Domácí máslové sušenky

20. června 2013 v 10:54 | vilemina |  Dezerty
Až zas bude pošmourno a budete mít chuť něco upéct, nikoli však zároveň nutně i hned konzumovat, zkuste domácí sušenky - vydrží několik týdnů, dají se předložit návštěvě, snadno kamkoli donést i uždibovat po jedné.



Sušenky ani oplatky už nekupuju, spíše se snažím bez nich obejít, ale přece jen mám takovou ideu, že je pěkné, aby doma po ruce nějaké sladké zakousnutí bylo. Nyní se mi v tomto směru zadařilo, tak hned referuju. Oba druhy chutnají výborně a jsou stejně snadné na přípravu, přitom se liší. Základem je máslo, s jiným tukem to ani nezkoušejte. Jak posoudit, který je lepší? To asi ani nemá smysl, vždyť chuť je proměnlivá a pokaždé nám může sednut něco jiného.

Masarykovo cukroví

Na Vánoce si vždy plánujeme, že přece není problém nějaký ten druh cukroví upéci i během roku - letos jsem se k tomu tedy konečně přemluvila. Cukroví zvané Masarykovo se k takovému účelu hodí výborně. Je to vlastně dobré linecké s ořechy. Bez válení se nakrájejí kolečka z válečku a lehce obalí v moučkovém cukru.
300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru, 170 g lískových oříšků, 1 žloutek


Množství jsem si upravila na celé máslo: 370 g mouky, 120 g cukru, což je na 60 sušenek (2 plechy). Ořechy se dají použít krom originálních lískových i vlašské, namočit je předem aspoň na půl hodiny pomůže při krájení. A bude-li jich méně než v receptu, ani nevadí. Sušenky obaluji v cukru až vlahé, neulpí ho na nich tolik a na chuť to zcela postačí. Dá se do nich přidat i nějaké koření, skořice, muškátový oříšek, ale to je jen nápad, mám je nejradši v základní verzi. Vydrží nejméně tři týdny, v zimě na balkóně jsem vyzkoušela i dva měsíce. Proležení jim ještě přidá na chuti.


Od Masarykova cukroví byl už jen krůček ke vzpomínkám na bretaňské úžasné máslové sušenky - když jsme je pak zkoušeli doma, nebylo to ono, ten správný recept se nedal zjistit ani ve francouzské knihovně, kde po něm pátrala matka, ale s rozvojem internetu se i tohle změnilo.

Opravdu už na mě každý kouká jak na "tydýta", když říkám, že nebyly k sehnání ani ty recepty - za socíku se kuchařek vydávalo málo, recepty v nich nestály za moc, v novinách se taky uveřejňovaly podivnosti, když najdu staré výstřižky, je to fakt na nic. Všechny zajímavé kuchyně byly přliš kapitalistické, snad jedna mezinárodní a jedna francouzská kuchařla existovaly. A tento stav se měnil pomalu, boom kuchařek a intrnetových receptů nastl až mnohem později, určitě po roce 2000...Šárka DolceVita založila svůj blog v roce 2006.

Tak jsem lehce projela francouzské i české verze a vyzkoušela tento nejběžnější recept:

Palets bretons

160 g másla, 160 g cukru krupice, 4 žloutky, 280 g hladké mouky, 9-10 g prdopeče, půl lžičky soli (mořské, i Fleur de sel)
V robotu jsem ušlehala žloutky s cukrem, přidala máslo, pak mouku s práškem a solí a měkké těsto uformovala pomocí fólie do válečků silných dva centimetry.


Odložila jsem je do lednice. Za půl dne jsem je nakrájela na - no, kolečka to nebyla - spíš oválky, těsto jsem měla dosti měkké. Naskládala jsem je na dva plechy a nechala jim pořádné mezery! Dala jsem je péci do vyhřáté trouby (170 stupňů, doba pečení 15-20 minut). Zvětšily se dost, vypadaly krásně žlutě a voněly silně máslově. Rozplývající se, nakypřené, úplně božské - důležité je množství toho prášku, zkusila jsem dát méně i více, ale buď je moc cítit nebo sušenky málo vyběhnou. Nepodceňte ani množství soli. V některých receptech se používá solené máslo.


U nulté verze jsem dala prášek celý a brzy jsem zjistila, že jsem to neodhadla - sušenky se nafoukly do všech směrů a slepily se. Po upečení jsem hned ochutnávala, zdálo se mi, že je to ta správná chuť. Pak se v nich rozležel prášek - proto jsem zkusila dát ho příště méně. Taky to nebude s tím nafukováním tak dramatické. A já do dalšího pečení ověřovala trvanlivost - tipuju dlouhou, jestli to zvládnu :)


Pak jsem ještě další den chtěla naaranžovat nějakou hezkou fotku na talířku s kávou - a jak jsem to nádobí vytahovala, rozflákala jsem na cimprcampr dva hrnky a jednomu ještě ouško-bakuli, ach jo, ten mě mrzel nejvíc. Na dlažbě je to hned! A když jsem konečně sušenky naaranžovala, došly foťáku baterky - no není tohle spiknutí? A drama i v obyčejné kuchyni? Tak to kdyby někdo náhodou měl pocit, že vaření je nuda...
Upekla jsem i verzi s polovičním množstvím prášku - chuť dobrá, ale sušenky se roztekly na placičky, žádné "palets", tedy puky, to nebyly, vyběhly málo.

A kdo by chtěl ještě jiné, může zkusit arašidové cookies nebo třeba osvědčené vanilkové rohlíčky.



 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Kejm Kejm | Web | 22. června 2013 v 14:02 | Reagovat

tak ty musím vyzkoušet!:)

2 Vilemína Vilemína | Web | 23. června 2013 v 19:08 | Reagovat

Ať se povedou!

3 Janina Janina | 25. června 2013 v 20:11 | Reagovat

Ty bretaňské se dají jíst hned nebo se musí rozležet?

4 Vilemína Vilemína | Web | 27. června 2013 v 9:31 | Reagovat

Jsou jedlé hned, a to velmi - ještě vlažné z plechu, ale mám i rozleželé kolem dvo týdnů a chutnají rovněž výborně.

5 Meg Meg | Web | 30. června 2013 v 17:45 | Reagovat

Sušenky si ukládám, budou se určitě hodit :) Po kupovaných máslových v plechových dózách se u nás doma vždycky zaprášilo :)

6 Mavis E. Strix Mavis E. Strix | E-mail | Web | 2. července 2013 v 11:46 | Reagovat

Vyzerá to úžasne! Milujem akékoľvek sušienky, koláče a podobné veci, preto by som v dohľadnej dobe chcela tento recept vyskúšať. Ďakujem za typ! :)

7 jukeboxy jukeboxy | E-mail | Web | 2. července 2013 v 11:48 | Reagovat

Tak to vypadá vážně dobře, parádní recept :)

8 <W <W | Web | 2. července 2013 v 12:18 | Reagovat

Vypadá to úžasně! Musím se donutit a upéct si je :))

9 Cleo Cleo | Web | 2. července 2013 v 12:38 | Reagovat

No tak ty arašídové cookies vypadají luxusně! :) Ty musím vyzkoušet.

10 RealistOnTheRainbow RealistOnTheRainbow | Web | 2. července 2013 v 16:06 | Reagovat

ty Palets bretons vypadají úžasně :) !

11 Magdaléna Magdaléna | Web | 2. července 2013 v 17:22 | Reagovat

K nakousnutí... miluju máslové sušenky :).

12 Vilemína Vilemína | Web | 2. července 2013 v 21:06 | Reagovat

Díky všem za návštěvy, vítejte!

13 Sariklen Sariklen | Web | 2. července 2013 v 21:34 | Reagovat

Už se mi sbíhají sliny. :)

14 Coco Coco | Web | 3. července 2013 v 7:07 | Reagovat

Boží! Naprosto perfektní, někdy je musím vyzkoušet! :)

15 Josef Dobrý Josef Dobrý | E-mail | Web | 6. července 2013 v 22:18 | Reagovat

Skvělý recept, musím ho vyzkoušet,pomůže mi v tom moje nové keramická pánev, už se na to těším

16 Ophelia Ophelia | Web | 31. července 2013 v 10:38 | Reagovat

skvělé! vypadají moc dobře :) popíjím si tady zelený čaj a přesně na takovéhle sušenky bych k tomu měla chuť ;)

17 Lenka Lenka | 13. srpna 2013 v 20:22 | Reagovat

Vilemíno, děkuji za recept! Právě jsem dopekla bretaňské sušenky a jsou vynikající :-)

18 Vilemína Vilemína | Web | 13. srpna 2013 v 21:52 | Reagovat

Já díky za zprávu, dobrou chuť!

19 Basika Basika | 27. srpna 2013 v 11:34 | Reagovat

Dobrý den, Vilemíno,
s pečením teprve začínám a tak mi u Masarykova cukroví chybí informace o době s stupních pečení :-)
Ocením, když mi ji prozradíte a uchráníte mě nezdarů. Děkuji!

20 Vilemína Vilemína | 27. srpna 2013 v 19:09 | Reagovat

OK,
pečeme na 180- 200 stupňů kolem deseti minut.

Tak ať se povedou!

21 Martina Martina | 29. listopadu 2013 v 18:53 | Reagovat

Je to už dlouho, ale teď to začíná být aktuální, takže se prosím pěkně ptám - jak silné válečky (o jakém průměru) na to Masarykovo cukroví a na jak silná kolečka se krájí obojí? Předem díky za jakoukoliv informaci! :o)

22 Vilemína Vilemína | 29. listopadu 2013 v 21:52 | Reagovat

Dělám to tak od oka, asi 2 cm silné válečky, kolečka pak kolem půl centimetru.
Prostě jakchcete velké - aby to pasovalo k ostanímu cukroví. někde se dělají minitvary, jinde větší.

23 Jitka Jitka | 27. února 2014 v 10:24 | Reagovat

To vypadá velmi slibně, hned dnes budu zkoušet některý z nich, děkuji za tip na ty francouzské :o)

24 Magda21 Magda21 | 14. března 2014 v 19:59 | Reagovat

Priste rozhodne nedam 1/2 lzicku soli,musim mene.Tak pozor na to,jak vam soli sul.Jinak vysledek je paradni :)

25 Otto_M Otto_M | 18. ledna 2015 v 20:43 | Reagovat

Můžete přidat postup na to Masarykovo krok za krokem? Co s čím vyšlehat, co kdy přidat a tak?
Díky

26 Vilemína Vilemína | 18. ledna 2015 v 22:29 | Reagovat

Nehledejte v tom žádnou vědu - jako linecké nebo jako palets. Klidně naházejte do robota vše krom ořechů a těsto se uhněte. Když začnete vajíčky, cukrem a tukem, taky dobře.
Na válu udělejte do hromádky mouky a cukru důlek, do něj vejce, na svahy posekané máslo a propracujte, ořechy nakonec.

27 Zuzana Zuzana | 9. května 2015 v 21:32 | Reagovat

Dobrý den Vilemíno,
vyzkoušela jsem víc receptů na máslové sušenky, ty Vaše jsou nejlepší, i když chtěla bych je křehčí a tvrdší (tu nadýchanost, ale určitě srazím přidáním menšího množství PDP) :-)
Zkusila jsem Jamie Olivera, ty byly úúúžasně křehké, akorát se trošku roztekly a "roztřepily", hodně se lámaly. Zkusila jsem Romana Vaňka, to byly tvrdé disky bez chuti.
U těch Vašich jsem dala nejdřív PDP podle gramáže a byl hrozně cítit, asi jsem použila nějaký, kterého se dává míň (netušila jsem, že jsou PDP různého původu). Podruhé jsem dala podle návodu na pytlíčku, není již cítit na chuti, ale byly zas moc nadýchané.
Dokázala byste mi prosím poradit, co dělá v sušenkách křehkost, co přidat? A určitě jsou všechny sušenky lepší s třtinovým cukrem (možná, že i ten pomůže v křehkosti).

28 Vilemína Vilemína | 11. května 2015 v 18:20 | Reagovat

Díky.

Ten prášek se musí vyzkoušet, taky množství soli. A nemají se propracovávat moc důkladně, tím těsto tvrdne. Dělám je několikrát ročně i ve velkých množstvích (z 1/2 kila másla) párkrát do roka a moc to nezkoumám a myslím, že už je mám vždy stejné, a to v zimě i v létě, kdy je nechávám jen při pokojové teplotě v dóze. Pro lepší chuť dávám nyní prášek s přídavkem vinného kamene, má trochu větší objem. Poměry na 1 máslo: 420 g hl. mouky, 6 žloutků, 250 g cukru, 3/4 lžičky soli, 1 prdopeč. Tak ať se daří.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama