Velikonoční vrkoč

24. března 2013 v 18:31 | vilemina |  Dezerty

Smrt plave po vodě,
nový léto k nám jede,
s červenejma vejci,
s žlutejma mazanci.
Jakej je to mazanec,
bez koření, bez vajec.

Už se přiblížily velikonoční svátky, které jsou spojeny i s mnoha druhy speciálních pokrmů, hlavně obřadního pečiva. Mazance a věnce čili vrkoče k nim patří, světily se v kostele o Velikonoční neděli.
Svoje starší velikonoční recepty jsem už připomínala - ale ptáte se, co letos přibyde nového?

Mazance moc nedělám, protože většinou nějaké dostanu. Tradičně je peče moje matka a zakládá si na tom. Používá recept na vánočku a přidává dva žloutky navíc.
Dělám proto spíš štoly nebo jidáše.
Před skoro už deseti lety se mezi darovanými mazanci ze strany osoby blízké objevil jeden, který nám mimořádně zachutnal - chvíli trvalo, než se podařilo identifikovat, od koho vlastně pochází. Inu muži, o pečivo moc nestáli a dárce nerozlišovali.
"Vítězný" mazanec pocházel z kuchyně rodinné přítelkyně - pravé vědkyně s tituly ze všech stran. Pak že vzdělané ženské neumějí vařit!
Už to bude dva roky, kdy jsem přímo od ní získala recept, který jsem nyní vyzkoušela:

Mazanec/vánočka

1 kg hladké mouky, 1 kg polohrubé mouky, 320 g cukru, 2 másla, 2 celá vejce a 6 žloutků, 2 1/2 kostky droždí, mléko, půl balíčku rozinek

Poměr surovin je proti matčinu receptu mnohem velkorysejší v množství vajec, jinak se příliš neliší. Kombinuje hladkou a polohrubou mouku, což je prý právě tak akorát. Nejdůležitější je pořádně těsto propracovat.


Těsto jsem zadělala pomocí robotu z půl kila mouky, což by na jeden mazanec nebo věnec čili vrkoč mělo stačit.
Nechala jsem ho kynout a odešla na pochůzky.
Těsto za 4 hodiny vykynulo až překynulo.
No, na mazanec by to bylo fajn, ale jak já upletu ten věnec?
Dala jsem se do toho, ale viděla jsem, že to nebude jen tak - pak ještě přehodit cop na plech a urovnat. Našla jsem radu, že do středu je dobré dát nějakou nádobu, aby se otvor uprostřed udržel. Vzala jsem malou zapékačku a obalila ji papírem, aby se na ni těsto nenalepilo. Protože mi připadalo škoda ji péct prázdnou, šoupla jsem do ní aspoň jednu řepu, že se zároveň upeče.


Pekla jsem a sledovala, co věnec-vrkoč dělá, nadouval se docela hodně, ale neupekl se moc hezky.
Hm, takhle jsem si to nepředstavovala, jeho zdobení jsem vypustila a snědli jsme ho - chutnal velmi dobře, ale tak dobrý jako od paní doktorky nebyl...Propracované bylo těsto dobře, ale musela jsem trochu mouky přidat - dala jsem nejspíš do kvásku moc mléka a těsto jsem měla moc řídké...ale ne, chyba! Došlo mi to dosti pozdě, až když jsem přepisovala recept do blogu: vždyť jsem to normálně zvorala, jak jsem přepočítávala množství surovin - půl kila mouky je čtvrtina, a ne polovina, proto jsem měla těsto řídké, bylo v něm moc vajec i másla! No jo, nobody is perfect, to platí univerzálně! Štvalo mě to, ale byla jsem ráda, že chyba není v receptu samém.


Na vrkoč č. 2 jsem tedy vzala jiný poměr těsta, chudší - udělala jsem ho jen z 300 g mouky, 1 žloutku, 70 g cukru i tuku a 20 g droždí.

Taky hodně vykynul a jak ze skanzenu nebyl, ale vrkoč jsem trochu ozdobila na focení.
Ale navíc jsem upekla i druhou řepu :)
Dala jsempak vrkoč zmrazit.


Nakonec mi to nedalo a pustila jsem se i do vrkoče č. 3.
Těsto: 250 g polohrubé mouky, 30 g tuku, 1 žloutek, 15 g droždí, mléko, 30 g cukru. Dokonce jsem si zvážila množství těsta na jednotlivé prameny, aby byly stejné - věneček vypadal docela pěkně, ale než dokynul do trouby, už jsem viděla, že prameny hladké zase nebudou...


Tenhle vrkoč už dopadl jakžtakž, jarní náladu pozvedly narcisky. Letos to na nějakou zelenou "haluzku" nevypadá...ty se do vrkoče můžou zabodnout tři, nahoře svázat a vajíčko mezi ně zavěsit. Tak příště.
Všechny varianty chutnaly pořád dost dobře, nebyly vůbec suché jako to hezké kupované pečivo :) Zatím jsem ideální poměr, aby těsto dobře drželo tvar a přitom dobře chutnalo, nenašla. Přece jen peču kynuté těsto málokdy.


Veselé a chutné Velikonoce!




 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 karin-photo karin-photo | E-mail | Web | 24. března 2013 v 19:00 | Reagovat

Tééda! Vypadá fakt luxusně :-) Mňam! :-)

2 toffo toffo | 25. března 2013 v 7:13 | Reagovat

Přesně tak, také jsem "zatím jsem ideální poměr, aby těsto dobře drželo tvar a přitom dobře chutnalo, nenašla." Nenašla ho ani moje maminka a ta už kynuté peče dlouho a často. Stejný problém mívá s vánočkami. To na cukr,máslo a vajíčka štědré a výborné těsto nedrží tvar, výšku a vánočka se rozjede po celém plechu. Na výstavku jsou právě ty suché, drobivé, dusivé.

3 Vilemína Vilemína | Web | 25. března 2013 v 12:34 | Reagovat

[2]: Tak to se mi ulevilo, že nejsem sama!
Mazanec-kydanec vyjde ok, s vánočkou je to horší - i ty jidáše někd vyjdou líp, někdy nee...Díky!

4 HaF HaF | Web | 28. března 2013 v 21:43 | Reagovat

Taky se hlásím do klubu! Když to chutná, není to pěkné, když je to fotogenické, není to dobré.
Ale jednou to vyjde...
Přeji pohodové Velikonoce!

5 Vilemína Vilemína | 28. března 2013 v 21:55 | Reagovat

Díky, to potěší!

Pěkné svátky - vzhledem k počasí to bude v kuchyni radost!

6 Erička Erička | Web | 29. března 2013 v 9:09 | Reagovat

Hlavně že chutnal, já peču pro bezlepkovou dietu, to je o dost horší pečení, taky poměr ingrediencí není vždy ideální, ale pořád experimentuji a zkouším. Někdy se zadaří, někdy je to aspoň chuťově dobrý. Přeji pěkné Velikonoce :-)

7 Vilemína Vilemína | Web | 29. března 2013 v 14:33 | Reagovat

Díky, tak to je složitější pečení - objevila jsem pár těst bez mouky nebo s nahraditelným minimem, jsou pod názvem Bez lepku, zadejte do hledání zde na stránce - třeba znáte, ale třeba se něco bude hodit.

8 Meg Meg | Web | 30. března 2013 v 14:26 | Reagovat

U nás peče velikonoční věnec vždycky děda a pokaždé se trochu "rozjede". Nicméně na chuti to v žádném případě neubírá a ta je vždy nejdůležitější :) Krásné Velikonce! (pro ukázku tu: http://temp.ritta.cz/velikonocniVenec.jpg )

9 petra petra | 2. dubna 2013 v 9:31 | Reagovat

Pod dojmem tvého reportu jsem se k 2 mazancům letos vyhecovala napéct dárkově ještě 3 vrkoče.
Poměry surovin si opravdu každý traduje a vychytává po svém, ale ať tak či onak - vždy ještě dodám špetku soli, vanil. cukr,citron. kůru a špetičku muškátového oříšku.
Peču 15 min pod alobalem na 180°, pak znovu pomažu vejcem a dopékám na 150°.
Dle velikosti.
Řepa - orig. vychytávka! :-) Dělení a násobení často náročnější než kynutí. S tím souhlasím. Zarputilost a trpělivost však růže přinesly. Gratuluji.

10 Vilemína Vilemína | Web | 2. dubna 2013 v 11:29 | Reagovat

No jo, sůl jsem nenapsala, dávám běžně,
na tu kůru však vždy zapomenu. Dík za připomenutí.

11 ajka ajka | Web | 7. dubna 2013 v 5:46 | Reagovat

Ten vypadá nádherně.... to neodolám, i když je po velikonocích:-))))
Ajka

12 Vilemína Vilemína | 7. dubna 2013 v 21:43 | Reagovat

Díky, však vánočka se jí taky celý rok...tak ať se povede.
Taky budu asi opakovat, nejspíš vyzkouším ještě poměry surovin :)

13 alena alena | E-mail | 21. dubna 2014 v 10:07 | Reagovat

PEKNÉ VELIKONOCNÍ PONDELÍ! Sice jdu s krízkem po funuse,ale velikonoce príjdou zase! Ja delám ty spletené hnízda pro kazdého hosta zvlást. 1/2 kg polohrubé mouky,2 zloutky,80 g. cukru,60 gr. másla,20 gr. drozdí a 1/4 l. mléka. Zpracujeme obvyklým zpusobem a nechat alespon 2 hod. kynout! Potom odvázit jednotlivé dílky,je to na 6 malých vencu. do testa dávám taky susené brusinky a pistácie. Nez je dám do trouby potru zloutkem se smetanou.Pece se to pri 180°C asi 20 minut,ale kazdá trouba pece jinak,hlídat!A doprostred potom dám malované vajícko,zabalím do celofánu a kazdý host si odnese výsluzku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama