Sprint italský

27. února 2013 v 23:04 | vilemina |  Sprinty
Do patnácti minut jsem se vešla s přípravou nudlí s tuňákem. To bylo tak.
Zrovna jsem si vzpomínala na to, ze kdy mám o své kamarádce, provdané do Itálie těsně před Sametem, poslední zprávy, a že se jí budu muset zase ozvat, a taky jsem potřebovala jednoduchý oběd. Aha, už jsem dlouho podle ní nic nevařila, to by ale nebyla marná inspirace...zapátrala jsem ve vzpomínkách na náš pobyt u ní, co mě na autentické italské kuchyni zaujalo. Jasně, hlavně to, co Italky co možná tají, ale co jsem brzy odpozorovala: omáčka k pastě musí být hotová, než se ta pasta uvaří.


Což mi vyhovovalo - třeba taková tuňáková s rajčaty, to bude pro dnešek ono... To byla jedna z prvních, kterou jsme s kamarádkou vařily, když jsem u ní byla prvně na návštěvě. V roce 1991 mi takové autentické nahlédnutí do kuchyně, kterou musela přizpůsobit italským zvyklostem, dalo hrozně moc. Kuchařské knihy ani internet ještě nebyly, tak každý odkoukaný recept a postup byl jak zjevení. Ukázala mi, jak a co se nakupuje, jak se převážně od tchýně naučila základy, a taky jsem konečně pochopila pořadí italských chodů jídel.
Jenže my stejně nejíme pastu jako jeden chod, ale jako celé jídlo.


Postavila jsem rychle na sporák velký hrnec s vodou a začala připravovat omáčku. Cibulku jsem podusila na oleji i s česnekem, po chvíli jsem ji osolila, aby změkla. Na ni jsem vyklopila malou konzervu tuňáka i s nálevem, v zápětí přidala sekaná rajčata. Zavařila jsem nudle do hodně osolené vody. Vařit se měly 6 minut. Spousta času na to, abych omáčku dosolila, dochutila lehce oreganem a pepřem a připravila si parmazán na posypání. Eidamem se to nedožene, toť pro někoho krutý fakt.
A že bazalka mi vytrvale roste v květináči, ozdobila tuhle rychlou variaci do italských barev. Za patnáct minut bylo jídlo na stole.
Na dvě porce pasty s tuňákovou omáčkou je třeba:
1/2 balíčku italských nudlí (tagliatele)
1 malá konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
1 plechovka sekaných rajčat
4 lžíce strouhaného parmazánu
oregano
pepř
bazalka na ozdobu

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 28. února 2013 v 5:35 | Reagovat

No docela rychlé jídlo a vypadá velmi lákavě :)

2 Emma Emma | 28. února 2013 v 7:38 | Reagovat

Právě jsem vstala a vůbec nikam dneska nemusím, za okny je "ostravská mlha". Přemýšlela jsem nad jednoduchým nenáročným obědem a tak díky za návod. Ještě že v bille měli  v akci tuňáky rio mare, přiznám - zásobila jsem se:-)

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 28. února 2013 v 9:03 | Reagovat

Tuňák je výborný v jakékoliv úpravě!

4 TeraBera TeraBera | 28. února 2013 v 9:17 | Reagovat

V poslední době  pořád zkouším něco italského, začalo to dovolenou v Itálii, pokračovalo doma rizotem, přes spaghetti carbonara a teď jsem zase objevila tohle :) Vypadá to moc dobře.
Jen se chci zeptat - tu bazalku pěstujete z květináčků z obchodu (že to přežije) nebo ze semínka nebo jinak?

5 Vilemína Vilemína | Web | 28. února 2013 v 11:03 | Reagovat

Fotila jsem za lepšího světla, tak to hned vypadá líp...jinak to hrozně flákám :)

4 - ano, bazalku pěstuju na okně v květináčku z hypáče, je to jak kdy a jak co - tuhle mám už od jara, rozmarýnek snad dva roky, ale majoránka nebo kontryhel mi "zdechly" hned

6 TeraBera TeraBera | 1. března 2013 v 11:13 | Reagovat

Děkuju, tak já to taky zkusím :) Tu z toho hypáče pro začátek :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama