Jaké budete mít letos cukroví?

23. listopadu 2013 v 14:06 | vilemina |  Povídání u stolu
Některé vánoční druhy potřebují rozležet či naopak vysušit (jablkový sýr) i čtyři týdny, a tak je kolem Kateřiny nejvyšší čas si rozmyslet, jaké druhy letos přijdou na stůl a kdy bude nejlépe je napéci. Doufám, že mezi čtenáři foodblogů nejsou tací, co o vánočním pečení mluví asi takhle: "Vono to u nás dycky zbejvá. Takový práce s tím je, a nikdo o to ani nestojí..." Někteří ještě upřímně dodají: "A vono to ani neni moc dobrý."



Musím se držet, abych nesmečovala: "A proč tedy pečete takový nedobrý druhy? Z náhražek, bez rozpoznatelných chutí, potažmo bez zájmu? Copak to má smysl?"
Cukroví není k najedení, jde o tradici, atmosféru, něco navíc, tak proč se nutit péci kvanta? Přesto plno domácností soutěží o co největší počet druhů, které pak chutnají prakticky stejně a liší se jen barvou polevy nebo druhem zdobení.
Už celé generace jsou zvyklé, že to tak patří. Počítejte se mnou. Vychvalované babičkovské recepty jsou totiž další chimérou, kterou odvál čas. Měly cenu snad potud, pokud byla babička vychována nejpozději před Světovou válkou, tedy narozena zhruba kolem roku 1900-1910, něco mohla pochytit ještě mezi válkami...Babičky mladších generací se naučily vařit převážně v dobách nedostatku, a tak na jejich receptech je to znát. Na rozdíl od těch starších, které si ještě pamatovaly, jak ty opravdové suroviny chutnají a mohly to porovnat, už musely mít chutě posunuté. Co takhle margarín a umělý med (=škrob s tukem a cukrem) místo másla, strouhanka místo ořechů, sojová mouka s vodou místo vajec, krupicová pěna místo šlehačky?
V šedesátých letech zas s krátkým oživením přišla i vlna náhražek a nových průmyslových výrobků, které se též úporně drží na výsluní. Příklad? Cukroví s růžovým pudinkovým práškem, kokos místo mandlí, ztužený tuk s kakaem místo čokolády, sušené mléko, instantní káva... Výjimky se jistě našly, ale nebylo jich mnoho, jak můžeme vidět v nabídce cukroví třeba na receptových serverech a všude, odkud se na nás ty záplavy nedobrot valí. Dostala jsem tuhle odkaz asi na 1000 druhů - schválně jsem recepty projela, a bylo to přesně ono: ztužený tuk, margarín, prášek do pečiva, škrob, syrová krupička, kokos, sušené mléko, umělé barvičky, a ve všem trochu stejného koření a příchutí, byť pracné a kýčovitě pečlivě ozdobené kousky.
Ono je to těžké, chutě dětství jsou velmi vytrvalé, a kdo si navykl na ty ošizené, nepřemýšlí o tom...a pak to vede k tomu, čím jsem začala. Snad to tak není všude, ale kolikrát mě ty nedobré druhy překvapily i u lidí, kde bych to fakt nečekala. Nezkusíte se osvobodit od starých zvyků a neuděláte si letos méně druhů (stačí magických devět), ale dobrých, které nevyhodíte, nýbrž si je budete chtít šetřit co nejdéle? Kvalitnější cukroví bez problémů vydrží v chladu i několik měsíců. A kde pro drobné sladkosti opravdu není odbyt, uspějete třeba lépe se štólou, doborou vánočkou nebo štrúdlem.

Pracuji na optimálním výběru cukroví už léta a dá se říct, že mám natrénováno. Přesto hledám i dobré nové druhy, každý rok zkusím aspoň jeden dva, to je zábava nekončící.
Už v mém dětství jsme se snažili, aby se cukroví od sebe použitými surovinami lišila, prostřídaly se chutě: něco oříškového, něco kakaového, něco s kořením, linecké s marmeládou, něco s bílou nakyslou polevou, něco z ovoce, něco ze žloutků, ze sněhu, ale ne vše dohromady. Krémy, kokos, škrob a domácí čokoláda u matky neprošly. Z nouze jsme v osmdesátých letech pekly pracny z oříškových tatranek - recept žije i dnes, nevěříte? A co teprve porevoluční hit Raffaelo z oplatek Vlnky a ztuženého tuku? Je pár druhů, v kterých máslo těsto neudrží, tam ho aspoň půlím s jiným tukem (ořechy).


Když si zkusíte upéci třeba jen po jednom plechu, ale z kvalitnějších surovin, uvidíte sami, jak vás strávníci budou chválit - linecké podle základního poměru 1:2:3 povýší zaručeně na jedno z nejlepších cukroví. Na "edukativní" fotce jsou ještě sádláčky, arašidové sušenky, suchárky, ořechy, krupicové kuličky a dva nové druhy, na které budou recepty později - řezy Radka a čokorohlíčky s mandlemi.
Doporučuji také suché marcipánky, kokosky, gausovky, vínové cukroví, Masarykovo cukroví. Některé najdete na fotokoláži výše.
Poslední roky ani nedělám rohlíčky, a to z téhož důvodu, proč už dávno nepeču pracny - chuťově podobného cukroví je i tak dost, třeba plněné ořechy nebo Masarykovo. Chystám se zase vrátit k perníčkům, tzv. hned měkkým, jestli se mi to zdaří. Vzpomněla jsem si i na zázvorky, anýzky a mrkvové cukroví. A jinak - co není, může být. Ale žádné šílené kuličky z drobečků a ztuženého tuku ode mě nečekejte...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 23. listopadu 2013 v 15:37 | Reagovat

Náhražek se samozřejmě nezastávám, ale nechápu, co máte proti kokosu. Je to úžasná surovina.

2 Vilemína Vilemína | 23. listopadu 2013 v 17:18 | Reagovat

Kokos místo mandlí či oříšků, např. v laskonkách, je už náhražka.

3 Alka Alka | 23. listopadu 2013 v 17:30 | Reagovat

Já teda taky nechápu, co máte proti kokosu. Nezastávám se náhražek, peču výhradně a pouze z kvailtního másla (i do polevy dávám místo ztuženého tuku lžičku kakaového másla), domácích ořechů, marmelády, medu atd., ale kokos je báječná surovina, na kterou nedáme dopustit. A taktéž s krémem: nevidím nic špatného, upéct si třeba pořádné poctivé pařížské rohlíčky. Netvrdím, že musím do každého druhu naplácat nějaký krém, ale jeden druh si myslím nemůže ničemu škodit.
Trochu mi přijde, že nás všechny hážete do jednoho pytle: jasně, je hodně lidí, kteří pečou hlavně na kvantitu a stylem "hele mámo, mají heru za patnáct, tak to ji vemem dvě kila,ne?" ale i tak si myslím, že mnoho a mnoho rodin peče s láskou a proto, aby doma byla krásná vánoční atmosféra, provoněl se byt, děti mohly trávit hezká odpoledne u pečení s rodiči (a obráceně samozřejmě) a aby přežívaly vánoční duch a tradice. Navíc ti, kdo si čtou foodblogy, mezi ně budou nejspíše patřit :) takže mi to trochu přijde, že pláčete na špatném hrobě :) Ale samozřejmě chápu, kam jste článkem mířila a na používání náhražek mám stejný názor: never. Jen s větou "stačí upéct jen 0 magických druhů" nemůžu souhlasit: my pečeme snad maximálně šest či sedm: z každého soudku jedno (linecké či plněné, kokosové či oříškové, čokoládové či marcipánové, ovocné, perníčky) aby si každý našel "to svoje". A myslím, že to stačí bohatě.

4 Iva Iva | Web | 23. listopadu 2013 v 19:45 | Reagovat

Jablkový sýr je zajímavý, určitě ho vyzkouším.  :-D

5 Vilemína Vilemína | 24. listopadu 2013 v 17:52 | Reagovat

Ad kokos: nemám ho moc ráda a připadá mi jako surovina podřadný. Když je sám za sebe, budiž (kokosky), ale s těmi laskonkami jsem se nikdy nesmířila...

Ad 9 druhů: je to zvyk, tradice (již na jiném místě uznáváte), projev lidové magie, která měla zajistit dostatek pro další rok, devět=nejvyšší jednociferné číslo, značící tedy "hodně, nejvíc". Tolik druhů pokrmů patřilo na štědrovečerní stůl, přetvořilo se časem do počtu cukroví. Stejně tak se vánočka peče z 9 pramenů.

6 Kerria Kerria | Web | 25. listopadu 2013 v 18:17 | Reagovat

Já peču vánoční cukroví moc ráda. Pustím si k tomu koledy které spolu s vůněmi vytvoří první vánoční atmosféru. Počet moc neřeším, peču podle nálady i času. Obvykle to bývá tak 10-12 druhů, ale už jsem měla i jen 4 druhy i přes 20 druhů :D

S těmi náhražkami máš naprostou pravdu. I když jsem třebas netušila, že do laskonek patří mandle a ne kokos. Nad máslo není, ale občas ho z finančních důvodů taky pančuju.

7 Natty Natty | Web | 28. listopadu 2013 v 9:58 | Reagovat

Peču také ráda vánoční cukroví a snažím se každý rok přidat nový druh. Správně píšeš, že nejlepší jsou perníčky a ty začínám pravidelně 1. prosince. Recept mám na výborné měkké, ale peču je kvůli vůni, která mi nastoluje Vánoce. Hezký den.

8 petra petra | 21. prosince 2013 v 14:36 | Reagovat

Tak letos bez velkého plánování a se snahou nic nepřehánět jsem skončila na 9 druzích cukroví, historicky nejméně, ale tradici tedy učiněno zadost.:-)

9 Věra Věra | 5. ledna 2014 v 23:44 | Reagovat

Ve všem s vámi úplně souhlasím. Vždycky o Vánocích na návštěvách strašně trpím, když mám ochutnávat cukroví, které většinou vypadá i chutná všechno stejně. Já peču jedině z másla, mandlí, oříšků, čokolády... Kokos používám na kokosky :), ale v průběhu roku z něj peču i různé buchty, protože nám kokos chutná.
Ráda se na váš blog vracím a knížku Cukr na nitku už mám doma dávno.
Věra

10 Vilemína Vilemína | Web | 6. ledna 2014 v 11:24 | Reagovat

Díky za uznalá slova - potěší, když se dozvím, že i někdo další má stejné zkušenosti.
Ono to cukroví s máslem taky déle vydrží, s umělými tuky vyschne a nerozleží se, tak ani dobré být nemůže...
V.

11 eva eva | 11. listopadu 2014 v 9:43 | Reagovat

Domácí vánoční cukroví již několik let objednávám přes http://suroviny-polotovary.hyperinzerce.cz/potravinarske-suroviny/, a to vždy od různých výrobců a jsem vždy moc spokojena.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama