Moučníky s červenou řepou, nejen muffiny

19. listopadu 2012 v 10:11 | vilemina |  Dezerty
Moučníků založených na zelenině už mám vyzkoušeno pěknou řádku, ale červená řepa ještě chyběla.Recept nabízí snad všichni známí kuchaři, a to víceméně ten samý - hodně čokolády, hodně vajec, dobrá poleva navrch. Najdete i tady.


Ale pátrala jsem dále, objevila ještě několik jiných variant, a pustila se do jejich kombinace. Tedy vynechala jsem tu veganskou, kde byly použité fazole, vlastně místo vajíček... Líbil se mi spíš australský chocolate beetroot cake, nakonec jsem zkusila tento poměr surovin:

250 g červené řepy, 2-3 vejce, 180 g mouky, 150 g hnědého cukru, 150 ml oleje, 75 g kakaa, 1 prdopeč, 1 dl rumu


Je to vlastně obyčejné třené těsto, není třeba při zpracování strojem vymýšlet, kolik misek na mokré a suché suroviny použít, zda šlehat extra sníh a podobně. Vsadila jsem na zcela jednoduchý postup.
Nejprve jsem do mísy nastrouhala upečenou řepu. K ní jsem přidala vejce, olej, hnědý cukr, rum a prošlehala. Pak jsem přisypala mouku, prdopeč, kakao. Vážím odečítáním z celého balení, případně sejmu mísu z mixéru, vynuluji a přidám další suroviny. Na všechno mi stačí jen ta jedna mísa.


Těsto se mi zdálo dosti řídké, ale nechala jsem ho tak. Rozdělila jsem ho do 12důlkové muffinové formy a ještě mi zbylo trochu do malé chlebíčkové. Samozřejmě se dá použít i jiná forma, třeba pekáč nebo kulatá dortovka.
Pekla jsem asi 40 minut, chlebíček déle. Zkoušela jsem špejlí, zda těsto nelepí. Podle barvy se nic nepozná, ale přepečené těsto s kakaem dobré není. Také je možné na zkoušku jeden muffin i s košíčklem vytáhnout a zjistit, zda odspoda není moc měkký.

Výsledná krásná načervenalá barva velmi připomíná barvu amerického Red Velvet Cake, proto jsem pátrala, jestli nemá s řepou také něco společného: skutečně se do něj červená řepa přidávala a přidává, i když dnes už hlavně červené barvivo. Američané prostě obarvené dorty milují, jak mám potvrzeno od nedávné návštěvy.
Ale "červený samet" původně získal barvu po reakci podmáslí a octa s kakaem, které bylo jinak zpracované než dnešní kakao holanského typu (méně zásadité), tak červená či červenohnědá barva více vynikla. To mi už dává smysl. Za války se z úsporných důvodů používalo pyré z červené řepy (více na Wikipedii). Red Velvet Cake se podává s bílým smetanovým krémem.

Tohle těsto chutnalo hlavně kakaově. Když o řepě víte, jemně vám ji chuť připomene, ale nijak výrazně nevyčnívá. Buchta je vláčná, šťavnatá. Možná zkusím ještě trochu jiný poměr, oleje se mi zdálo být ještě až moc, přidala bych trošku mouky - jakmile se k repete dostanu, připíšu sem výsledek. Červená řepa v téhle podobě ani polevu nepotřebuje, ale jako korpus na dort by jistě obstála - s kakaovou nebo bílou smetanovou by určitě zabodovala.

Zkušenosti s opakováním:
Řepu jsem jen uvařila, bylo to rychlejší a lépe se loupala i strouhala - avšak už po přidání kakaa se těsto udělalo hnědé a ne tak červené jako na fotkách, tomu nerozumím :(
Dala jsem trochu víc mouky a méně oleje, těsto bylo soudržnější a řepu vůbec nepřipomínalo. Myslím, že stačí držet se v těchto mezích: 250 g řepy, 3 vejce, 140-180 g cukru, 180-220 g mouky, 130-150 ml oleje, 0, 05 - 0,1 l rumu, 40-60 g kakaa, 1 prdopeč.


Výsledná bábovka byla hodně kakaová, tmavá.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Moss Moss | Web | 19. listopadu 2012 v 11:58 | Reagovat

Teda.. přijde mi dost divné jíst to, když vím, že je tam řepa..
Ale vypadá to pěkně a kdybych o tom nevěděl, tak bych to ochutnal bez rozmyslu a vyhledávání chuti řepy.

2 Japonsky dum a rozhovory Japonsky dum a rozhovory | Web | 19. listopadu 2012 v 16:56 | Reagovat

Z červené řepy? Zvláštní, tak to abych si k těm mufínům vzala chleba, Ale co já vím, může to být třeba lákavé.

3 petra petra | 19. listopadu 2012 v 17:21 | Reagovat

WOW! Tak to je pastva - pro oči rozhodně!
Určitě mne nalákalo k vyzkoušení.

4 Vilemína Vilemína | Web | 19. listopadu 2012 v 18:55 | Reagovat

Mě moučníky ze zeleniny baví už dávno - je to zábava, zkusit něco použít trochu jinak - a není to zas nic tak šokujícího, vždyť naši předkové dělali řepánky, mrkvance a třeba i bramborová jídla se často jedí nasladko (šišky s mákem, placky s povidly...)

5 Madla Madla | Web | 20. listopadu 2012 v 14:21 | Reagovat

Červená řepa na sladko je prostě super! Já tohle zeleninové experimentování zbožňuju, po čokoládovém chlebíčku s červenou řepou se též chystám na řepný dort a na dýňové kobližky.
Řepa + čokoláda, to je prostě láska na celý život!

6 Meg Meg | Web | 21. listopadu 2012 v 8:22 | Reagovat

Kdyz jsem je uvidela, tak jsem si hned vzpomnela na red velvet cake :)) Repu mam moc rada, ale zatim jsem z ni jeste nepekla - chystala jsem se na cokoladovy dort :)

7 Vilemína Vilemína | Web | 21. listopadu 2012 v 13:11 | Reagovat

5,6 Taky jsem chtěla zkusit řepu s čokoládou, ale musím říct, že úplně stačí s kakaem (ale mám dobré), navíc ten rum je geniální...a nemusí ho být asi ani tolik.

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. listopadu 2012 v 14:49 | Reagovat

Mě se teda obarvené dorty líbí, ale pouze pokud se jedná o přírodní barvivo! Třeba šťávou z červené řepy jsem nedávno barvila halušky. Je to takové veselejší a přitom stále ještě decentní. Takové ty americké divoké barevné kreace s jedlými perlami a třpytkami nemám ráda, přijde mi to ujeté, nevkusné a hlavně nejedlé.

9 Vilemína Vilemína | Web | 22. listopadu 2012 v 13:44 | Reagovat

[8]: Kamarádka mi o tom tuhle vyprávěla - takový nazdobený a barevný dort nesmí chybět na žádné oslavě, ale nakonec to prý ani nikdo nejí, jen kousek uzobnou, jenže být to musí, prý viděla sytě modrý pro kluka (studenta VŠ) se Spidermanem...

10 Esmé Esmé | Web | 26. června 2013 v 16:56 | Reagovat

Experimentování s červenou řepou je mi blízké, pro inspiraci, tady je moje bezlepková varianta :-)
http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/repovy-dortik-bez-mouky.html

11 Maatina Maatina | 23. února 2016 v 23:58 | Reagovat

Lze použít i syrovou řepu, když se jemně nastrouhá?

12 Vilemína Vilemína | 24. února 2016 v 8:42 | Reagovat

Jsně, zrovna v novém článku, co dnes zveřejním, to mám: stejný recept, jen syrová řepa, je to rychlejší a na chuť úplně stejné!

13 Monika Monika | E-mail | 24. ledna 2017 v 22:42 | Reagovat

Vyzkoušeno a po muffinech se jen zaprášilo. Udělám jistě znovu. Děkuji za recept

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama