V Alcronu

21. února 2013 v 11:28 | vilemina |  U cizích stolů
Za lakonickým názvem se skrývá dlouho připravovaná návštěva naší přední restaurace v rámci Maurerova Grand restaurant festivalu. Idea je taková: přihlášené restaurace podle svých podmínek připraví festivalové menu za stejnou festivalovou cenu a poskytnou místa k rezervování. Účastníci si vyberou termín, uhradí částku předem, a mají tak možnost ochutnat luxusní delikatesy v těch nejlépe hodnocených restauracích.


My si letos vybrali Alcron s šéfkuchařem Romanem Paulusem, držitelem michelinské hvězdy, abychom zažili tu absolutní oceňovanou gastronomickou špičku. Místa jsme rezervovali hned po zveřejnění 2. prosince a za půl dne již nebylo snadné si vybrat nějaký vhodný termín, víkendové byly obsazené ihned. Získali jsme jeden pátek od 17,30. Degustace trvá 90 minut.

Prostředí hotelu z 30. let je nevtíravě luxusní, nedávno stylově zrekonstruované. Byli jsme uvedeni na místa a několik číšníků se nám věnovalo celou dobu večeře. Představovali nám podrobně jednotlivé chody, vypočítávali všechny ingredience, popisovali i podávaná vína. Večeře ovšem nebyla o množství, ale ochutnali jsme vybrané kombinace kvalitních surovin v moderní a přitažlivé podobě. Prostřeno bylo jako na obrázku včetně založeného talířku s ubrouskem na pečivo.

Degustační menu obsahovalo jako předkrm tuňákové sashimi s červenou řepou a tapiokou- tenký plátek syrového japonského tuňáka, obložený zeleninou. Velmi mě pobavily i tři sněhové řepné pusinky velikosti lentilky, které pokrm zdobily, nebo dva druhy ochucené majonézy ve formě tří barevných teček, na které číšník upozorňoval zvlášť...
K předkrmu se podával výběr zajímavého pečiva, každý z nich nám číšník extra popsal: rolka se sušenými rajčaty, sezamová a celozrnná bagetka, dýňový chléb, parmazánový bochánek, klasická banketka. K nim jsme si mohli vybrat z několika druhů ochucených francouzských másel, podávaných na vychlazeném kameni. Parmazánový bochánek mi chutal nejvíc, na obrázku ještě dýňový chléb. K předkrmu se naléval francouzský bílý sauvignon.



Následoval pomalu pečený srnčí hřbet na kaštanovém pyré s perníkovým knedlíkem, zeleninovým ragú a rakytníkovým želé. K lahodnému masu se ještě nabízela brusinková omáčka a chutnalo vše výborně. O francouzském červeném víně, původem z Languedocu, jsem si už víc nezapamatovala. Protože nás u stolu bylo více, co jsme se aspoň trochu učili francouzsky, úsměv v nás vyvolala servírčina výslovnost: "apelejšn kontrol".
Ten perníkový knedlík byl perníkem jen poprášený, sám byl spíš krupicovotvarohový. Původní obava spolustolovníků, že bude moc sladký, se tak nenaplnila.


Menu zakončil dezert v podobě cheesecaku s jahodovou zmrzlinou, doplněného čokoládou, karamelem a mátou. K němu opět sauvignon, ale domácí a o něco sladší.

I šéfkuchař přišel k našemu stolu, aby se ujistil, že nám chutnalo. Vše jsme decentně pochválili. V příjemném prostředí to byl výjimečný gastronomický zážitek. Pro mě má i tu cenu, že jsem získala nové měřítko, i když do restaurací na této "letové hladině" nebudu nikdy chodit běžně. Avšak láká třeba víkendový brunch nebo nabízené kuchařské kurzy, to bych si ráda někdy dopřála.

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 mujvytvarnypamatnicek mujvytvarnypamatnicek | 21. února 2013 v 19:23 | Reagovat

Ó Vilemíno, moc krásné, moc oceňuji tvůj komentář k jednotlivým chodům. Už jsem o Alcronu k této akci četla u Kačky žvýkačky, ale tvůj článek mi dal víc. Prostředí, soudím podle první fotky, je opravdu inspirující. Díky!

2 toffo toffo | Web | 21. února 2013 v 19:26 | Reagovat

[1]: Tak toto je můj komentář a došlo k malému "fópá," svůj blog si píše i moje malá dcerka a já si nekontrolovala, kdo je k blogu právě přihlášený. Zdraví toffo ;-)

3 Vilemína Vilemína | Web | 21. února 2013 v 20:53 | Reagovat

OK, díky za koment, nic se nestalo...a ty neuděláš hejbací ikonku?

(Nemám pořád čas ani na jiné blogy, budu to muset někdy zas projet, abych byla v obraze)

4 petra petra | E-mail | 23. února 2013 v 8:12 | Reagovat

Díky za průhled do tak nevšedního PROSTŘENO. Moc hezky sepsáno. Ať se ti splní i brunch či kurz!

5 David David | E-mail | Web | 26. února 2013 v 17:37 | Reagovat

Vypadá to tam fakt luxusně - i to jídlo. Paradox na tom je, že za strašně málo zaplatíte strašně moc, ale tak je to kvalita. :-)

6 Vilemína Vilemína | Web | 27. února 2013 v 9:22 | Reagovat

4 - díky a zdravím!

5 - je to taková legrace, trochu snobárna, ale příjemné chvíle. Na najedení by byl spíš ten brunch, zejména poměr cena-množství je tam o něčem jiném...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama