"Co k večeři? Poraď!"

24. ledna 2013 v 16:37 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Tak to je asi nejčastější otázka, se kterou se na mě obracejí známí. A nějaký nápad na večeři hledají nejčastěji i na webu.
Stránka sezónních tipů snad pomůže - pravda je, že třeba moje minulé pokusy s řepou nikoho neoslovily...večeře však řeší každý a denně, tak pojďme na to.

Výběr záleží na tom, zda je večeře hlavním jídlem dne, či spíš jídlem menším. Dle dietních doporučení má být večeře o něco menší než oběd (20% denního příjmu), má obsahovat bílkoviny, trochu sacharidů a zeleninu.
Taky už jste přišli na to, že teplé večeře vyjdou mnohem ekonomičtěji a je v nich větší výběr než ve studené kuchyni? Sama to střídám a kombinuju - doplním polévku pečivem s pomazánkou, ke zbytku masového jídla dám jen salát a symbolický kousek chleba, jako přílohu zvolím teplou zeleninu.
Provozně mi snazší přípravu večeří usnadní zbytky, tedy větší množství jídla navařeného předem. Pár porcí odložených do mrazáku se rovněž dobře užije, neskladujte je však příliš dlouho už kvůli chuti, řekla bych tak do měsíce. Hodně kombinuju kousek masa se zeleninou, jaká je - kuře a celerové řapíky, doplněné paprikou a cibulí, mražené fazolky jako příloha.
První inspiraci hledám při nákupu, když mě něco zaujme, koupím - recept se dá vždycky někde dohledat, to je dneska výhoda netu.

Zatím je plná zimní a masopustní sezóna, proto bych radila jídla vydatnější. Taková pořádná polévka zasytí i zahřeje a k večeři po ní stačí jako další chod třeba pečivo s pomazánkou a salátem. I do něj kombinuju v zimě zeleninu čerstvou se zavařenou.
Jen se vyhněte taveným sýrům, ty nejsou dobré na nic.

zelňačka

fazolová

boršč

rajská

pomazánky


Zelí, kapusta, dýně, mrkev, řepa, to se v zimě hodí. Letní zelenina nemá teď žádnou chuť. Brambory a těstoviny zapečené s další zeleninou a kouskem masa nebo jen se sýrem a vajíčky se dají vymýšlet v mnoha kombinacích. K dušené zeleninové směsi sezase hodí burger z mletého hovězí, stačí osolit a opepřit a péci nasucho.

kuře na zelí

dýňová omáčka

pečená zimní zelenina

zapečené růžičky

kapustové karbanátky

mrkev s nivou


Častěji v zimě sáhnu po mrazeném špenátu, vybírám si listový nebo nasekaný v kouscích. Je výborný na slané koláče stejně jako zelí. Místo tučného listového těsta zkuste i tvarohové nebo bramborové.

slané koláče

koláč s lososem

cibulový koláč

bramborový závin

špenátoví šneci


Uzeniny mají spoustu skalních vyznavačů a k rychlým večeřím se přímo nabízejí, ale s klidným svědomím je opravdu nelze doporučovat - nejvíce v nich škodí nakládací soli a proces uzení, s tím se nic nenadělá, ani "rostlé" uzené maso nedopadne o moc lépe. Spíš by měly být výjimkou. Zkuste využít vařené maso - třeba jazyk je velmi libový, dá se jíst studený i teplý.

domácí sulc

paštika

zimní zelný salát

křenové omáčky


Moučná jednoduchá jídla mají v oblibě děti i osoby starší. Nemusím asi zmiňovat, že špagety s kečupem a eidamem k nim nepočítám.

škubánky s tvarohem

bramborové šišky

trhanec

halušky

lívance


Masopustní náměty jsou tady.

Tak už víte, co k večeři? Ať najdete něco, co vás bude bavit a co bude vašim strávníkům chutnat!
Nepředkládám vyčerpávající výčet, jen stručný výběr. A co jste měli včera u vás?

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Carolsa Carolsa | Web | 24. ledna 2013 v 17:50 | Reagovat

To mi připomíná, že je čas večeře... :DD

2 Lucy Enne Lucy Enne | Web | 24. ledna 2013 v 17:55 | Reagovat

[1]:  tak nějak :DDD

3 Lenka Lenka | E-mail | Web | 24. ledna 2013 v 18:12 | Reagovat

Já jsem neuvěřitelně vybíravá a jím pořád to samé, protože mám úzký výběr jídel, které mi chutnají. Resp. je málo lidí, kteří umí to jídlo správně uvařit tak, aby bylo fakt dobrý :-)
O to horší to je, že děda dělal šéfkuchaře a vedl hotel, takže jídlo dělá vážně dobré...a já jsem asi rozmazlená :-)

4 Jan Stanislav Jan Stanislav | Web | 24. ledna 2013 v 18:15 | Reagovat

takhle jsem o veceri nikdy nepremyslel

5 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 24. ledna 2013 v 18:20 | Reagovat

Cibulový koláč!

6 Martina Martina | Web | 24. ledna 2013 v 18:56 | Reagovat

Minulý článek mě oslovil, ale komentář jsem nepsala.  Co se týče večeří, tak nejsme moc nároční a jíme pořád to samé - pečivo namazané sýrem a salám k tomu. Někdy se to zajídá, tak čas od času udělám pomazánku, případně třeba krupici nebo míchaná vajíčka.

7 Vilemína Vilemína | Web | 25. ledna 2013 v 20:02 | Reagovat

Obecně:
asi se u nás večeře spíš odbývají - ale je to významná příležitost, aby se všichni domácí aněkdy i přespolní sešli...

4 - nevysvětlíte?

6 - díky, a ať se blog daří

8 Emma Emma | 27. ledna 2013 v 17:44 | Reagovat

Většinou je u mě hlavním jídlem večeře - přece jenom chodím spát dost pozdě. Včera koprovka s vajíčkem a bramborem, v pátek zapečené těstoviny s kousky kuřecího z předešlého dne, ve čtvrtek pečené kuře a kuskus. Dneska připékám zbytek brambor s mrkví a asi si na to dám rozpustit kousek hermelínu (akce v kauflandu).

9 Vilemína Vilemína | Web | 27. ledna 2013 v 19:21 | Reagovat

[8]: Dobré tipy, dík za připomenutí mrkve s bramborem a sýrem, už jsme ji dlouho nedělala - znám s nivou.

10 Meg Meg | Web | 27. ledna 2013 v 19:33 | Reagovat

Výběr večeří je bezvadný :) Ulítávám na polévkách, ale trochu se studem dodávám, že dnes moji večeři zajistil studený salát s medovo-hořčičnou zálivkou - asi už tak toužím po létě, že jsem si ho potřebovala připomenout :)

11 Vilemína Vilemína | Web | 27. ledna 2013 v 20:08 | Reagovat

[10]: Díkym  a salát klidně beze studu - sama tedy jsme na tom naopak, vzhledem k vlezlému chladu venku nemám na syrovou zeleninu ani pomyšlení :(

12 Ivana Ivana | 28. ledna 2013 v 10:10 | Reagovat

přesně, zeleninu na salát nakoupím a pak ji tepelně zpracovávám ...

13 Emma Emma | 28. ledna 2013 v 15:08 | Reagovat

Já jsem teď přišla domů, venku zima jak na Sibiři, tak si udělám rychlou polévku brambor-mrkev-petržel+vajíčko a hrst krupice rozmíchané ve vodě. Určitě to budu i večeřet.

14 Vilemína Vilemína | Web | 28. ledna 2013 v 19:58 | Reagovat

Právě peču várku paštik, vydrží pak dosti dlouho.
A polévku mám v plánu pórkovou, na tu jsem předtím nevzpomněla. Včera byla mrkvová, taky je brzy hotová.

15 Petra Petra | E-mail | 10. dubna 2013 v 19:47 | Reagovat

Ted jsem dodělala fenyklový salát s mekví a celerem. Vím ožná to nezní lákavě ale opravdu je dobrý a kort když se tam přidají mandle a slunečnicová opražená seminka,...pokud by někdo chtěl bližší recept stačí napsat a jsem ochotná poskytnout více informací :)

16 usual usual | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 3:22 | Reagovat
17 30 30 | E-mail | Web | 21. dubna 2017 v 5:38 | Reagovat
18 cheap_viagra cheap_viagra | E-mail | Web | 15. června 2017 v 12:21 | Reagovat
19 Valyahak Valyahak | E-mail | Web | 26. srpna 2017 v 13:25 | Reagovat

order cialis and levitra

      http://buycialisonlineji.com/ - buy cialis online

    <a href="http://buycialisonlineji.com/">buy cialis</a>

    genericshop24 cialis

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama