Moje víkendová vaření

8. května 2013 v 8:16 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Jak to právě situace dovolí, někdy se věnuju důsledně vaření ze surovin, to je první případ a příklad, že to jde. Měla jsem ale v poslední době zase "napilno", a tak jsem uvažovala, jak si vaření usnadnit - ale při nákupu jsem na nic nemohla přijít, protože nabízené polotovary a různé zlepšováky mi už připadají prostě nepřijatelné. Nakonec myslím, že jsem se s tím popasovala docela dobře, to je druhý příklad, a že to může být inspirace i pro vás.

Případ první - sobotní dopoledne, domácí strava

Návštěvu jsem měla objednanou k obědu, a tak jsem vstala v 8,30. Už jsem předešlý den uvařila zároveň s bramborami k večeři i dost na bramborové knedle, asi kilo. A ještě jsem večer připravila jehněčí maso k pečení, tedy okrájela, obrala, částečně vykostila jehněčí nohu a "obdělala" jsem ji, tedy opekla a dusila do poloměkka.
Ráno jsem nechala povolit špenát a založila polévku z nastřádaných drůbežích kostí, mírně jsem je nechala vařit celé dvě a půl hodiny.
Ještě jsem dala vařit vejce natvrdo na pomazánku a věnovala se nejprve snídani a všelikému poklízení celkem asi hodinku, do desíti.
Oloupala jsem už vychladlá vejce a připravila si majonézu ze dvou žloutků (tu rychlou) a s pomazánkovým máslem dokončila tu vajíčkovou pomazánku. I brambory jsem oloupala a nastrouhala, ale těsto jsem zatím nedělala, aby nezřídlo, to jsem chtěla vařit až na čas. Odmyla jsem nádobí.


Dala jsem dopékat maso a podusila jsem špenát. Slila jsem vývar a dala chladit kosti. Zatím jsem ještě stihla coffee break a pustila se do obírání masa z kostí, bylo ho docela hodně. Do vývaru jsem přidala novou zeleninu a pak i kuskus jako zavářku, nakonec jsem přidala maso a něco zeleného. Zase jsem kuchyň sklidila. Postavila jsem vodu na knedlíky, udělala rychle těsto a šišky - pokus se špenátovou roládkou se mi nepovedl, to budu muset vychytat, ale knedle jsem nějak uvařila.
Výsledek? Kotel domácí polévky - asi 8 porcí, část šla zamrazit, 4 porce měkkého pečeného jehněčího s domácícm bramborovým knedlíkem a sekaným špenátem, 4 porce pomazánky s domácí majonézou. A vcelku v klidu.

Případ druhý - pracovní víkend, jednoduché vaření

Potřebovali jsme trochu pohnout s nějakými pracemi doma včetně montování nábytku, tak jsem chtěla vyřešit stravování nějak rychleji. I vymyslela jsem menu, jehož základem byla fazolová polévka za použití konzervy. Dala jsem vařit jednu plechovku sekaných rajčat, jednu plechovku směsi fazolí bez nálevu a dvě plechovky vody, trochu soli. Pro lepší chuť jsem jen na pánvičce orestovala cibulku a dva celerové řapíky, pokrájené na drobné kousky, opekla jsem i kolečka klobásy. Polévku jsem už jen solila a pepřila, žádné polévkové koření ani extrakty nepotřebovala, ale snesla ještě třetí plechovku vody - dobrá byla, leč druhý den přímo vynikající, proležení dělá zázraky.
Na první jídlo jsem připravila slaný koláč, tentokrát z listového těsta. Pokladla jsem ho šunkou, na ni rozložila plátky žampionů a vše jsem zasypala nastrouhanou nivou a opepřila. Koláč jsem ještě mínila zalít vajíčky se smetanou, ale nebylo to třeba, náplně bylo už dost.
Na druhé jídlo stačilo uvařit brambory, opéci narychlo kotletky a připravit salát, tentokrát okurkový. Dílo korunoval jednoduchý dresink ze zakysané smetany, ochucené hořčicí a solí. Zbylá zakysanka byla použita na jahody jako dezert.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Tenisák Tenisák | E-mail | Web | 8. května 2013 v 10:24 | Reagovat

Jéé, špenát. Ten bych si dal. Stačí mi ale třeba jen s bramborem bez masa. Mlask, a že prý nevím co si dát k obědu.........

2 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 8. května 2013 v 10:38 | Reagovat

Jehněcí moc nemusím.

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 8. května 2013 v 11:15 | Reagovat

Jehněčí moc musím :)

4 Vilemína Vilemína | 8. května 2013 v 13:41 | Reagovat

Nezdůraznila jsem to - ale jehněčí bylo zejména proti kozlečímu na Velikonoce famózní, měkké a šťavnaté, nedělalo se ani dlouho a protože jsem ho hodně očistila od všech lojíků, ani moc výrazně cítit nebylo :)

5 Ivana Ivana | 9. května 2013 v 10:44 | Reagovat

to je správné rychlé vaření :-))))
od čtvrtka si píšu seznam a pak to jen sviští ....

6 Michal Michal | Web | 10. května 2013 v 11:17 | Reagovat

Přiznám se, že fazole v nálevu už nevařím dávám do skoro hotové a nechám jen pro bublat (teď jsem takhle pichtil fazolkovou polévku s velkými fazolemi)

7 Vilemína Vilemína | Web | 10. května 2013 v 13:08 | Reagovat

5 - radši bych udělala křehké těsto s tvarohem než listové, ale trochu práce to ušetří.

6 - to je fakt, fazole jsou měkké dost, ale zas se povařením chuť trochu rozvine do polévky...velké fazole mě taky baví, kamarádka je dávala i jen do ledového salátu, ale jsou mršky o dost dražší...

8 Mambiee Mambiee | Web | 10. května 2013 v 18:56 | Reagovat

Mňam :)

9 Ivana Ivana | 13. května 2013 v 16:30 | Reagovat

o víkendu byl u nás špenát - zmražený, ale zato s bramborovýma plackama podle mojí babičky  ...jablečný perník - jablka též ze zahrádky, ono to jde, když se chce :-)))

10 Vilemína Vilemína | 14. května 2013 v 13:28 | Reagovat

Tak prima - občas jde vařit ze surovin samo od sebe, občas to chce přemýšlet - ale postupně se to poddá, tu a tam se něco povede a hned je další motivace.

V neděli jsem potřebovala taky vařit rychle (v nemoci) - byly z toho kuřecí porce (připravené v mrazáku už očištěné) na houbách, sušených a namočených - s trochou cibule a slaninky byla vynikající šťáva, jen lehce zahuštěná... a brambory.

11 Ivana Ivana | 14. května 2013 v 15:05 | Reagovat

[10]:momentální motivací je vyklízení mrazáku, lednice a špajzu
dík za tip s houbami - taky mám nějaké ještě v zásobě

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama