Co s jablky? Nejen smažit v těstíčku, ale i další nápady

11. listopadu 2012 v 20:19 | vilemina |  Dezerty
Smažená jablíčka, jablkové lívance - a jistě bude i mnoho dalších názvů téhle dobroty. V momentální nadúrodě jablek, která se mi doma scházejí z různých zdrojů, je to vítaný zákusek.
Recept mi připomněl, jak jsem je pekla už jako dost malá, byla to oblíbená pochoutka. Všechny suroviny bývaly běžně doma, a tak to bylo snadné. A je to snadné i dnes, s využitím Anušina receptu ze Zlaté úsporné kuchařky:

Vykrajovač jadřinců se už zase dá normálně koupit, ale v mém dětství to byla vzácnost. Babička měla jeden starší s dřevěnou rukojetí, kombinovaný se škrabkou, jen na konci byl kroužek na jadřince. Dřevo nevydrželo věčně a ani všelijaké shánění, včetně konspirativních plánů, až někdo pojede na Západ, že by mohl takovou maličkost dovézt, se nepovedlo. To byl nejspíš důvod, proč jsme pak jablíčka smažit přestali - vykrajování formičkou na cukroví považuju za pustý výmysl! Taky jsem takové rady slyšela, ale vážně si to zkuste - to by formička musela být pancéřovaná! A oboustranně broušená! Leda by jablka byla tak změklá, že by pozink formičce podlehla :)
Vykrájela jsem pár jablek. Můžou se také nakrájet na osminky a ty ještě přepůlit, nemáte-li vykrajovač jadřinců po ruce.
Těstíčko jsem umíchala dle receptu, lépe hustší než řidší. Osmažila jsem na oleji. Jablka by měla změknout, ale trvá to chvilenku. Osušila jsem je v papíru.
Kyselejší jablka se mohou v cukru obalit, stačí však jen pocukrovat. Ve fajnovější verzi ještě možno polít vanilkovým krémem dle chuti (jako na buchtičky).
Co ale udělám s těmi dalšími, čekajícími na zpracování? Nějakou dobu ještě vydrží, tak postupně jablka využiju na jablkovou bábovku, jablkový sýr a zbytek přijde nakrouhat do sklenic a zavařit na koláče. Když bude čas, udělám jablková povidla - stejně jako švestková. A taky dám jablka pod maso nebo do knedlíků z jablkového těsta, ne náplň zvlášť. Nezapomenu ani na štrúdlík nebo mřížkový koláč, koláčů je však spousta druhů. A do nějakých tvarohových náplní se dá jablková vrstva taky přidat, hmmm, do drobenkového třeba. Hraběnčiny řezy rovněž spolknou hodně náplně, aby stály za to, jen kdy to všechno stihnout... tak článek končím a jdu na toUsmívající se
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 terezka66 terezka66 | Web | 11. listopadu 2012 v 20:24 | Reagovat

mňam, miluju cokoli, co je s jablkama, dneska máme na seznamu dne štrůdl, takže si taky libuju, já dělám jablka v županu i z listového těsta :)

2 Lucka.cz Lucka.cz | Web | 11. listopadu 2012 v 20:29 | Reagovat

miluju jablka - sním jich za rok asi tak 10 kilo! XDD

http://light-of-night.blog.cz/1211/uz-to-zacina#komentar104183617

prosím hlásni - oplácím!

3 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 11. listopadu 2012 v 20:53 | Reagovat

Hraběnčiny řezy, to je pochutnáníčko.

4 d-meadow d-meadow | Web | 11. listopadu 2012 v 20:55 | Reagovat

Tuhle mňamku miluji.

[2]: Pokud jich sníž za rok 10 kilo tak to jich moc nejíš.

5 Vilemína Vilemína | Web | 11. listopadu 2012 v 21:24 | Reagovat

Ad 10 kg - taky bych odhadla víc, při jednom jablku denně je to cca 1 kg za týden, tedy kolem 50 kg za rok - a když se trochu ubere, řekněme 30 kg...

(Jablková bábovka je právě v troubě.)

6 Em Age Em Age | E-mail | Web | 11. listopadu 2012 v 22:13 | Reagovat

Hej, i když nejsem zrovna perfektní kuchařka, zítra to zkusím! :D To je výzva!! :D

7 Japonský dům a rozhovory Japonský dům a rozhovory | Web | 12. listopadu 2012 v 5:51 | Reagovat

Vypadají velmi zajímavě, kdysi jsme to dělali, ale teď nám vypadl recept :)

8 Kejm Kejm | Web | 14. listopadu 2012 v 20:37 | Reagovat

jablíčka papat čerstvá - nejzdravější :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama