Čokoláda jako dárek

8. prosince 2013 v 15:36 | vilemina |  U cizích stolů
Dostala jsem dárek - degustaci čokolády. Samozřejmě čokolády těch nejlepších značek.


V místě konání už čekaly na patnáct účastníků potřebné degustační potřeby: nabídka s popisem vzorků, tužka, talířek, voda a kousky pečiva.
Jak se správně degustuje? Stačí umět zapojit všechny smysly - a nakonec pomalu ochutnat. Čokoládu jsme dostali bez určení a měli podle popisů hádat, o kterou se jedná. Některé druhy byly rozpoznatelné obtížně, jiné snadno. Pomáhaly v tom i zajímavé příchutě. Rozdíl byl i v jemnosti čokolády podle odrůdy, na chuť má vliv i umístění plantáže a pečlivost zpracování.
I u jiných potravin mě zajímá, z čeho mají být vyrobené a jak mají chutnat neošizeně, "správně", a to je u čokolády docela jednoduché: skládá se jen z kakaa, kakaového másla, cukru (třtinového) a sojového lecitinu coby emulgárotu, do mléčné se přidává sušené mléko. Žádné další přísady do ní nepatří, samozřejmě krom ochucených čokolád. Jaká příchuť byla nejexotičtější? Asi plod baobabu, podobný citrusům. Zaujala mě i bílá čokoláda s kardamomem a jogurtem - ta se vyrábí jen ze samotného kakaového másla. Zajímavé jsou i drcené boby, možná znáte příbuznou čokoládu s drcenou kávou.

Postupně jsme se dozvídali všechny zajímavé informace o pěstování i zpracování kávy, použití různých přísad. Že je největším producentem kakaových bobů Pobřeží slonoviny, jsem neměla nejmenší tušení...ale ty nejkvalitnější čokolády pocházejí naopak z malých farem a od malých zpracovatelů, často rodin, které si pěstují svůj firemní příběh a podobně jako u jiného značkového zboží vytvářejí legendu a všechen ten...divadlo? kolem.
Mezi přítomnými byla nejvíce ohodnocena hořká čokoláda s baobabem, vysokoprocentní mléčná, jemná mléčná s mořskou solí. Ale samozřejmě jsme neochutnali celou nabídku firmy. Když posloucháte o celém tom čokoládovém minisvětě, máte pocit, že je to obor zcela zásadní. Pyšní se dlouhou historií, mýty, vlastními technologickými vynálezy, módou, soutěžemi i falšováním.


Když jsem si předem četla, že ochutnávka bude trvat dvě hodiny, zdálo se mi to dlouhé - ale při zajímavém programu čas utekl rychle. Ještě jsem si nakonec rychle zapsala jeden receptík z čokoládové kuchařky. Obávám se, že takovým výborným čokoládám se podlehne snadno. Však se podívejte sami. Čas přání je právě tady...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | 8. prosince 2013 v 15:48 | Reagovat

Technická:
Článek se divně zobrazuje - už od pátku. Po otevření blogu není vůbec vidět, dle názvu se nevyhedá, ale přes odkaz autroského klubu ano a zřejmě i jinak, protože měl 5 komentářů (vidím jen přes náhled), ve statstice v pátek nějakou čtenost...a to na vícero PC, není to připojením.

2 Joina Joina | Web | 8. prosince 2013 v 15:54 | Reagovat

Určitě bych si z toho něco vybrala. Ale ta poslední fotka vypada velmi dobře.
Jentak se mi sbíhají sliny.

3 Vilemína Vilemína | 8. prosince 2013 v 20:28 | Reagovat

Ještě technická: ve Správě blogu vidím komentáře, ale tady ne a jinak než přes AK se k článku nedostanu...napsala jsme adminovi, tak uvidíme, ale chová se to tedy dost divně...

4 jol jol | 10. prosince 2013 v 10:01 | Reagovat

Mohlo to byt zaujimave..historia cokolady je zaujimava nevynimajuc druhy kakaa..taka firmalindt prisla ako prva na svete s mliecnou cokoladpu-teda jej zakladatel..pobtrezie slonoviny sice kakao pestuje ale je to kako bezne konzumne forastero..to naj kako najdete v ecuadore a okoli..co je dostat na trhu je najlespie criollo--nemci volaju edel..jeho chut a vona je nezamenitelna a na rozdiel od konzumneho kakaa forastero a cokolady z neho ostava jeho chut v puse dlho ba priam sa casom rozvija..krom toho horka kvalitna  cokolada je to najlepsie co mozte svojmu telu dat..tak napriklad je dobry pomocnik pri kasli - ucinenjsi ako kvapky ..
Viac ako cokoladu jest mname doma radi cokoladu pit, kvalitne horke  criollo ,,
Vilemino,cokoladu s baobabom som este neokusila ale baobab rada..
http://www.labuznik.cz/recept/baobab-napoj/
:)

5 Pekas Pekas | 4. února 2014 v 21:12 | Reagovat

Ta čokoláda vypadá přímo neskutečně. Taky bych si zgustnul. A všechno okolo čokolády je navíc zajímavé. V San Franciscu jsme měli čokoládu od Ghiraldelli a bylo to něco neskutečného, nejlepší čokoláda na světě, co jsem zatím ochutnal. Podobně pro výběr kávy u nás využívám http://www.kavaprazena.cz. Tam je zase vynikající káva.

6 Vilemína Vilemína | 4. února 2014 v 21:52 | Reagovat

4  Ano, to všechno jsme se a degustaci dozvěděli, když se do tématu člověk ponoří více, najde ty zajímavé detaily.

5 Pravá čokoláda i káva se tu propaguje asi teprve 5 let, prostě jsme to neznali.
Ale je to i luxus, ne na denní konzumaci...

7 Pekas Pekas | 5. února 2014 v 16:26 | Reagovat

Jo, musím vlastně úplně souhlasit. Není nad to, když člověk "vybředne z všednosti a zakusí nevšední".

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama