Nové staré nádobí

13. ledna 2013 v 21:35 | vilemina |  Drobečky a drobnosti

Většinou mám ráda moderní styl, ale někdy taky nostalgii, když vzpomínám na babičku a její vyprávění o starých časech.
To pak krom geometrie a jasných barev se najednou zajímám o kytičky, starožitné kousky a dokonce i nějaké poklady po předcích. Jejich zdroje však nejsou neomezené, ba naopak, a tak jsem náhodou zabrousila i do "antíku" na Severu. Úplnou náhodou to samozřejmě nebylo, žila jsem v těch místech po jednu životní etapu a pořád se tam vracím, a ráda, tak možná taky nostalgie.

Dnes představím novou kámošku bábovku, pocházející nespíš z nějaké půdy, kterou se nikdo nenamáhal v minulých padesáti letech uklidit.


Je zcela bezejmenná, ale začala jsem jí říkat Trúda, což je jméno dosti výstižné. Navíc jsem takovou značku (Trudi) měla na jedné staré pánvi po pratetě a tu pánev jsem moc užila.


Podobných forem se nabízelo víc, černých i hnědých, mně se líbila víc černá. Vybrala jsem si tu nejlépe zachovalou, protože jsem taky majitelce obchodu zdůrazňovala, že v ní chci opravdu péct, ne ji mít jen na ozdobu. Má smalt porušený jen na jednom místě a zatím to nevadilo.




Trúdu jsem nejprve pečlivě udrhla pískem do všech záhybů zvenčí i zevnitř. Měla jsem trošku obavu z jejího užšího komínku, zda se těsto dobře propeče i uprostřed. Nové formy mě v tomhle již párkrát vypekly, tedy nedopekly :) Jinak je Trúda tvarově hodně klasická a větší. Mohl by se v ní péci až dvojnásobek těsta, ale upeče dobře i menší množství.


Zkusila jsem už několik druhů těst, vždy šla vyklopit snadno. Formu vymazávám a vysypávám moukou. Vyhovuje mi, že je plechová, tedy lehká a tenčí, což je do elektrické trouby lepší.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Ver Ver | Web | 13. ledna 2013 v 21:49 | Reagovat

Hezké fotky :)

2 HaF HaF | Web | 13. ledna 2013 v 22:02 | Reagovat

Jé, takovou mám doma po manželově prastrýci, jen je modrá a uvnitř bílá! Peče se v ní výborně a smalt je stále jako nový. Tyhle staré věci miluji.

3 Míša Míša | E-mail | Web | 13. ledna 2013 v 22:16 | Reagovat

Ony už se takové nedělají? O.o Ne že bych nechápala kouzlo starých věci,jen jsem asi nepochopila její odlišnost od dnešních :) No ale, ať se i nadále peče dobře :)

4 Jirka Jirka | E-mail | Web | 13. ledna 2013 v 22:34 | Reagovat

Před 40ti léty jsem dostal od tchýně takovou modrou bábovku a litinový pekáč která je dostala od svojí prababičky a už je oba má zamluvené dcera!

5 Vilemína Vilemína | Web | 13. ledna 2013 v 23:06 | Reagovat

1 - díky

2 a 4 - modré na severu nebyly, asi by se to dalo vysledovat, kde převládala která barva-výrobce

3 - smaltovanou jsem opravdu neviděla v nové verzi, jen s teflonem, a ty jsem už dvě různé vyhodila...silikonovou nechci a skleněnou taky ne, ani těžkou litinu a kameninu, proto mě Trúda oslovila

6 Meg Meg | Web | 14. ledna 2013 v 8:15 | Reagovat

Gratuluji k Trúdě! My máme doma taky zvenku modrou a uvnitř bílou a nedám na ni dopustit. Silikonová forma na bábovku je fakt hrůza...

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. ledna 2013 v 9:29 | Reagovat

Tu měly obě moje babičky...

8 Emma Emma | 17. ledna 2013 v 8:21 | Reagovat

Takovou, ale tmavě hnědou, mám po babičce. Taky mám jednu kameninovou, ale to je opravdu starožitnost po mojí praprababičce - byla kuchařkou u hraběnky Larisch-Mönnich. Od ní mám i podnos na cukroví. Údajně dárek za dobré služby:-)

9 Vilemína Vilemína | 18. ledna 2013 v 13:49 | Reagovat

To mám docela radost, že přece jen se v rodinách ty poklady střeží, pro naše vnučky (a vnuky taky, zdá se) to budou vzácnosti ještě větší...z rodinných zdrojů mám mosazný hmoždíř, formy na mě zatím nezbyly :)

10 chefgonin chefgonin | E-mail | 19. ledna 2013 v 1:56 | Reagovat

Zajímavé recepty na tebe, miluji sledovat recepty z jiných zemí, a myslím, že svůj blog dobře, snažím se přeložit recept vyzkoušet doma. Můj blog je tradiční kuchyně Valencie, mám dobré recepty, budete rádi viděli España.Te zvou k návštěvě své recepty v

http://valenciagastronomic.blogspot.com.es.

Doporučuji uvidíte recept Taroncello (vína a destiláty) velmi dobré a svou vlastní invenci nebo dezerty.

Pozdrav ze země pomerančů ve Španělsku (Valencia)

11 roman roman | E-mail | 1. února 2013 v 9:32 | Reagovat

Jsem milovník litinového nádobí a dá se sehnat i nové zakoupil jsem bábovku a pekáč a jsem nadšen firma Smalt má celkem slušný výběr

12 Vilemína Vilemína | Web | 1. února 2013 v 18:33 | Reagovat

Mně je litina těžká, neunesu ji. Mám novou malou pánvičku z Ikea, peče fajn. Francouzská litina je překrásná, což o to, jen by to chtělo nějakou obsluhu.

Proto velebím smaltovanou bábovku.

13 Jana Jana | Web | 28. června 2013 v 16:21 | Reagovat

Rozhodně bych volila litinu a důvodů je poměrně dost. Pokud to někoho zajímá, tak třeba tady http://www.litinove-nadobi.cz/ je hodně iformací.

14 Lucie Lucie | E-mail | Web | 9. ledna 2015 v 9:01 | Reagovat

Nepriľnavý povrch a perfektnú funkciu som zaznamenala u liatinovy riad. Nemenila by som, som s ním veľmi spokojná https://www.liatinovyriad.sk/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama