Mrkvové pyré podle Veroniky Žilkové

20. března 2013 v 20:44 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Zkazky o mrkvovém, případně celerovém pyré znám vždy doprovázené odmítavými úšklebky. Tato představa se mi zkrátka spíše příčila a okolí rovněž. Pokud ještě za mého dětství někdo přijel z bájného Západu a vyprávěl o skvělém mrkvovém pyré, nevěřil mu nikdo.


Z toho důvodu jsem se ani nepokoušela něco takového vařit - až jsem pár let zpátky viděla v jakémsi Prostřenu, jak Veronika Žilková vaří toto pyré dohromady s bramborami. Měla to vymyšlené tak, že stačil jeden hrnec, brambory pokrájené na běžné čtvrtky a mrkev na malé kousky - vysvětlovala, že musí být o hodně menší, aby se uvařily zároveň, a že mrkve nesmí být moc.

To mě celkem zaujalo jako dobrý trik, ale nechala jsem to být.
Až jsme se s přáteli bavili o mrkvovém pyré a polévce a já přesvědčovala, jak je polévka skvělá, někdo mi přizvukoval, že se po ní v Anglii můžou utlouct. A že to pyré je taky oblíbené.
Tak jsem si řekla, že může-li být výborná mrkvová polévka, stálo by i to zatracované pyré za zkoušku a při nejbližší příležitosti jsem se do toho s odhodláním pustila. Nemůžu napsat s nadšením, to ne.


Dala jsem vařit brambory a k nim asi čtvrtinu objemu mrkve, nakrájené jen na silnější kolečka, tedy tak 2-3 mm. A to bylo celkem akorát, spíš je dobré vařit déle, až mrkev pořádně změkne. Jestli se brambory trochu rozvaří, tolik nevadí, já je měla o něco málo převařenější než normálně.


Kaši jsem rozšťouchala a potom přidala mléko a vzala jsem na ni tyčový mixér. Ani měkké kousky mrkve se šťouchadlu nepodvolily. Kaše byla hezky oranžová a chutnala docela zajímavě, mnohem líp než dušená mrkev s bramborem. Hurá, dokázala jsem to :) Prostě překonala jsem původní nechuť a předsudky a zjistila jsem, že je to další prima příloha!


Hodí se dobře k pečeným i dušeným masům, uzenému. Moje zkušební kombinace, kterou osoba blízká odmítá, je na fotce - vynikajícně jsem si pochutnala. V pyré nesmí mrkev převládat, ale vyzkoušejte si to podle vlastní chuti.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Emma Emma | 21. března 2013 v 18:18 | Reagovat

Tak bramborovo-mrkvovou kaši dělávala už moje babička a minulý víkend jsem jí dělala já na oběd s pečeným krůtím stehnem. Šťouchám to s máslem a  smetanou.

2 Vilemína Vilemína | 21. března 2013 v 20:30 | Reagovat

Tak to musí být teprv pochutnání - dělám jen s mlékem i normální brkaši, což je lepší pro zdraví, ale horší pro chuť.

3 HaF HaF | Web | 21. března 2013 v 22:59 | Reagovat

Už jsem nastavovala bramborovou kaši krupkami, takže věřím, že i s mrkví musí chutnat! Navíc dcerka mrkev miluje, takže vyzkoušíme.

4 Emma Emma | 22. března 2013 v 12:47 | Reagovat

Jednou jsem zkusila přidat i kousky řapíkatého celeru (k bramborám a mrkví) a taky to bylo super. Je ale fakt, že ta smetana a máslo jsou kalorickou bombou, když ale ono je to tak lahodné. :-)

5 Vilemína Vilemína | 22. března 2013 v 18:40 | Reagovat

4 - To ano - jedna doktorka přes výživu mi jednou dokonce řekla, že se smetanou umí vařit každý blbec!

Což je extrémní názor, pro foodies zcela nepřijatelný :)

6 Emma Emma | 22. března 2013 v 22:38 | Reagovat

Názor paní doktorky zítra potvrdím - dělám koprovku samozřejmě se smetanou (v tomto případě tou 33%).:-)

7 Ovečka Ovečka | E-mail | 23. března 2013 v 22:59 | Reagovat

Zkuste udělat kaši z jedné třetiny mrkve (vařím ji asi o 20 minut déle než ostatní přísady), brambor a celeru. Moji masožraví chlapi se po ní můžou utlouct. Samozřejmě s máslem a mlékem. Má nádherně zimní chuť. Paní doktorka ať si trhne nohou. Manžel chodí k takové chytré taky, dostala se do silných problémů, když jí řekl, že jíme hodně skopového - nevěděla, jestli ho zařadit mezi červené maso (= prudký jed), nebo bílé maso... Když to na mě zkusila s bílým masem, zeptala jsem se jí, jestli má na mysli bůček, a tím jsme spolu skončily. Když dáte do kastrolu zeleninové kaše lžíci másla, zaručeně vám to díru do břicha neudělá!

8 Vilemína Vilemína | 24. března 2013 v 10:15 | Reagovat

Díky, jsou to vlastně jednoduché věci, úplně dostupné - ale je zvláštní, kolik takových nás nikdy jen tak nenapadne...

Jasně, všeho s mírou. S bílým masem jste mě pobavila - u nás to v rodině taky používáme, bílé maso=slaninka a špek. Přílohy jsme si zvykli jíst nemaštěné, to je ok, ale vařit na vodě nejde.

9 Ivana Ivana | 25. března 2013 v 13:13 | Reagovat

inspirována mrkví jsem vytvořila polévku : mrkev, dýně z mrazáku, zázvor - samozřejmě na másle a s přidáním zakysané smetany... velký úspěch

10 Vilemína Vilemína | Web | 26. března 2013 v 8:55 | Reagovat

Výborně, to je kombinace skvělá.
Dělám jen mrkvovou - s mlékem, ale mrkev je opečená na másle, do dýňové lze dát i zakysanka, ale smetana je smetana (tedy přes 30%, i když už je taky podezřívám, že tu tučnost nemají, nic nezahustí...)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama