Ovocné hořčice jako jedlé dárky

3. prosince 2012 v 14:48 | vilemina |  Sladká jídla a zavařování
S touhle novotou přišla letos na podzim moje švýcarská kamarádka - přivezla mi totiž z Ticina několik regionálních specialit, což i tam právě frčí, a mezi nimi i ovocné hořčice, skutečně se tak jmenují.


Není to čatní, spíš ochucená marmeládička velmi jemné struktury, sladkokyselá s lehounce ostřejším nádechem. Dostala jsem hruškovou a fíkovou. Podle etikety jsou určené k studeným masům, vařeným i pečeným, ale hlavně k sýrům, jak mi kamarádka doporučila a hned jsme vyzkoušely - inu symfonie chutí, takový vyzrálejší "starý" sýr, doplněný nasládkou jemnou hořčicí, je lahůdka. Oživí i sýr poněkud fádnější nebo sýr s bílou plísní.
Inspirace to je náramná - v létě jsem rozvařila hrnec mirabelek bezvýznamné chuti, že z nich bude to čatní - ale nakonec jsem výsledek pozměnila a připravila svou vlastní ovocnou hořčici.
Nejprv jsem tedy ovoce dusila s cibulí, česnekem, pepřem a solí, přidala jsem i ocet a daší koření. Když se vše trochu svařilo, rozmixovala jsem na hustší kaši.
Tu jsem nyní vrátila do hrnce, dosladila, dochutila práškovou anglickou hořčicí a ještě jednou umixovala, aby byla dost jemná. Malinko jsem pyré zahustila maizenou a výsledek - skvost. Opravdu z toho byla ovocná hořčice.


Chcete-li si nějakou zkusit, použijte třeba jablka, těch je pořád dost. Nebo nějaký fádní kompot, není-li moc sladký, by šel bez šťávy zpracovat. Ovoce duste s cibulí, česnekem, solí, cukrem, pepřem, octem nebo citrónem a dalšími druhy koření nebo přidejte trochu hořčice. Je-li rozmixovaná směs moc řídká, přidejte trochu škrobu. Kořeňte více, rozleží se.


Připravovala jsem i další vhodné pochutiny, nejdůležitější je asi zajímavé zabalení. Dávám si práci s etiketami i s obalením víček - že jsou skleničky různých tvarů, vůbec nevadí. V celofánovém sáčku vše pěkně vynikne, je do něj možné přidat i něco jiného, ozdobu či jinou osobní maličkost.
Vytisknout si etikety problém není, osvědčilo se mi úplně jednoduché pojetí. Hlavně můžete dobře vysvětlit, co za poklad ve skleničce je, jaké má složení a přibližnou trvanlivost. Ale jak je na sklo nalepit? Přišla jsem na oboustrannou pásku "bez nosiče" a brzy jsem zjistila, že stačí dát jen proužky na kratší okraje, není třeba lepit etiketu celoplošně. Je to jednodušší než třeba tisk na samolepky.


V minulých letech jsem na víčka dávala ubrousky s vánočním vzorem, pak červené, letos jsem zkusila žluté. První rok jsem se mořila s látkovými kolečky, ale čtverečky byly hezčí a ubrousek poddajnější než látka. Na podobné dekorace nejsem právě zručná, ale tenhle postup jsem si už přizpůsobila a vychytala. Dárečky jsou originály a pro mě je i mnohem snazší je připravit doma než něco nápaditého hledat v obchodní síti.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. prosince 2012 v 14:50 | Reagovat

To rozhodně ozkouším!

2 Rotaz Rotaz | Web | 3. prosince 2012 v 15:03 | Reagovat

Chces si zvysit navstevnost na par stovek lidi denne? info na:

www.playarena.cz

3 d-meadow d-meadow | Web | 3. prosince 2012 v 16:18 | Reagovat

To by byl skvělý dárek. jen škoda že bych to asi nezvládla uvařit. Vaření mi moc nejde...
A v česku bych to hned tak nesehnala co?

4 Naďa Naďa | 3. prosince 2012 v 16:33 | Reagovat

[3]: Ale jo, mají je běžně v delikatesách nebo obchodech se sýry. Bohužel skleničky jsou maličké a stojí okolo stovky, takže domácí vyjdou o hodně levněji.

5 Fík Fík | Web | 3. prosince 2012 v 17:38 | Reagovat

to je skvělý nápad

6 Janča Janča | 7. prosince 2012 v 11:03 | Reagovat

To je super nápad! Já jsem letos děcka vyřešila během hodinky :)) Všechny dárky pro děti jsem pokoupila tady http://www.vanocni-darky.cz/pro-dedecka/ Ale ovocné hořčice jsou skvělý dárek třeba pro prarodiče, takže děkuji za nápad! :))

7 cheap muslim wedding dresses cheap muslim wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 21:13 | Reagovat

I went over this site and I think you have a lot of fantastic info, saved to bookmarks (:.
http://www.movedress.com/beach-wedding-dress-wedding-dress-function-occasion.html

8 Šťáva Šťáva | 18. září 2013 v 11:07 | Reagovat

Milá Vilemíno - moc děkuji za typ, zkusím, ale vrtá mi v hlavě co je to "přidejte DALŠÍ druhy koření" - jsem antitalent na vaření, určitě bych přidala něco špatně - neumím vařit podle své fantazie :-) já potřebuji jasně vyjmenované ingredience - poprosila bych Vás tedy o upřesnění, nerada bych to za stálého míchání vylila do záchodu :-)

9 Vilemína Vilemína | Web | 18. září 2013 v 12:02 | Reagovat

Dík.
Tak ono bude stačit, co vyjmenováno je, v TV jsem přidávala práškovou hořčici, může se dát i obyčejná nebo dijonská pálivější, ale mělo by to být ve výsledku dost sladké.

Přemítám, co za koření by to mohlo zkazit, no asi by se moc nehodil kmín a nějaká "indie".

10 Šťáva Šťáva | 18. září 2013 v 12:56 | Reagovat

Moc děkuji - ten kmín používám dost často, asi bych byla "šopén" ho tam přidat :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama