Domácí majonéza mrknutím oka

14. listopadu 2012 v 8:54 | vilemina |  Studená kuchyně
Už jste si přečetli, co tak většinou obsahují kupované majonézy a poněkud vás to odradilo?

Udělat si majonézu domácí však není tak těžké a ani to dlouho netrvá. Stačí tyčový mixér s úzkou nádobou. Do ní jsem vložila dva žloutky, 150 ml oleje (slunečnicového), šťávu z půlky citrónu, lžičku dobré hořčice, sůl, pepř. Vejce mají být co nejčerstvější. Pak už jen ponoříme tyčák až na dno a pomalu táhneme nahoru - za 5 vteřin je majonéza hotová. Neuvěřitelné, ale funguje to!

Nevyzkoušela jsem zatím dost trvanlivost takové majonézy, nevydržela kvůli okamžité konzumaci - avšak vzhledem k rychlé přípravě to není rozhodující.
Původní recept od Nadi už jsem nenašla, ale je k mání i tady.

Určitě stojí za vyzkoušení, blížící se svátky přímo nabízejí plno možností. Předem doporučuju si majonézu natrénovat (pozor na množství soli, hořčice a citrónu). Do salátu jsem pak kvůli tučnosti přidala i zakysanou smetanu, ale to už si každý dle vlastních chutí přizpůsobí.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Daniel Hloušek Daniel Hloušek | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 9:25 | Reagovat

Není nad to, když si člověk něco čte o jídle ve škole... :-D

2 Gabrioletta ♥ Gabrioletta ♥ | 14. listopadu 2012 v 10:05 | Reagovat

Tenhle recept mam vyzkoušený a můžu ho doporučit! ;-)

3 Helena Helena | Web | 14. listopadu 2012 v 10:14 | Reagovat

Díky za recept,dělala jsem vždy tu klasickou .- v případě nouze.
Tahle vypadá jednoduše.

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | 14. listopadu 2012 v 11:21 | Reagovat

Ano, majonéza stojí na vejcích.

5 Vilemína Vilemína | 14. listopadu 2012 v 14:21 | Reagovat

Přiznávám, že jsem to sem dala hlavně kvůli článku o éčkách na iDnesu (proklik vlevo), abych tam nemusela vše vypisovat...
A aby se na to nezapomínalo, ten recept se mi zdá geniální.

6 Ovečka Ovečka | E-mail | 15. listopadu 2012 v 19:05 | Reagovat

Používám tento recept od té doby, co ho Cuketka zveřejnil, a je skvělý. Akorát taková malá poznámka - platí i pro klasickou výrobu majonézy. Vejce a olej by měly být alespoň podobné teploty, rozhodně ne vejce z ledničky.

7 north face jackets outlet north face jackets outlet | E-mail | 22. listopadu 2012 v 8:38 | Reagovat

Pekly jsme v normální troubě bez regulace. Chtěla jsem je aspoň zkusit, ale zatím na ně nedošlo. Tak bych je dala asi na 200 stupňů, ale možná i více, 220, propékat se nemusí, vysušení je žádoucí

8 Jana Jana | E-mail | 24. listopadu 2012 v 15:21 | Reagovat

Kdysi jsem získala recept na majonézu z celých vajec. Od té doby si majonézu takto dělám a jsem spokojená. Vejce, sůl, citronová šťáva, olej - to je vše. Pokud si z této majonézy chci vyrobit tatarskou omáčku, přimíchám do hotové majonézy trochu hořčice, špetku cukru, trochu jemně nakrájené cibule a kyselé okurky.

9 Ifča Ifča | 24. prosince 2012 v 9:50 | Reagovat

Vyzkoušeno na štědrovečerním bramborovém salátu. Povedla se na první pokus, jen jí bylo pro moje potřeby dost málo. Takže když už jsem byla v tom experimentování, zalila jsem hotovou majonézu další deckou oleje a projela mixérem znova. Už to sice nebylo za pět sekund, ale perfektně se to spojilo nejvýš do minuty.

10 Martin Martin | 26. dubna 2013 v 16:48 | Reagovat

postupoval jsem přesně podle receptu a je z toho akorát řídká sra,čka

11 Vilemína Vilemína | 28. dubna 2013 v 19:20 | Reagovat

Nezoufejte a zkuste jiná vejce - i mně se to jednou stalo...ale je to výjimka!

12 sklenda sklenda | E-mail | 6. února 2015 v 17:44 | Reagovat

nesolím, přidávám capary

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama