Vaření pro lenochy ještě jednou

1. října 2012 v 22:54 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Aktuální téma týdne mě vrátilo k dávno rozepsanému článku o jídlech pro lenochy, tedy jídlech s minimem ruční práce, která se tepelně upravují prakticky bez dohledu.
Ovšem hodně záleží na individuálních požadavcích a možnostech - jak má kdo zásobený mrazák, co pro něj je a není problém. Sama si totiž raději hledám pracnější recepty, na nichž si vaření můžu trochu užít.
I tak se dá najít pár jídel vyhovujících zadání. A nemusí to být jen stejky, topinky či míchaná vajíčka. Ani s polotovary moc nepočítám.


V líném vaření se skvěle uplatní trouba. V ní se dá péci na nepříliš vysokou teplotu zcela bez dozoru.
Cuketové lodičky plněné mletým masem jsou dost rychlé a málo pracné. Když koupíme např. mleté hovězí, stačí ho osolit a opepřit a rovnou naplnit do lehce vyříznutých půlek cuket, polít passatou, posypat rozsekanou dužinou, lehce poolejovat - upečou se samy bez dozoru, podávat je možno s pečivem. Stejně se dají upravit rajčata, papriky nebo žampiony, ale u těch je o trochu víc čištění.

Ani lilek - baklažán, upravený a la Jean nás příliš nevyčerpá. Do půlek lilku uděláme zářezy, posolíme, nastrkáme do nich tenké plátky česneku, dáme na plech a pokapané olivovým olejem dobře upečeme.


Těsto na dýňový chléb stačí jen zamíchat v míse (350 g polohrubé mouky, 2 lžíce polenty (krupice), 2 lžíce parmezánu, 2 lžíce sekaného rozmarýnu, 2 lžičky soli a 2 lžičky prášku do pečiva, 350 g pyré z dýně a 150-170 ml mléka) a dát do formy s pečícím papírem. To je vše, ještě se můžou navrch přidat dýňová semínka. Peče se dosti dlouho, jistě celou hodinu. Chlebík musí být dozlatova, mít pevnou kůrku a být uvnitř skoro suchý.
Dalším tématem pro lenochy jsou polévky - něco naházíte do hrnce, zpravidla se to nepřipálí a nevyvaří, když chvíli zapomenete. V závěru stačí dochutit.


Bok Momofuku či kuře na zelí jsou další jídla z trouby, která se téměř nemusejí hlídat a příliš práce s přípravou nedají. A přidat by se mohlo i několik dalších pokrmů, kdy se maso peče společně se zeleninou nebo přílohou - pracnost záleží zase na tom, jak moc se musí suroviny čistit a porcovat.


Ze sladkostí by lenochům mohla vyhovět Černá Venuše podle Madly nebo jogurtové želé s ovocem.


Když na makovník použijeme koupený mletý mák (vakuovaný-aby nebyl žluklý), těsto stačí zamíchat. Stejně tak různé muffiny.



Ani celé menu, sestavené z tohoto výběru receptů, by nebylo moc pracné.
Zdá se vám vaření ještě pořád moc namáhavé? Čemu dáváte přednost vy?

Aktuálně: hlas v soutěži o Blog roku můžete přidat zde (ankteta za článkem) až do 21. 10.

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 1. října 2012 v 23:56 | Reagovat

Z té mastnoty na první fotce mi jdou šťávy nahoru.
Ale s tou polévkou souhlasím, jen zelenina a voda... sůl, pepř.

2 Vilemína Vilemína | Web | 2. října 2012 v 0:34 | Reagovat

To není mastnota, ale šťáva z cukety...masa ke k zelenině docela málo.

3 Eva Eva | E-mail | 2. října 2012 v 5:48 | Reagovat

Dobrý den, inspirace pro lenochy je prima nápad, ale nemusí to být vždy pro lenochy. Už 5 týden ležím upoutaná na lůžku a opravdu jediná cesta, kterou zatím zvládám je toaleta a zpět. Manžel umí uvařit čaj, pytlíkovou polévku a vajíčka natvrdo. Když je člověk nemocný tak jeho organismus moc netouží po polévce z pytlíku v kombinaci s několika druhy léků. Tak co ted, hned první týden jsem poslala manžela na nákup pomalého hrnce a musím zkonstatovat, je to ideální vaření „pro lenochy“  Ráno se hrnec naplní surovinami, u nás veselo: nejprve nadiktuji co asi, manžel u postele naslouchá a pak z kuchyně klade dotazy, které někdy špatně slyším, naopak on ještě hůře tak se plnění surovin do hrnce dosti protáhne výkřiky JÁ TĚ NESLYŠÍM; CO JSI ŘÍKAL??......
Hlavně jsem ani nepoděkovala za vaše velmi hezké a inspirativní stránky, které navštěvuji velmi často a právě ted i ze své postele.
S pozdravem Eva z Prahy

4 Madla Madla | Web | 2. října 2012 v 9:54 | Reagovat

Ten dýňový chléb musím vyzkoušet! Jsem momentálně zavalená Hokkaiďaty až po krk, takže dýňové inspirace není nikdy dost.
Jen jsem se chtěla zeptat na to pyré, steriluješ ho pak, aby ti vydrželo? A jak dlouho a na kolik stupňů? (Nemám s konzervováním zatím moc zkušeností - jen s marmeládami a letos s okurkami, ale potřebovala bych nějak prodloužit právě trvanlivost dýňového pyré, přeci jen je to užitečná věc).
Jinak ty cuketové lodičky nám často pekla maminka - mnohdy i s náplní vegetariánskou a nebylo to vůbec špatné. Myslím, že pro lenochy je ideální pomalé pečení a dušení (ať už masa nebo zeleniny), různé hrstkové polévky (třeba s červenou čočkou) a jako dezert různé nepečené dezerty s jogurtem nebo zakysankou a ovocem nebo už zmíněné rychlorecepty (nasyp, nalij, smíchej, upeč). Ale já to mám teda tak, že jak je teď malý ve školce, snažím se s vařením si trochu pohrát (i když s naším téměř ročkem je to někdy orpavdu dřina :-))

5 Jarka Jarka | E-mail | 2. října 2012 v 10:38 | Reagovat

Stále dobré a zajímavé recepty, díky!!!

6 Vilemína Vilemína | Web | 2. října 2012 v 12:15 | Reagovat

[3]: Díky, v staším článku
http://vilemina.blog.cz/0910/vareni-pro-lenochy
jsem o těch chorobných psala - taky s tím někdy musím zápasit. Když je něco domácího odloženo v mrazáku, je to výhra, polévku-vývar tam většinou mívám. A jednoduché rcp zvládne i pomocník bez zkušeností, hezky jste to popsala! Tak ať je brzy líp!

7 Vilemína Vilemína | Web | 2. října 2012 v 12:19 | Reagovat

[4]: Madlo, dýně je nejlepší nechat tak, chtějí sucho a teplo, ve sklepě nebo na balkoně se zkazí, na lince ne :) Opravdu až do května v pohodě, nevyschnou.
Pyré se dá zmrazit, to je spolehlivější - zavařování musí být dosti důkladné, protože dýně není kyselá, slaná ani dost sladká, aby to konzervovalo, a zkazí se velmi snadno. Steriloat tedy nejméně dva dny po sobě vždy tak hodinku...as jako se dělaly houby.

8 toffo toffo | 3. října 2012 v 12:09 | Reagovat

[4]: Já jsem zkusila dýňové pyré zavařit před třemi roky a ještě mám dvě skleničky ve sklepě, bez úhony. Opravdu jsem dýni jen nakrájela na kostky, v trošce vody udusila, rozmačkala šťouchadlem na bramborovou kaši, naplnila do sklenic se šroubovacími víčky (od kupovaných produktů). V kuchařce po babičce je pro dýni sterilizace 20-25 min při 80-85 St. Já letos poprvé sterilizovala v troubě, tam si teplotu na termostatu nastavíš, do pekáče dáš utěrku, zalila jsem asi na pět cm výšky vody, na to sklenice, jakmile kontrolka vypne, necháš na teplotě dvacet minut, pak teplo vypneš a já pak sklenice (zavařovala jsem kozí rohy) nechala v troubě dojít do studena.  Myslím, že dýňové pyré jsem zavařovala stejně, jen v hrnci na plotně. U dýně není sterilizování tak finančně náročné, myslím, tak to zkus, pár skleniček. Když se nepodaří, tak tě to nebude mrzet, jako třeba u nakládaček. Jen je třeba sklenice a víčka pořádně umýt, vypláchnout v teplé vodě a poprosit silnou mužskou ruku, aby zkontrolovala, jestli jsou víčka pořádně utáhlá. Tak to myslím já :-)

9 Vilemína Vilemína | 3. října 2012 v 15:09 | Reagovat

Díky za návod.
Mně se to takhle prostě nepovedlo - dýně zkysla a vybouchala...teprve další várka s opakovaným sterilováním zabrala, ale ne na všechny sklenice - jinak zavařuju celkem bez problémů.

10 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 7. října 2012 v 13:08 | Reagovat

Obrázkové hodnocení článku viz konec stati v http://tlustjoch.blog.cz/1210/p238

11 Vilemína Vilemína | Web | 8. října 2012 v 18:42 | Reagovat

Díky, hezké - omlouvám se, víc nestíhám.

12 north face jackets outlet north face jackets outlet | E-mail | 22. listopadu 2012 v 8:38 | Reagovat

Pekly jsme v normální troubě bez regulace. Chtěla jsem je aspoň zkusit, ale zatím na ně nedošlo. Tak bych je dala asi na 200 stupňů, ale možná i více, 220, propékat se nemusí, vysušení je žádoucí

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama