Obnovená tradice u Paukerta

15. února 2014 v 16:23 | vilemina |  U cizích stolů

Začnu od prostředka: tak báječnou hovězí polévku jsem snad ještě nejedla! Silný, 48 hodin vařený vývar z oháněk rudoleckých býků, jak stojí i v jídelním lístku, s křupavou čerstvou zeleninou a tyrolským knedlíkem mě zcela uchvátil, i když nejsem extra polívková. Návštěva to tudíž nebyla a nebude jediná.

Z kdysi elegantní Národní třídy, kterou dnes vnímám se smíšenými pocity, vás podnik Jan Paukert do oka nepraští, když o něm nevíte. Možná ho i minete.
Hned za vstupem jsou dva pulty s lahůdkami a pečivem i sladkostmi. Když kolem projdete do zadní části, objeví se po obou stranách prostory jídelny. A ne tak ledajaké, ale obnovené v původním stylu první republiky. Líbí se mi moc tapety s lososově růžovými rostlinnými motivy na olivově zeleném podkladě i stará zrcadla, na která se dnes "suše" píše denní nabídka. Najdete tu klidné místo k neformálnímu obědu či jídlu kdykoli během dne, můžete si vybrat něco z menu nebo si sem přinést studené lahůdky od pultu. Obsluha je velmi milá, dá najevo, že si hostů považuje, jak mohu po několika návštěvách potvrdit.


Že se sem chodilo a chodí na chlebíčky, které původní majitel vymyslel, nemusím asi opakovat. Překvapilo mě, když jsem teprve před několika lety zjistila, jak unikátní vynález to je a jaké lákadlo pro cizince! První republika je navíc v módě, a to i v jídle. Navazovat se bude i na tradici starého mocnářství, za kterého podnik vlastně vznikl. Punc luxusnějšího a kvalitnějšího lahůdkářství si podnik uchoval i za socíku, to až v nedávných letech získala jeho pověst šrámy - předchozí nájemci si prý libovali ve vaření z prášků a pixel, ale to je už je naštěstí minulost. Základem jsou čerstvé a kvalitní suroviny. Nájemci mají už svou síť malých dodavatelů, kteří se mimo jiného musí zavázat, že nepřejdou na velkovýrobu.
V menu je několik stálých jídel a denní nabídka. Cen se nebojte, hlavní chod přijde na 120-180 Kč, a to je na poctivě uvařené jídlo v centru Prahy skutečně přívětivá cena.
Krom toho se nabízí i plno jiných lahůdek, domácích i zahraničních. Vedle chlebíčků v různých cenových relacích již od 16 Kč se na místě vyrábějí i zákusky a sladké i slané pečivo a zákusky. Vyhlášené jsou jejich věnečky i koňakové špičky. Dík výrobně se může vše prodávat čerstvé. Připraví se tác chlebíčků a další jsou vyrobeny, až se tento vyprodá - jak prosté a přirozené.


Po polévce jsem měla trochu problém, co si dát dál. Jazyk s křenovkou ani kančí na víně s omáčkou bych nezvládla, tak jsem se uchýlila trochu netradičně k předkrmovému rostbífu. Ten jsem tu totiž už ochutnala při prosincové tiskovce a rovněž při dalších příležitostech - chutnal skvěle, byl vždy akorát polopropečený. Další možností je zajíst polévku chlebíčkem nebo nějakým koláčem, a tak je hned o důvod více zajít sem zas příště. Lahůdkářství Paukert můžu s klidem doporučit všem náročným a mlsným jazykům...

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 15. února 2014 v 16:46 | Reagovat

48 hodin! to je síla!:)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | 15. února 2014 v 17:17 | Reagovat

Tak tam rozhodně vyrazím.

3 blankat blankat | E-mail | 16. února 2014 v 10:06 | Reagovat

jejda, to jsi sem ani neměla dávat, já si tam nemužu z Řecka skočit, sice saláty tady prodávají a šunku mají výbornou a ostatní salámy, ale chlebíčky musíme dělat doma samy, bylo to fajn zajít na chlebíčky, no tak ted chodíme na pita giros. Tak si tam dejte všichni  i za mne, aještě taky dortíky. Blanka

4 meles meles | E-mail | 16. února 2014 v 17:16 | Reagovat

[1 Před několika lety jsem tam zašla na jídlo - a zařekla jsem se, že už tam nepůjdu, nedobré,nelákavé, drahé. Ani chlebíčky nic moc .... Takže ráda slyším, že kvalita se zlepšila a určitě půjdu vyzkoušet.

5 Vilemína Vilemína | 16. února 2014 v 19:53 | Reagovat

1,2,4 - až zkusíte, dejte vědět, že nekecám...

3 - regionální speciality jsou regionální speciality, tady zas nebývá dobrá třeba musaka...

6 Ivana Ivana | 17. února 2014 v 14:03 | Reagovat

v minulém století jsme tam chodili na chlebíčky a saláty, výborné

7 Pavla3 Pavla3 | E-mail | 17. února 2014 v 22:12 | Reagovat

Tyrolské knedlíky ,jak se dělají,znáte je ???

8 Vilemína Vilemína | Web | 18. února 2014 v 13:54 | Reagovat

Tyrolské knedlíky jsou žemlové knedlíky (vídeňské, karlovarské), taky podobné dělám - receptů je hodně, i na ty "echt" tyrolské...krom toho se dávají do polévky i sýrové "tlačené", rovněž hlavně z žemlí.
Moje:
http://vilemina.blog.cz/1001/svickova-dle-sefkuchare

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama