Králík na víně

12. dubna 2013 v 22:02 | vilemina |  Jídla z masa
Chtělo by to zas nějaké normální jídlo, co, abyste ho mohli snadno aplikovat u sebe doma. Chystala jsem se už na nějakou zeleninu, ale pořád to jsou jen zimní tipy - salát s avokádem, zelí, špenát.
Mám tu však jednoho králíka, to už je lehčí jídlo - lze ho snadno nahradit kuřetem, případně péci obojí dohromady, jako jsem to udělala já...
Tentokrát králík dorazil z Vysočiny. Vypadal hezky, byl asi v lepší kondici než chudáčci z hypáče.
Nejdřív jsem ho ještě vyprala a vysušila, okrájet šlachy ani nebylo třeba, ale jinak doporučuju. Taky vešketý viditelný lůj jsem dala pryč. Rozporcovala jsem králíka na úhledné části:


Hlavu a dlouhé kosti jsem použila do vývaru spolu s kuřecími odřezky, polévka chutnala výborně - jen jsem to osobě blízké moc nezdůrazňovala.
Znáte to: někdo sice něco takzvaně nejí, ale vlastně vůbec neví, jak to chutná. Logiku to sice má, neboť jak může vědět, jak to chutná, když to nejí...atd.


Nechtěla jsem ke králíkovi přidávat slaninu, stačily kuřecí čtvrtky s kůží, ty byly tučné dost i po odstranění sádla.
Vše jsem okořenila sušenými bylinami provensálského střihu a cibulí, česnekem, solí, pepřem. Pak už jen zalít bílým vínem, zakrýt alobalem a dát péci na oblíbených 150 stupňů. Protože jde o jemnější bílé maso a bylo už naporcované, stačila mu hodinka a půl.


Potřebná šťáva pod masem zůstala - jak jsem zkoušela fotit to podlívání vínem, skončilo ho v pekáči víc, než bych asi zamýšlela, což se ukázalo jako akorát :) Podlijte tedy tak na dva centimetry, aby se maso nevysušilo.
Čistě dietní úprava si žádá i jednoduchou přílohu, brambory nebo rýži, a kdo nečetl o mrkvovém pyré, ať si ho nalistuje - bylo by k lehké pečínce skvělé.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | E-mail | Web | 12. dubna 2013 v 22:32 | Reagovat

tleskám, že se toho nebojíš, první fotka = geniální. Je to přesně tak, nezdůrazňovat a ono to chutná. Já jednou dostala od babičky bonus - když jsem viděla, z čeho vaří polévku, nemusela jsem jí jíst, ale nesměla jsem sestrám nic prozradit. Vařila jí tenkrát z holoubat!  A jak jim chutnala!

2 shariony shariony | E-mail | Web | 12. dubna 2013 v 22:41 | Reagovat

S vařením teprve začínám, takže se osmělím a zeptám - proč se to při pečení balí do alobalu?

3 Vilemína Vilemína | 12. dubna 2013 v 23:02 | Reagovat

1 - Učili mě jíst všechno - a přijala jsem to, ač znám i takové, kteří totéž považují za šikanu a na protest šíří bezbřehý liberalismus:)
Dík za příhodu!

2 - Masa bylo více, neměla jsem pekáč s víkem - proto jsem ho zakryla alobalem, aby se maso nevysušilo, když je málo tučné.

4 trz trz | Web | 12. dubna 2013 v 23:39 | Reagovat

mňam! Miluju králíka :-) Táta by řekl, že s provensálským kořením je to hanobení ! a ani já si to neumim moc dobře s provensálským představit, ale rozhodně to nezatracuju, vypadá to nádherně! Já osobně miluju králíka na houbách s takovým mazlavým sosíčkem a bramborovým knedlíkem :)

5 Teeda Teeda | Web | 14. dubna 2013 v 0:05 | Reagovat

Já mám nejradši králíka na česneku a králíka na smetaně, ale tohle vypadá dobře.. možná vybočím ze svých zajetých kolejí a udělám si ho po provesánlsku. :)

6 Michal Michal | Web | 16. dubna 2013 v 22:55 | Reagovat

Vypadá hezky šťavnatě, alobal asi zabral jak měl :)

7 petra petra | 18. dubna 2013 v 17:36 | Reagovat

Králíka miluju, jen pro jeho vzývání nemám v rodině spojence, a tak přihopká na talíř jen výjimečně. Teď jsi mne tak
navnadila, že se poohlédnu i po nějakém tom chudákovi z hypáče, než se poštěstí sehnat z domácího chovu. :-)
Opravdu hezky nafoceno.

8 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 18. dubna 2013 v 20:56 | Reagovat

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

9 Madla Madla | Web | 22. dubna 2013 v 11:25 | Reagovat

Mňam, velice povedený králíček! Já pořád ve svém okolí hledám někoho, kdo chová králíky, ale takový chutný domácí ušák se poštěstí málokdy. A mám ho ráda přesně takhle, jednoduše, elegantně, s bylinkami a podlitý kvalitním vínem. Hned bych si dala!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama