celý Restaurant Day si svoji tvář ještě hledá, potřebuje trochu zaběhnout, najít si provozně schůdnější řešení. Nebyla jsem v Dlouhé, ale prostory Pracovny mi přišly šikovné, jistě lepší než přílišná provizoria v Krymské. Ale někomu se zas právě takové prostředí může zdát tím pravým - jistě se dočkáme i dalších nápadů. Pestrost a improvizované podmínky to dělají právě přitažlivé. Je to autentické vaření pro zážitek, i když zatím znamená spoustu dřiny a kompromisů pro všechny restauratéry.


Překvapilo mě, že se o RD zatím píše tak málo (i u Cuketky). Pravda je, že u lidí, kteří jídlo neprožívají tolik, moje nadšení nevzbudilo žádnou velkou odezvu. Nejčastější otázka byla: A proč to všechno dělají? Odpověď, že pro zábavu, pro komunitu, kterou to přitáhne, a aby si vyzkoušeli, jaké to je mít restauraci, jestli bude chutnat i jiným, jim nestačila.
Leč to je asi normální - já zas kupříkladu nechápu, co může někoho bavit na sledování Olympiády :)
Když však sníte o restauraci nebo bistru, nemáte na to podmínky a víte, že z mnoha důvodů to neuskutečníte, můžete si svou představu kultivovat a užívat právě o tomhle festivalu - další termín je 17. května, pak 17. srpna a 15. listopadu.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lucia R. Lucia R. | E-mail | 17. února 2014 v 22:24 | Reagovat

Plne chápem vaše nadšenie pre takýto festival. U nás na Slovensku som o ničom podobnom nepočula a ani nečítala, čo je veľká škoda. Síce by som sa nezúčastnila ako "kuchárka", ale ako zákazník určite. Snáď sa aj my dočkáme. Všetko to jedlo u vás vyzerá skvele a fotky sú nádherné :-)

2 pavel pavel | Web | 18. února 2014 v 11:35 | Reagovat

Smíšené pocity bych asi měl. :D

3 Jitka S. Jitka S. | Web | 18. února 2014 v 12:58 | Reagovat

Já sice o žádném bistru nebo restauraci nesním, ale zašla bych se na nějaký podívat. Zní to zajímavě.

4 Vilemína Vilemína | 18. února 2014 v 20:45 | Reagovat

1 - na Slovensku je plno foodblogerů, tak ti by třeba mohli začít

2 - ono se to časem vytříbí :)

3 - termíny jsem zveřejnila, tak stačí sledovat kalendář a aktální mapu na FB!

5 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 19. února 2014 v 12:42 | Reagovat

Tomu říkám rychlost. Díky za reportáž, alespoň vím, jak RD probíhal jinde. Restaurant Day se zúčastňuju od počátku, tedy loňského května poprvé. A důvod je jednoduchý, baví mě vařit a baví mě vidět, jak lidé reagují na moje jídlo. Ono uvařit doma, nafotit jídlo, sednout k počítači, sepsat postup a přidat špetku emocí není až tak těžké, důkazem budiž obrovské množství blogů, které se rozrůstá každým dnem. Ale jaké jídlo, které blogeři uvaří, vlastně je? Jak chutná? Jít s kůží na trh, o tom je Restaurant Day. A také o zábavě, hře, radosti, sdílení. I o naprosté svobodě...

6 Vilemína Vilemína | Web | 19. února 2014 v 13:19 | Reagovat

[5]: Rychlost by byla zveřejnit článek v neděli :)

Nápad RD se mi moc líbí, získávám už i další nadšence. Uvidíme, co a jak se podaří.
Překvapila mě i slabá reakce na Cuketkovi, propagace bylo dost málo - ale prostřednictvím foodblogů by to mělo jít samo, ne?

7 Ivana Ivana | E-mail | Web | 19. února 2014 v 21:20 | Reagovat

Jak vidím, zúčastnit se akce jste již více než nakloněna :-) Takže už se mohu těšit na vaření v knihovně? :-)

8 Vilemína Vilemína | 19. února 2014 v 21:34 | Reagovat

Tak daleko nejsme :), ale až budou chystané programy konkrétnější, dám určitě vědět.

9 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 20. února 2014 v 14:58 | Reagovat

[6]:Já mám pocit, že se tahle událost propaguje sama o sobě. Protože jde o hnutí vznikající zdola, nikoli shůry. Myslím, že marketingově pojatých gastroaktivit má Praha víc než dost. Loni v květnu měla facebooková stránka RD nula návštěvníků, ani ne o rok později máme už téměř 1800. Blogování je jiná disciplína, ale budu moc ráda, když někdo najde odvahu a přidá se. Třeba Kaya z blogu S vášní pro jídlo http://svasniprojidlo.blogspot.cz/2014/01/klicky-recept-klickova-polevka.html se prostě rozhodla a v únoru poprvé uspořádala historicky první Restaurant Day ve svém bytě v Děčíně. Pomůžu si citátem R. W. Emersona: Myšlenka je květ, jazyk je pupen, čin je ovoce za tím vším.

10 Iveta Míková Iveta Míková | E-mail | Web | 20. února 2014 v 21:28 | Reagovat

Restaurant day je skvělá akce, palec nahoru tomu, kdo ho vymyslel :)
Mám k článku jen drobnou připomínku - "Krásné dortíky Pussycakes soupeřily s neméně krásným sushi, snažily se i indické speciality a domácí zabijačkové lahůdky." - v Pracovně Pussycakes nebyly, ty své dortíky servírovaly doma :) Na té druhé fotce jsou moje dortíky.

11 Vilemína Vilemína | Web | 21. února 2014 v 9:20 | Reagovat

[10]: Tak to se mocomlouvám, chtěla jsem se ještě poté podívat, co tam bylo za aktéry, ale už jsem to nedohledala - jdu opravit do textu.

12 Madla Madla | E-mail | Web | 21. února 2014 v 21:50 | Reagovat

Nádhera! Já uvažovala, že se zapojím už v létě, chtěla jsem prodávat zmrzliny, leč můj drahý, stojící při zemi, mě naprosto odradil. Teď bych asi byla statečnější, ale pořád hodně váhám, přeci jen, přebírám pro a proti, chtěla bych do toho jít, jen se bojím, Uničov je malé město a vysvětlovat pořád dokola i lidem z nejbližšího okolí proč to vlastně dělám, by mě asi vyčerpávalo. Ale za mě rozhodně palec nahoru! Kéž bych žila alespoň v brně!

13 Vilemína Vilemína | 21. února 2014 v 22:46 | Reagovat

Myslím, že vysvětlování zatím čeká každého. Asi by bylo lepší přibrat ještě někoho, najít šikovné místo, pozvat konkrétní lidi...jistě na něco přijdeš. Hlavně to musí být pro radost, ne vždy jsou všechny podmínky, to je jasné. Třeba sobota se mi zdá lepší (což v květnu je).

14 SEW4HOME SEW4HOME | 27. února 2014 v 12:02 | Reagovat

Mluvíte mi z duše, ráda bych se zúčastnila, snad se to povede v srpnu v Brně. Taky myslím, že je to super nápad a jsem nadšená a taky nechápu jak může být někdo nadšený se sledování olympiády :D :D :D

15 filo filo | Web | 5. května 2014 v 20:59 | Reagovat

No musím uznat opravdu luxusní restaurace jejich recepty a jídlo co vaří jsem našel i na magazínu o luxusu http://www.iluxurylife.cz/cs/kategorie/jidlo-vino Kdyžtak koukněte je tam toho spoustu i dost jiných luxusních restauracích, z různách koutů světa asiské francouzské libanonská a tak dále

16 Tommy Tommy | 22. prosince 2014 v 10:47 | Reagovat

Já jsem hlavně rád, že obecně se snad daří zajistit to, abychom v restauracích dostali kvalitní jídlo, aby to zkrátka bylo tak, že si občas někam zajdeme a chceme si vychutnat gurmánský zážitek, ne že na to budeme zpětně vzpomínat, jak to nebylo dobré atd. Naposledy jsem si pochutnal zde http://grkh.cz/kongres-hotel/restaurace.php

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama