Ovoce v zimě

12. února 2013 v 21:33 | vilemina |  Dezerty
I v zimě jíme ovoce rádi, ale musí si jeden najít takové, které bude mít trochu chuť. Ne každý plod, co vydrží transport, taky dozraje a rozvine se, však to známe. A někdy se neuleží za žádnou cenu, přejdou rovnou do stavu hniloby - jindy se spíš vysuší.
Zimní ovoce může proto najít lepší uplatnění v salátu, kde se dá dochutit a zkombinovat s nějakým kompotovaným nebo mraženým druhem. Taky se tak může lepší dražší kousek výhodně nastavit třeba jablky.
Klasický zimní ovocný salát děláme v naší rodině z pomerančů, jablek, grepu, banánů, ananasového kompotu, čerstvého oloupaného citrónu a několika lžic cukru a rumu. Může se do něj přidat i hruškový kompot, žlutý meloun nebo kiwi. Býval vždy na Vánoce, Silvestra, i zimní rodiné oslavy.


Jiný salát je z ovoce červeného: na něj se hodí mražené jahody či lesní směs, ale i od léta zamražený rybíz, ostružiny, třešně a višně, maliny. K nim přikrájím pár banánů, které srazí kyselost.

Grep, nejlépe růžový, stačí vyloupat a přidat k němu hrušky z kompotu nakrájené na kostičky. Spojím zakysanou smetanou nebo jogurtem a přisladím - salát je velmi osvěžující.


Méně dobré hrušky se dají povařit ve víně s kořením i teď v zimě. Hezké jsou v červeném, k obarvení se dá použít i čajová lázeň.


Taková obyčejná strouhaná mrkev se ohromně pozvedne přidáním jablka, grepu (opět vyloupaného - vyfiletovaného), pomeranče, ba i ananasu. Oblíbená je i s oříšky, rozinkami a kokosem.


A další klasika - pečená jablíčka nejsou náročná napřípravu, zato překvapí svou chutí. Využijí se tak s výhodou menší "padavky", tedy jablka nepříliš dobrá, spíš nakyslejší. Celá je naskládám do pekáčku či zapékací mísy, na každé přitisknu půl tenkého plátku másla a pocukruju asi lžící cukru na dvě jablka, podle kyselosti. Peču je na větší teplotu, případně ji ke konci zvýším. Jablíčka popraskají, šťáva se spojí s cukrem a máslem v manu nebeskou a slupka zkaramelizuje místy do tmava. Pojídáme chycením za stopku, ohryzek odložíme. I jako malé holky jsme takových pečených jablek dokázaly spořádat aspoň pět na posezení!
Tento základní a snadný postup bývá často zdokonalován a obměňován, až jeho kouzlo zcela vymizí...doporučuji vyzkoušet tuhle původní variantu, dokonce i bez skořice.


Zima se už přehoupla, tak je už čas začít používat i mražené a zavařené ovocné zásoby. Některé se hodí do salátů, jiné do koláčů, trhanců, lívanců, jogurtů či pudinků, jiné k masu a do omáček.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Míša Míša | E-mail | Web | 12. února 2013 v 21:49 | Reagovat

Ta jablka bych mohla zkusit, nikdy mě to nenapadlo a je to snadné.
Na saláty se zimou nemám asi tu pravou náladu. Nebo alespoň ty ovocné. Nějak u mě převládá zimní zelné období, takže jít saláty jen ze zelí :)

2 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 12. února 2013 v 22:15 | Reagovat

Grep si dopřávám v míře hojné. Ani ho s ničím míchat nemusím.
Ananasový kompot mám rád se strouhanou mrkví.

3 Dája Dája | E-mail | Web | 12. února 2013 v 22:16 | Reagovat

Máš strašně hezký styl blogu hezky píšeš:)

4 taradorizp taradorizp | E-mail | Web | 12. února 2013 v 22:36 | Reagovat

Pečená jablka jsem snad v životě neměla. Ani jinak tepelně upravená(kromě takové klasiky jako je štrůdl, popř. nějaký jiného koláčw).

Nejvíc mě zaujal ten druhý salát - grep a hrušky se zakysanou smetanou si vůbec nedokážu představit, ale mám na to chuť. :D

5 Vilemína Vilemína | Web | 13. února 2013 v 12:42 | Reagovat

Dík všem, potěšilo mě, že jste našli i nějaké inspirace a přidali svoje.

3 - Díky, v Aktuálních odkazech - Kam přispívám jsou i další moje texty.

6 mini-peceni mini-peceni | Web | 14. února 2013 v 9:49 | Reagovat

To je paráda. Jak krásně obohatit zimní kuchyni

7 Vilemína Vilemína | Web | 15. února 2013 v 9:18 | Reagovat

Dík - a ještě jsme zapomněla na restovaný anannas...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama